Μεγαλύτερη ενίσχυση από το κράτος αξιώνουν οι επιχειρηματίες
«Τα όρια αντοχής των λαών» επικαλούνται προσχηματικά οι ντόπιοι μεγαλοεπιχειρηματίες, προκειμένου να απαιτήσουν από την κυβέρνηση να κινηθεί ακόμη πιο αποφασιστικά και αυταρχικά υπέρ των συμφερόντων τους, παρότι αυτό ακριβώς συνεπάγεται περαιτέρω όξυνση των λαϊκών προβλημάτων και της εκμετάλλευσης των εργαζομένων. Υποδεχόμενος χτες τον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα στην - κλειστή - συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου του, ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δ. Δασκαλόπουλος επισήμανε ότι «το αποτέλεσμα των ιταλικών εκλογών καταδεικνύει τα όρια της αντοχής των λαών και τα όρια μιας λιτότητας που αποσταθεροποιεί ευθέως το πολιτικό και κοινωνικό σύστημα».
Ωστόσο, στη συνέχεια επιβεβαιώθηκε το αυτονόητο. Οι μεγαλοεπιχειρηματίες όχι μόνο δεν ενδιαφέρονται για τα όσα περνάει ο λαός, πολύ περισσότερο που οι ίδιοι τα προκαλούν με τη βοήθεια των πρόθυμων κυβερνήσεων, αλλά αξιώνουν και εκτιμούν ότι: «Η κυβέρνηση - και τα πολιτικά κόμματα που τη στηρίζουν - έχει επωμισθεί βαριά ευθύνη. Πρέπει να επιδείξει απαρέγκλιτη επιμονή και αποτελεσματικότητα στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, υπερφαλαγγίζοντας τις εστίες αντίστασης των συμφερόντων που συνεχίζουν να πολεμούν κάθε αλλαγή».
Ο Δ. Δασκαλόπουλος μίλησε ξανά για τον Ιούνη, όπου θα σταματήσει η δανειακή χρηματοδότηση του πρωτογενούς ελλείμματος - προαναγγέλλοντας ουσιαστικά νέο γύρο αντιλαϊκών μέτρων - και επανέλαβε ότι «ή θα τα καταφέρουμε, ή θα βρεθούμε αντιμέτωποι με μια αλυσιδωτή κοινωνική και πολιτική αντίδραση απρόβλεπτων διαστάσεων και συνεπειών».
Πρόσθεσε ότι ακόμη και αν εκτελεστεί ο φετινός κρατικός προϋπολογισμός «θα είναι πύρρειος νίκη αν εν τω μεταξύ δεν έχει ξεκινήσει η ανάπτυξη», την οποία οι μεγαλοεπιχειρηματίες τη βλέπουν μέσα από μέτρα όπως τα εξής που ανέφερε ο επικεφαλής του ΣΕΒ:
Αμεση αποκατάσταση της ρευστότητας με πληρωμή ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου προς τις επιχειρήσεις. Νέοι όροι για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ώστε να διαφυλαχτεί και ο ιδιωτικός τους χαρακτήρας. Συμφωνία σε Εθνικό Σχέδιο Ανάπτυξης, κατά τα συμφέροντά τους και σε συνδυασμό με ολοκλήρωση όλων των αλλαγών σε βάθος διετίας. Νέες περικοπές αποκλειστικά για το κράτος, ώστε να αφήσει «χώρο» σε επιχειρηματική δραστηριότητα και νέα κέρδη. «Σταθερό» φορολογικό καθεστώς που παραπέμπει σε νέες φορολογικές ελαφρύνσεις για το κεφάλαιο. Ειδική αναφορά έκανε στο ενεργειακό κόστος των επιχειρήσεων, λέγοντας - ενόψει και της σημερινής συνάντησης για το θέμα - ότι «η ελληνική βιομηχανία δεν θα δεχτεί μισιακές λύσεις και εκπτώσεις σ' ένα θέμα που αφορά την ίδια την επιβίωσή της».