Κλειστά παραμένουν τα ΑΕΙ της χώρας και σήμερα, ενώ οι πρυτάνεις συνεδριάζουν για να αποφασίσουν την παραπέρα στάση τους
Από προηγούμενη κινητοποίηση της πανεπιστημιακής κοινότητας ενάντια στο νομοσχέδιο- απάτη στις 8/3/01 |
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρύτανης του ΕΜΠ, Θ. Ξανθόπουλος, στη χτεσινή ανοιχτή συνάντηση της Συγκλήτουτου Πολυτεχνείου, ενημέρωσε ότι θα προτείνει στη σημερινή σύνοδο την παραίτηση όλων των πρυτανικών αρχών των πανεπιστημίων ως μέσο πίεσης προς το υπουργείο για την απόσυρση του νομοσχεδίου. Μάλιστα, στη συζήτηση που ακολούθησε εκφράστηκε πλούσιος προβληματισμός σε σχέση με την παραπέρα δράση της κοινότητας του Πολυτεχνείου.
Θυμίζουμε ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο καθώς και οι βασικές αρχές της Διακήρυξης της Μπολόνια είχαν ξεσηκώσει έντονες αντιδράσεις από την πανεπιστημιακή κοινότητα και γενικότερα το επιστημονικό δυναμικό της χώρας, καθώς ο στόχος των αλλαγών δεν είναι η αναβάθμιση των ΤΕΙ, όπως υποκριτικά ισχυρίζεται η κυβέρνηση, αλλά η υποβάθμιση τόσο των ΑΕΙ όσο και των ΤΕΙ.
Οι πρυτάνεις, προσπαθώντας να ξεπεράσουν την αδιαλλαξία και τις δυσκολίες που είχε δημιουργήσει ο προσχηματικός διάλογος που έκανε το υπουργείο Παιδείας, είχαν προτείνει τη σταδιακή ένταξη των ΤΕΙ μέσα στα πανεπιστήμια της χώρας. Πράγμα που, σύμφωνα με τους πρυτάνεις, μπορεί να γίνει με μια διαδικασία αξιολόγησης των γνωστικών αντικειμένων και των υπαρχουσών υποδομών των ΤΕΙ με ακαδημαϊκούς όρους, ένταξης του προσωπικού των ΤΕΙ στο ΔΕΠ ή σε άλλες κατηγορίες διδακτικού προσωπικού και καθορισμού των ΑΕΙ στα οποία μπορούν να γίνουν οι εντάξεις.
Στο μεταξύ, ο υπουργός Παιδείας περιφερόταν και χτες στους ραδιοφωνικούς σταθμούς προσπαθώντας να διασκεδάσει τις εντυπώσεις σχετικά με τις ευθύνες του υπουργείου Παιδείας για την εκρηκτική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην ανώτατη εκπαίδευση. Επαναλάμβανε δε ότι το υπουργείο δε βρίσκεται σε αντιδικία με τους πρυτάνεις και ότι οι αντιδράσεις των πανεπιστημιακών αρχών βασίζονται σε φόβους και υποψίες και υποτιθέμενο κίνδυνο από το εγχείρημα «ανωτατοποίησης» των ΤΕΙ. Η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας θεωρεί ότι οι κινητοποιήσεις δεν έχουν αντικείμενο αφού, όπως έχει δηλώσει ο υπουργός Παιδείας, τα αιτήματα των πρυτάνεων, όπως αυτά είχαν διατυπωθεί στη διάρκεια του «διαλόγου» για την «ανωτατοποίηση», έχουν ικανοποιηθεί, ενώ από την πλευρά τους οι πρυτάνεις δήλωναν ότι δεν υπήρξε κανένα σημείο σύγκλισης στις συναντήσεις.
Σπεύδοντας να ευθυγραμμιστεί με την κυβερνητική πολιτική η ηγεσία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) ισχυρίζεται ότι το νομοσχέδιο εξυπηρετεί την αναβάθμιση των ΤΕΙ και πρέπει να γίνει νόμος του κράτους, γιατί στα δημόσια νοσοκομεία «εργάζονται σήμερα χιλιάδες απόφοιτοι των ΤΕΙ οι οποίοι υφίστανται τη δυσμενή μεταχείριση της ελληνικής πολιτείας έναντι των συναδέλφων τους στην Ευρωπαϊκή Ενωση».