Σάββατο 11 Μάη 2013 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ - ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2013
Ισοπεδώνουν τα κονδύλια για τις λαϊκές ανάγκες

Πτώση φορολογικών εσόδων και επανεμφάνιση «πρωτογενών ελλειμμάτων» στο α' τετράμηνο

Η διάλυση της γκάμας των κρατικών κονδυλίων που συνδέονται με τις λαϊκές ανάγκες, η πτώση των φορολογικών εσόδων εξαιτίας της συμβολικής συμμετοχής των επιχειρήσεων καθώς και η επανεμφάνιση των λεγόμενων πρωτογενών ελλειμμάτων συνθέτουν την πορεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού στο α' τετράμηνο του 2013. Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χ. Σταϊκούρας, ισχυρίστηκε πως οι θυσίες της ελληνικής κοινωνίας «βελτιώνουν τα δημοσιονομικά της χώρας» και δίνοντας το στίγμα της αντιλαϊκής πολιτικής δήλωσε ότι δεν πρέπει να εφησυχάζουμε καθώς «είναι αρκετά αυτά που πρέπει να γίνουν ακόμη».

Σύμφωνα με τα «προσωρινά στοιχεία» του υπουργείου Οικονομικών που αφορούν στο 4μηνο Γενάρης-Απρίλης 2013:

Δαπάνες: Το σύνολο των εμφανιζόμενων κρατικών κονδυλίων συρρικνώθηκε κατά το αστρονομικό ύψος των 7 δισ. ευρώ, δηλαδή κατά μέσο όρο καρατομούνται κατά περίπου 1,8 δισ. ευρώ το μήνα! Το συγκεκριμένο κονδύλι εμφανίζεται στα 18,2 δισ. ευρώ (από 25,3 δισ.) με το ποσοστό συρρίκνωσης να φτάνει στο 28%. Το σύνολο των πρωτογενών δαπανών, δηλαδή αυτών που αφορούν σε μισθούς, συντάξεις, Ασφάλιση, Πρόνοια, λειτουργικά έξοδα υποχώρησαν στα 14,7 δισ. ευρώ (από 16,7 δισ. ευρώ) με πτώση 12%. Οι κάθε είδους δαπάνες για «ασφάλιση, περίθαλψη και κοινωνική προστασία» που αφορούν στο α' τρίμηνο καταγράφονται στα 4,2 δισ. ευρώ (από 5,4 δισ. στο α' τρίμηνο του 2012). Η διάλυση σε απόλυτα μεγέθη φτάνει στα 1,2 δισ. ευρώ και το ποσοστό της πτώσης στο 22,2%.

Εσοδα τακτικού προϋπολογισμού: Διαμορφώθηκαν στα 14 δισ. ευρώ από 14,7 δισ. στο α' τετράμηνο του 2012 με πτώση 4,8%. Με βάση τα οριστικά στοιχεία που αφορούν στο α' τρίμηνο (Γενάρης - Μάρτης, η συνολική μάζα των άμεσων φόρων υποχώρησε 8,9% στα 4,1 δισ. ευρώ (από 4,5 δισ.), εξέλιξη που έχει να κάνει με την εξαΰλωση των λαϊκών εισοδημάτων, με την εξάπλωση της ανεργίας και της φτώχειας σε ολοένα και μεγαλύτερα τμήματα του πληθυσμού. Οι άμεσοι φόροι που πλήρωσαν οι εταιρείες (νομικά πρόσωπα) διαμορφώθηκαν (α' τρίμηνο) σε συμβολικό επίπεδο, μόλις στα 21 εκατ. ευρώ. Οι έμμεσοι φόροι εμφανίζουν ρυθμό μείωσης 15%. Η μάζα του ΦΠΑ υποχώρησε στα 3,4 δισ. ευρώ με ρυθμό πτώσης 15,4%. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι οι ειδικοί φόροι κατανάλωσης για ενεργειακά προϊόντα (πετρέλαιο θέρμανσης, βενζίνες κ.ά.), παρά τις τρανταχτές ανατιμήσεις κατέγραψαν υποχώρηση πάνω από 16%.

Ελλειμμα: Εμφανίζεται στα 2,4 δισ. ευρώ έναντι εμφανιζόμενου ελλείμματος 9,1 δισ. πέρυσι. Καταγράφεται και πρωτογενές έλλειμμα ύψους 330 εκατ. ευρώ, το οποίο σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών θα καλυφθεί στους επόμενους μήνες από το φόρο ακίνητης περιουσίας (ΦΑΠ) των προηγούμενων ετών.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ