Η αίθουσα του Εργατικού Κέντρου γέμισε μεταλλεργάτες |
Ο Σωτήρης Πουλικόγιαννης, πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά, κάνοντας την εισήγηση στη σύσκεψη, ανέφερε ότι από αυτή τη μαζική σύσκεψη «φαίνονται και οι δυνατότητες που έχουμε αν βάλουμε μπροστά συγκεκριμένο πρόγραμμα, κάνουμε υπόθεση των εργαζομένων το πλαίσιο αιτημάτων, με οργάνωση, με συζήτηση με τον κάθε συνάδελφο, με την οργάνωση του αγώνα, όχι μόνο να κινητοποιήσουμε τον κλάδο, αλλά να γίνουμε τους επόμενους μήνες η ατμομηχανή της ανασύνταξης του εργατικού κινήματος». Τόνισε την ιδιαίτερη και μεγάλη σημασία που έχει στην απεργία της Πέμπτης η προσυγκέντρωση που διοργανώνει η Επιτροπή στις 9.30 το πρωί στην Ομόνοια να μετατραπεί σε μεγάλη απεργιακή συγκέντρωση. Σταθμός στον αγώνα των εργαζομένων της Ναυπηγικής Βιομηχανίας, θα είναι, τόνισε ο συνδικαλιστής και η συγκέντρωση που διοργανώνει η Επιτροπή την Τετάρτη 20 Μάρτη στις 10 το πρωί στην πλατεία Καραϊσκάκη με πορεία στο υπουργείο Ναυτιλίας.
Ο Γιώργος Παπαβασιλείου από τα Ναυπηγεία Ελευσίνας, όπου οι εργαζόμενοι συνεχίζουν την απεργία τους για να πληρωθούν, επισήμανε το καθήκον που έχουν οι εργαζόμενοι της Ζώνης που συσπειρωμένοι στα ταξικά τους συνδικάτα «ξέρουν τι πάει να πει οργανωμένος αγώνας, να απλώσουν το χέρι στους εργαζόμενους των Ναυπηγείων Ελευσίνας που την περασμένη Παρασκευή στη συνέλευση στο ναυπηγείο σήκωσαν το ανάστημά τους απέναντι στις δυνάμεις του εργοδοτικού κυβερνητικού συνδικαλισμού του σωματείου. Να τους δώσουμε κουράγιο, να τους τραβήξουμε στην πάλη, να σπάσουν οι μηχανισμοί της εργοδοσίας και των συμβιβασμένων».
Την ανάγκη απεγκλωβισμού και των εργαζομένων στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά -11 μήνες απλήρωτοι και αντιμέτωποι με το μέτρο της εκ περιτροπής εργασίας με μία μέρα δουλειά τη βδομάδα- από το δόκανο των δυνάμεων ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ανέφερε ο Πέτρος Αναστασιάδης, μέλος της διοίκησης της «ΤΡΙΑΙΝΑΣ», και πρόσθεσε: «Οι ταξικές δυνάμεις στο ναυπηγείο -σημείωσε- αναδεικνύουμε στους εργαζόμενους ότι τα προβλήματά μας είναι κοινά με τους συναδέλφους της Ζώνης και των άλλων ναυπηγείων. Με συγκεκριμένη προσπάθεια μπορούμε στους εργαζόμενους του Σκαραμαγκά να δείξουμε το δρόμο».
Το λόγο πήραν και άλλοι εργαζόμενοι από τη Ζώνη και τα άλλα ναυπηγεία. Ηταν χαρακτηριστική η τοποθέτηση εργαζόμενου από τη Ζώνη που επισήμανε: «Είναι καθήκον μας ο ενιαίος αγώνας, η ταξική αλληλεγγύη, η παρουσία των εργαζομένων της Ζώνης στις πύλες των ναυπηγείων στο Σκαραμαγκά και στην Ελευσίνα. Ο πόλεμος που δεχόμαστε από το κεφάλαιο και την πολιτική του είναι ενιαία. Με κοινό μέτωπο οι εργαζόμενοι μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε και να τη σαρώσουμε».