Τετάρτη 17 Απρίλη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«ΤΑΞΙΣΥΝΕΙΔΗΣΙΑ - Η ΑΓΝΩΣΤΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΟΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟΥ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΣΜΟΥ»
Ελληνες κομμουνιστές προλετάριοι στις ΗΠΑ

Από αύριο προβάλλεται στις αίθουσες το ντοκιμαντέρ του Κώστα Βάκκα για μια σχεδόν άγνωστη πτυχή του ελληνικού και παγκόσμιου εργατικού κινήματος

Το εστιατόριο της εργατικής λέσχης «Σπάρτακος» (1941)
Το εστιατόριο της εργατικής λέσχης «Σπάρτακος» (1941)
Τη σημαντική, αλλά εν πολλοίς άγνωστη, δράση των Ελλήνων κομμουνιστών και ριζοσπαστών μεταναστών προλετάριων στις ΗΠΑ, από τις αρχές του 20ού αιώνα μέχρι και το 1950, επιχειρεί να φωτίσει το ντοκιμαντέρ του Κώστα Βάκκα «Ταξισυνειδησία - η άγνωστη ιστορία του ελληνοαμερικανικού ριζοσπαστισμού», που θα προβάλλεται από αύριο στους κινηματογράφους «ΤΙΤΑΝΙΑ CINEMAX» (Πανεπιστημίου & Θεμιστοκλέους) και «ΖΕΦΥΡΟΣ» (Τρώων 36), σε διανομή της «NEW STAR».

Πρόκειται για το συγκλονιστικό οπτικοακουστικό αποτέλεσμα μιας επίπονης δουλειάς, τουλάχιστον δύο ετών, από μια ομάδα ανθρώπων, η οποία συγκροτήθηκε στο πλαίσιο μιας «ευτυχούς συγκυρίας», όπως το έθεσε ο σκηνοθέτης της ταινίας κατά τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου, με αφορμή την πρώτη προβολή της. Ετσι, την παραγωγή έκαναν φίλοι και συναγωνιστές που έζησαν πολλά χρόνια στις ΗΠΑ και δημιούργησαν τη μη κερδοσκοπική εταιρεία «Αποστόλης Μπερδεμές» στη μνήμη του μέλους της παρέας που πέθανε πρόωρα στα 30 χρόνια του το 1979. Τριάντα χρόνια μετά και θέλοντας να δημιουργήσουν κάτι στη μνήμη του «έπεσαν» πάνω στη διδακτορική διατριβή του ιστορικού Κώστα Καρπόζηλου με θέμα του Ελληνοαμερικανούς εργάτες και το κομμουνιστικό κίνημα, ο οποίος συνέβαλε και στο σενάριο, εκτός από την ιστορική έρευνα, μαζί με τον σκηνοθέτη. Η δημιουργική ομάδα συμπληρώθηκε με τον Κώστα Βάκκα και τον μοντέρ Νώντα Σκαρπέλη. Τη διεύθυνση της παραγωγής έκανε η Φρόσω Τσούκα που παραβρέθηκε επίσης στη συνέντευξη.

Μέσα από συνεντεύξεις, σπάνιο οπτικοακουστικό υλικό - με μεγαλειώδεις στιγμές όπως η πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση του 1937 - που αναζητήθηκε σε πανεπιστήμια, βιβλιοθήκες αλλά και συνδικάτα των ΗΠΑ που διαθέτουν πλούσιο αρχείο, ακόμη και προπαγανδιστικές ταινίες του FBI από τις ανακρίσεις της μακαρθικής «Επιτροπής Αντιαμερικανικών Ενεργειών», η ταινία αποτυπώνει το μεγαλείο της ταξικής πάλης των Αμερικανών και μεταναστών εργατών από όλες τις χώρες, ανάμεσά τους και των Ελλήνων.

Τόσο ο Κ. Βάκκας όσο και η Φρόσω Τσούκα υπογράμμισαν την επικαιρότητα της ταινίας, πέρα από την αδιαμφισβήτητη ιστορική της αξία. Μεταξύ άλλων, σημείωσαν τις αναλογίες των επιπτώσεων των καπιταλιστικών κρίσεων του '29 και της σημερινής στη ζωή των λαών, προσθέτοντας ότι αρχικά η εργατική τάξη των ΗΠΑ «μπλόκαρε» και δεν αντέδρασε αμέσως, αλλά αργότερα ξέσπασε μεγάλο απεργιακό κύμα.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στη μουσική της ταινίας, αφού, εκτός από τραγούδια του αμερικανικού εργατικού κινήματος ακούγεται και το τραγούδι «Με τις τσέπες αδειανές» του ρεμπέτη, μετανάστη στις ΗΠΑ, Γιώργου Κατσαρού.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ