Η δεύτερη ταινία του αφιερώματος της «New Star» στον μεγάλο κομμουνιστή ηγέτη,
Ερνστ Τέλμαν, προβάλλεται για άλλη μια βδομάδα (προβολές 5 και 7.30 μ.μ.) στο
«Τιτάνια» (Πανεπιστημίου & Θεμιστοκλέους, τηλ.: 210-3811.147, 3841.689). Η ταινία του Γερμανού σκηνοθέτη, Kurt Μaetzig
«Ερνστ Τέλμαν, ο γιος της τάξης του» (Γερμανική Λαϊκή Δημοκρατία, 1954), με δύο βραβεία στο Φεστιβάλ του Κάρλοβι Βάρι (1956), ξεκινάει τις πρώτες μέρες του Νοέμβρη του 1918 στο δυτικό μέτωπο του Α' Παγκοσμίου Πολέμου. Ο Τέλμαν θέλει να πολεμήσει στο Αμβούργο, στο πλευρό των συντρόφων του. Καθώς η επανάσταση απειλείται από την προδοσία των δεξιών σοσιαλδημοκρατών και τον κατακερματισμό της εργατικής τάξης παλεύει να ενώσει τους εργάτες.
Η ταινία αναφέρεται και στην ηρωική εξέγερση του Αμβούργου (Οκτώβρης 1923). Μετά την ταπεινωτική ήττα, η κατάσταση της εργατικής τάξης στη Γερμανία επιδεινώνεται. Το ΚΚ Γερμανίας ταλαντευόταν ανάμεσα στην αναγκαιότητα οργάνωσης της εξέγερσης και στη συμμαχία με τους σοσιαλδημοκράτες. Η απόφαση της ΚΕ που ήταν η οργάνωση εξεγέρσεων σε όλα τα μεγάλα βιομηχανικά κέντρα πάρθηκε πίσω. Οι εργάτες των ναυπηγείων του Αμβούργου είχαν αποφασίσει για ένοπλη εξέγερση αν εισέβαλε στρατός στη Σαξονία. Στις 23 Οκτώβρη με καθοδήγηση της Κομματικής Οργάνωσης Αμβούργου και επικεφαλής τον Ερνστ Τέλμαν η εξέγερση ξεκίνησε. Μόνο στο Αμβούργο προχώρησε η εξέγερση. Ετσι στις 25 Οκτώβρη, απόλυτα συντεταγμένοι οι εξεγερμένοι υποχώρησαν από την ένοπλη πάλη. Παρά την τρομοκρατία που ακολούθησε και την απαγόρευση του ΚΚ Γερμανίας (23 Νοέμβρη 1923), η εργατική τάξη δε λύγισε και ο Τέλμαν έγραψε ότι «η εξέγερση του Αμβούργου ήταν χίλιες φορές πιο καρποφόρα και πολύτιμη για τους ταξικούς αγώνες από μια υποχώρηση χωρίς να πέσει τουφεκιά».
- Στο «Τιτάνια» συνεχίζεται (έως 27/3, 9.45 μ.μ.) και το αφιέρωμα στον Ούγκο Τσάβες. Προβάλλονται 9 από τα σημαντικότερα ντοκιμαντέρ - ταινίες, που γυρίστηκαν για τον Τσάβες και τη λεγόμενη «Μπολιβαριανή επανάσταση». Συνεχίζεται επίσης (έως 27/3, στις 8.10 μ.μ.), στον κινηματογράφο «Παλλάς» (Υμηττού 109, Παγκράτι, τηλ.: 210 7511.868), ο αριστουργηματικός «Αμλετ» του Γρκιγκόρι Κοζίντσεφ.