Τετάρτη 27 Μάρτη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Λεφτά μόνο για εμπόρους...

Το αστικό κράτος χρηματοδοτεί με ταξικά κριτήρια τον πολιτισμό και προωθεί την πλήρη εμπορευματοποίησή του, όπως αποδεικνύει η επιχορήγηση -μέσω ΕΣΠΑ- της έκθεσης «ArtAthina» με 480.000 ευρώ!

Σε σχετική ανακοίνωσή του, το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος τονίζει ότι στην τετραήμερη, καθαρά εμπορική, έκθεση «ArtAthina» συμμετέχουν «επιλεγμένοι από τους εμπόρους, καλλιτέχνες». Η φετινή επιχορήγηση της "Αrt Athina" είναι τριπλάσια «της ετήσιας επιχορήγησης από το ΥΠΠΟ του ΕΕΤΕ, συλλογικού φορέα των 5.000 εικαστικών, προκειμένου να ικανοποιήσει το σύνολο των αναγκών του, μεγάλες εκθέσεις με ανοιχτές προσκλήσεις προς το σύνολο των καλλιτεχνών»!

Προσθέτει ότι το υπουργείο αδιαφόρησε για το φετινό πρόγραμμα που κατέθεσε το ΕΕΤΕ, για τη δημιουργία σημαντικών εικαστικών δράσεων (μεγάλη ιστορική έκθεση «Τέχνη και Αντίσταση 1936 - 2013», επανενεργοποίηση του θεσμού της «Πανελλήνιας Καλλιτεχνικής Εκθεσης», το 4ο Συνέδριο Εικαστικών Τεχνών, το Διαβαλκανικό Συμπόσιο Εικαστικής Δημιουργίας, Συμπόσιο Χαρακτικής, κ.ά.).

Σημειώνει ότι το πρόβλημα δεν είναι η «ARTATHINA», αλλά το ότι το κράτος, αντί να στηρίζει «θεσμούς που αναπτύσσουν και προάγουν την ελεύθερη καλλιτεχνική δημιουργία, στηρίζει απλόχερα, με δημόσιο χρήμα, ιδιωτικά κερδοσκοπικά συμφέροντα που ανεβοκατεβάζουν αξίες, παρεμβαίνουν στο περιεχόμενο της καλλιτεχνικής δημιουργίας, δράσεις ακριβές και απλησίαστες για τον πολύ κόσμο. Την ίδια στιγμή «για οικονομία», η κυβέρνηση συρρικνώνει την Αρχαιολογική Υπηρεσία και διαλύει τις υπηρεσίες του Πολιτισμού, για να εξοικονομήσει, όπως ακούγεται, μόνον 450.000 ευρώ και καταργεί ουσιαστικά και τις ελάχιστες συντάξεις που δίνονταν σε κλάδους καλλιτεχνών, που είναι παντελώς ανασφάλιστοι».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ