Σάββατο 11 Μάη 2013 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΟΛΜΕ
Εισήγηση για απεργία μέσα στις πανελλαδικές εξετάσεις

Στις γενικές συνελεύσεις των ΕΛΜΕ που θα συνεδριάσουν την ερχόμενη Τετάρτη 14 Μάη οι καθηγητές συζητούν την πορεία των κινητοποιήσεών τους.

Χτες το μεσημέρι, με ψήφους των παρατάξεων ΔΑΚΕ, ΠΑΣΚ, «Συνεργασία» (ΣΥΡΙΖΑ) και «Παρεμβάσεις», το ΔΣ της ΟΛΜΕ διαμόρφωσε απεργιακό πρόγραμμα με 24ωρη απεργία την Παρασκευή 17 Μάη (μέρα έναρξης των πανελλαδικών εξετάσεων) και πενθήμερη απεργία από τη Δευτέρα 20 μέχρι την Παρασκευή 24 Μάη. Η πρόταση της ΟΛΜΕ θα συζητηθεί στις γενικές συνελεύσεις των ΕΛΜΕ την Τρίτη και οι αποφάσεις θα οριστικοποιηθούν στη γενική συνέλευση προέδρων των ΕΛΜΕ, που θα γίνει την Τετάρτη 15 Μάη.

Την εισήγηση καταψήφισαν οι δύο εκπρόσωποι του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών που, στη διάρκεια της συζήτησης για διαμόρφωση εισήγησης, υποστήριξαν την αγωνιστική πρόταση που είχαν καταθέσει από προχτές και που εστιάζει στην αναγκαιότητα της συνολικής απάντησης στην αντιλαϊκή - αντιεκπαιδευτική πολιτική της συγκυβέρνησης. Η πρόταση προβλέπει 48ωρη απεργία στις 16 και 17 Μάη, γενικές συνελεύσεις των ΕΛΜΕ στις 17 Μάη, όπου παίρνοντας υπόψη τη συμμετοχή των εκπαιδευτικών στην απεργία και τις διαθέσεις για συνέχιση του αγώνα θα εκτιμηθεί η κατάσταση, και γενική συνέλευση προέδρων των ΕΛΜΕ στις 18 Μάη. Ιδιαίτερα στάθηκαν οι εκπρόσωποι του ΠΑΜΕ στην ανάγκη συμμαχίας και συμπόρευσης με τους εργαζόμενους γονείς, με τους μαθητές ώστε να αποκρουστεί η επίθεση συγκυβέρνησης - ΕΕ που τσακίζει συνολικά τα λαϊκά δικαιώματα, όλους τους εργαζόμενους, όλους τους κλάδους.

Με αυταρχισμό απαντά η κυβέρνηση

Μετά την ανακοίνωση της εισήγησης του ΔΣ της ΟΛΜΕ έγινε συνάντηση του υπουργού Παιδείας με τον πρωθυπουργό. Κατά την έξοδό του από το Μαξίμου, ο Κ. Αρβανιτόπουλος άφησε για μια ακόμα φορά να εννοηθεί ότι η κυβέρνηση δεν θα διστάσει να προχωρήσει σε επιστράτευση των εκπαιδευτικών σε περίπτωση που απεργήσουν τονίζοντας ότι «οι πανελλαδικές εξετάσεις θα γίνουν ομαλά και στην ώρα τους». Με ανάλογες λέξεις που χρησιμοποιήθηκαν και σε άλλες περιπτώσεις που η κυβέρνηση εφάρμοσε το προσφιλές της μέτρο της επιστράτευσης όσων αγωνίζονται, ο υπουργός Παιδείας επικαλούμενος το «δημόσιο συμφέρον» δήλωνε ότι «η απόφαση του ΔΣ της ΟΛΜΕ για απεργία εν μέσω πανελλαδικών εξετάσεων δημιουργεί έντονη αναταραχή στην κοινωνική και οικονομική ζωή του τόπου, αδικαιολόγητη αναστάτωση σε εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες και θέτει σε ομηρία μαθητές και εκπαιδευτικούς».

Ερωτώμενος για το ενδεχόμενο επιστράτευσης, ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ δήλωσε ότι οι εκπαιδευτικοί θα γυρίσουν στα σχολεία με το κεφάλι ψηλά. Είπε επίσης ότι θα αναλάβει πρωτοβουλία να ζητήσει από τον υπουργό νέα συνάντηση.

Στο μεταξύ αίτημα να συγκληθεί εκτάκτως το ΔΣ της ΔΟΕ προκειμένου να συζητηθεί ο κοινός βηματισμός με τους καθηγητές κατέθεσε από τις 2 Μάη η εκπρόσωπος του ΠΑΜΕ στο διοικητικό συμβούλιο της ΔΟΕ. Ομως καμιά από τις δυνάμεις ΠΑΣΚ, ΔΑΚΕ, «Παρεμβάσεις» που εκπροσωπούνται στο ΔΣ δεν απάντησε καν στο αίτημα για συνεδρίαση, πόσο μάλλον για οποιαδήποτε αγωνιστική συμπόρευση. Οι ίδιες δυνάμεις στην ΟΛΜΕ στήριξαν την πρόταση για πενθήμερη πάνω στις εξετάσεις χωρίς να επιδιώξουν συμπόρευση ούτε καν με τους δασκάλους, πόσο μάλλον με τους γονείς και με άλλους κλάδους εργαζομένων...

Υποσχέσεις στην ΟΙΕΛΕ

Το ζήτημα της αύξησης του ωραρίου των εκπαιδευτικών και στην ιδιωτική εκπαίδευση ήταν το κύριο θέμα συζήτησης κατά τη χτεσινή συνάντηση του ΔΣ της ΟΙΕΛΕ με τον υπουργό Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλο. Σύμφωνα με την ΟΙΕΛΕ, ο υπουργός δεσμεύτηκε ότι η αύξηση του ωραρίου δεν θα ισχύσει στα ιδιωτικά σχολεία με τη μορφή που θα εφαρμοστεί στο Δημόσιο. Η αύξηση των ωρών θα απορροφηθεί μέσω της ένταξης του διώρου σε εξωδιδακτικές δραστηριότητες που παρέχουν ήδη οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί και οι οποίες θα μετατραπούν σε ώρες τακτικής απασχόλησης καταγεγραμμένες στα διοριστήρια. Σύμφωνα πάντα με την ΟΙΕΛΕ, ο υπουργός δεσμεύτηκε και για νομοθετική ρύθμιση για το ζήτημα της αναγνώρισης της προϋπηρεσίας σε ιδιωτικά σχολεία των αναπληρωτών που υπηρετούν στη δημόσια εκπαίδευση. Η ΟΙΕΛΕ αναμένεται να συνεδριάσει την ερχόμενη Δευτέρα, αφού λάβει και γραπτώς τις προτάσεις του υπουργείου.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ