Τρίτη 26 Φλεβάρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ - ΚΟΖΑΝΗ
Περίπατοι γνωριμίας με την Ιστορία

Στιγμιότυπα από τον ιστορικό περίπατο στη Θεσσαλονίκη
Στιγμιότυπα από τον ιστορικό περίπατο στη Θεσσαλονίκη
Στα βήματα της ΕΠΟΝ περπάτησαν στις γειτονιές της Ανω Πόλης Θεσσαλονίκης αλλά και της Κοζάνης, μέλη και φίλοι των μαθητικών Οργανώσεων της ΚΝΕ. Βήμα - βήμα στους χώρους που έδρασε η ΕΠΟΝ οι μαθητές ανακάλυψαν την «κρυμμένη» Ιστορία των περιοχών.

Στη Θεσσαλονίκη, η εκκίνηση δόθηκε από την πλατεία Τερψιθέας, όπου βρισκόταν παράνομο τυπογραφείο της ΕΠΟΝ στη διάρκεια της κατοχής και ο περίπατος συνεχίστηκε σε μέρος όπου βρισκόταν τεκές και είχε ανατιναχθεί από την οργάνωση, για να καταλήξει ξανά πίσω στην πλατεία. Ολα αυτά μαζί με θεατρικά, ποιήματα και ομιλίες που είχαν ετοιμάσει οι ίδιοι οι μαθητές και πραγματοποίησαν κατά τη διάρκεια του περιπάτου.

Περπατώντας στα βήματα των ΕΠΟΝιτών και των Αετόπουλων τα μέλη και οι φίλοι της ΚΝΕ ήρθαν σε επαφή με την Ιστορία της ΕΠΟΝ, συζήτησαν για τα συμπεράσματα από τη δράση της ΕΠΟΝ και των κομμουνιστών την περίοδο της κατοχής. Για την ανάγκη δράσης των κομμουνιστών μέσα σε όλες τις συνθήκες, ανεξάρτητα από το συσχετισμό δύναμης, την ανάγκη για ύπαρξη και διάδοση επαναστατικού Τύπου μέσα σε όλες τις συνθήκες, αλλά και την πάλη απέναντι στα ναρκωτικά που χρησιμοποιούνται από τους αστούς, για να βάλουν στην γωνία και μακριά από την οργανωμένη ταξική πάλη την εργατική τάξη και τα παιδιά της.


Στην Κοζάνη πρώτος σταθμός ήταν το μνημείο του Μητροπολίτη Ιωακείμ, πνευματικού ηγέτη του ΕΑΜ, που βρίσκεται στην κεντρική πλατεία της πόλης. Εκεί συζήτησαν για την περίοδο 1940 - '44, αλλά και για την καπιταλιστική οικονομική κρίση του 1929, για το πώς οδηγηθήκαμε στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, και για την ΕΑΜική Εθνική Αντίσταση και την Απελευθέρωση.

Δεύτερος σταθμός, το Εργατικό Κέντρο Κοζάνης, που πήρε το όνομά του από τον κομμουνιστή οικοδόμο Νίκο Πλακοπίτη, ο οποίος ταυτίζεται με τα πρώτα βήματα ανάπτυξης του εργατικού και κομμουνιστικού κινήματος στην Κοζάνη και βρήκε θάνατο στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής. Και τελευταίος σταθμός, τα γραφεία της Πανελλήνιας Ενωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης όπου συζήτησαν με μαχητές της Εθνικής Αντίστασης και γνώρισαν στιγμές της περιόδου εκείνης, μέσα από προσωπικές μαρτυρίες των αγωνιστών.

  • Ιστορικό περίπατο στο μνημείο της μάχης του Φαρδύκαμπου, διοργανώνει η Οργάνωση Βάσης Μαθητών Σιάτιστας Κοζάνης της ΚΝΕ, την Κυριακή 3 Μάρτη στις 12 το μεσημέρι.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εκδηλώσεις αφιερωμένες στην ΟΚΝΕ(2017-06-16 00:00:00.0)
Ιστορικοί περίπατοι της ΚΝΕ στην Αττική(2015-10-23 00:00:00.0)
Ιστορικοί περίπατοι και εκδηλώσεις για μαθητές και νέους(2013-10-20 00:00:00.0)
Ιστορικοί περίπατοι και εκδηλώσεις για μαθητές και νέους(2013-10-19 00:00:00.0)
Πολύτιμη γνωριμία με τον κομματικό - επαναστατικό Τύπο(2012-02-08 00:00:00.0)
Για την επέτειο της ίδρυσης της ΕΠΟΝ(2008-02-22 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ