Πέμπτη 14 Φλεβάρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΣΤΟ ΜΑΛΙ
Ετοιμάζουν απόφαση για αποστολή κυανόκρανων

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ - ΜΠΑΜΑΚΟ.--

Σε δύο με τρεις βδομάδες το Συμβούλιο Ασφαλείας θα έχει προχωρήσει στην έκδοση απόφασης για την ανάπτυξη κυανόκρανων στο Μάλι δήλωσε χτες ο Ερβέ Λαντσούς, αναπληρωτής γενικός γραμματέας του Οργανισμού αρμόδιος για τις ειρηνευτικές επιχειρήσεις.

Ο Λαντσούς σημείωσε ωστόσο ότι προς το παρόν δεν υπάρχει κάποια πρώτη συμφωνία σε σχέση με τους όρους της αποστολής κυανόκρανων στο Μάλι και ότι ο τελικός αριθμός (που προς το παρόν προσδιορίζεται σε περίπου 6.000 άτομα) θα εξαρτηθεί από την εξέλιξη της αποστολής «AFISMΑ» περίπου 8.000 στρατιωτών της «Δυτικοαφρικανικής Οικονομικής Κοινότητας» (ECOWAS). Σε κάθε περίπτωση, ο αξιωματούχος του ΟΗΕ διαβεβαίωσε ότι η ανάπτυξη των κυανόκρανων στο Μάλι θα γίνει πριν την διεξαγωγή των εκλογών που έχουν προγραμματιστεί για τις 31 Ιούλη τρέχοντος έτους.

Νωρίτερα, σε συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για το Μάλι, η Υπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Νάβι Πιλάι, έκανε έκκληση στους πρωταγωνιστές της κρίσης στη δυτικοαφρικανική χώρα να αποφεύγουν τις ενέργειες αντεκδίκησης, διαβλέποντας το σοβαρό κίνδυνο να εμπλακεί η χώρα «στο φαύλο κύκλο της βίας και της καταστροφής». Η Πιλάι αναφέρθηκε έτσι, εμμέσως πλην σαφώς, στις γνωστές καταγγελίες οργανώσεων προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που καταγγέλλουν το μαλινέζικο στρατό για εγκλήματα και μαζικές εκτελέσεις Τουαρέγκ και ατόμων αραβικής καταγωγής στο βόρειο Μάλι...

Νωρίτερα, εκπρόσωπος του μαλινέζικου στρατού στη μεγαλύτερη πόλη του βορρά, Γκάο, ανακοίνωσε τον εντοπισμό περίπου 800 κιλών εκρηκτικής ύλης στο υπόγειο κτιρίου στο προάστιο Σατώ, ενώ η κυβέρνηση της Λιβύης έκανε έκκληση σε δυτικές και γειτονικές χώρες για θωράκιση των λιβυκών συνόρων προκειμένου να εμποδιστεί η άφιξη και εγκατάσταση ισλαμιστών από το Μάλι.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ