Κυριακή 2 Ιούνη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Κύμα γενικευμένων αντιδράσεων με αιχμή το Γκεζί Παρκ

Το έναυσμα για διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα απέναντι στην πολιτική της κυβέρνησης του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έδωσε η άγρια καταστολή των κινητοποιήσεων ενάντια στη μετατροπή του Γκεζί Παρκ στην Κωνσταντινούπολη σε εμπορικό κέντρο. Οι κινητοποιήσεις για την προστασία του Γκεζί Παρκ, ενός από τους τελευταίους πράσινους πνεύμονες της πόλης των 17 εκατομμυρίων κατοίκων, ξεκίνησαν από την περασμένη Δευτέρα και κορυφώθηκαν την Πέμπτη και κυρίως την Παρασκευή, οπότε και ο Δήμος Κωνσταντινούπολης, αποφάσισε να αναλάβει «δράση» εναντίον τους, δίνοντας εντολή επέμβασης στην αστυνομία.

Η βίαιη επέμβαση της αστυνομίας προκάλεσε γενικευμένες αντιδράσεις, κατά της κυβερνητικής πολιτικής, τόσο στην Κωνσταντινούπολη, όσο και σε Κουσάντασι, Αφιόν, Σμύρνη, Αγκυρα, Εσκίσεχιρ, Μούγλα, Ισπάρτα και αλλού. Με σύνθημα «φτάνει πια», δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στην Κωνσταντινούπολη, που διαδήλωναν μέχρι τις πρώτες ώρες του Σαββάτου και αναμενόταν να συνεχίσουν. Η αστυνομία και ο στρατός χρησιμοποίησαν εναντίον τους χημικά, κανόνια νερού και γκλοπ, μετατρέποντας την πλατεία Ταξίμ σε πεδίο μάχης, με περισσότερους από 100 τραυματίες. Σε κίνδυνο παραμένει η ζωή μίας γυναίκας παλαιστινιακής καταγωγής, ενώ επίθεση δέχτηκαν και οι διαδηλωτές στις άλλες πόλεις.

Οι αντιδράσεις εκφράζουν γενικότερη δυσαρέσκεια στην κυβερνητική πολιτική, η οποία προωθεί «ανάπτυξη» για το κεφάλαιο, υπογράφει τη συμμετοχή της Τουρκίας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, με αιχμή τη Συρία και την ίδια στιγμή επιχειρεί ισλαμοποίηση της κοινωνίας.

Τις συνολικότερες μεθοδεύσεις της κυβέρνησης Ερντογάν και την καταστολή των διαδηλώσεων κατήγγειλε με ανακοινώσεις του το ΚΚ Τουρκίας (ΤΚΡ), χαιρετίζοντας τις κινητοποιήσεις και καλώντας το λαό να ξεσηκωθεί, απέναντι στις προσπάθειες χειραγώγησης της ζωή του, σημειώνοντας ότι «Αν υποκύψουμε σήμερα, αύριο δε θα μπορούμε να βγούμε ούτε στο δρόμο». Το ΤΚΡ ζητά την παραίτηση της κυβέρνησης, υπογραμμίζοντας ότι το ΑΚΡ αρχικά ανέμειξε τη χώρα στον πόλεμο στη Συρία και σήμερα «κήρυξε τον πόλεμο στο λαό της Τουρκίας» και πρέπει να κριθεί.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ