Σχιστολιθικό φυσικό αέριο... ορέγεται η κυβέρνηση για λογαριασμό των ενεργειακών πολυεθνικών, με αποτέλεσμα να τοποθετείται θετικά στη «διερεύνηση των δυνατοτήτων» για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των «ενεργοβόρων βιομηχανιών» στην Ευρώπη. Η παρέμβαση της ελληνικής κυβέρνησης έγινε από τον υφυπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Μ. Παπαγεωργίου στο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας της ΕΕ, στο Δουβλίνο το περασμένο διήμερο. Η μέθοδος απόσπασης φυσικού αερίου από τα κατάλληλα σχιστολιθικά πετρώματα έφερε ανατροπές τα τελευταία χρόνια στην τιμολόγηση του αερίου και στους σχεδιασμούς των ενεργειακών δρόμων, μετά την ανακάλυψη και εφαρμογή μιας πολύ πιο φθηνής διαδικασίας. Μόνο που η συγκεκριμένη μέθοδος επιβαρύνει το περιβάλλον. Ωστόσο, επειδή τα κέρδη είναι πολλά, ΗΠΑ και Κίνα διευρύνουν τις εκμεταλλεύσεις τους, ενώ η Ευρώπη θέλει κι αυτή το μερίδιό της.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, η ελληνική κυβέρνηση -σύμφωνα με το δελτίο Τύπου του ΥΠΕΚΑ- «επεσήμανε τους περιοριστικούς παράγοντες που υφίστανται στην Ευρώπη, τόσο γεωλογικά, όσο και προς την εδαφική δραστηριότητα και τους περιβαλλοντικούς κανονισμούς». Αλλά μέχρι εκεί. Στη συνέχεια ο υφυπουργός ΠΕΚΑ προέτρεψε για τη... διερεύνηση και ενημέρωσε τους συναδέλφους του για τα προκαταρκτικά ευρήματα σχιστολιθικού αερίου στη Βόρεια Ελλάδα.
Αναφορικά με τη διαμόρφωση ενός πλαισίου μείωσης των ρύπων έως το 2030, αυτό που έχει μια σημασία, εκτός της επισήμανσης ότι τα κράτη - μέλη πρέπει να συνεισφέρουν ανάλογα με τις δυνατότητές τους, είναι η θέση ότι μια μονομερής αύξηση του ευρωπαϊκού στόχου περιορισμού του αερίου του θερμοκηπίου θα υπονομεύσει τη βιωσιμότητα των ενεργοβόρων βιομηχανιών της Ευρώπης.