Τετάρτη 13 Φλεβάρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ
Οι λογικές του κέρδους διώχνουν την πάλη

Η αγοραία αντίληψη που διέπει τους υπεύθυνους της ΔΟΕ οδηγεί στην έξοδο το ιστορικό άθλημα της πάλης από τους Ολυμπιακούς Αγώνες

Eurokinissi

Η αγοραία αντίληψη που διέπει τους υπεύθυνους της ΔΟΕ οδηγεί στην έξοδο το ιστορικό άθλημα της πάλης από τους Ολυμπιακούς Αγώνες
Η αγοραία αντίληψη που διέπει οτιδήποτε μέσα στον καπιταλισμό, δεν θα μπορούσε να αφήσει ανέγγιχτη την εμποροπανήγυρη των πολυεθνικών που καλείται «Ολυμπιακοί Αγώνες». Σε μια μακριά αλυσίδα γεγονότων λοιπόν - που αποκαλύπτουν την αποκρουστική πραγματικότητα - ήρθε να προστεθεί ένα ακόμα. Η πρόθεση των αφεντικών (πραγματικών και τυπικών) να πετάξουν εκτός προγράμματος, από τη διοργάνωση του 2020 (υποψήφιες να την αναλάβουν είναι οι Μαδρίτη, Κωνσταντινούπολη και Τόκιο) την πάλη.

Ο σχεδιασμός αναδιοργάνωσης του προγράμματος, όπως γνωστοποίησε χτες η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή, δεν περιλαμβάνει το ιστορικό (συμμετέχει σε όλες τις διοργανώσεις από την αναβίωσή τους το 1896 στην Αθήνα ως το Λονδίνο το 2012) άθλημα. Τυπικά, βέβαια, η οριστική απόφαση (ουσιαστικά επικύρωση) θα παρθεί στη σύνοδο της ΔΟΕ που θα γίνει το Σεπτέμβρη στο Μπουένος Αϊρες.

«Η απόφαση δεν είναι οριστική» δήλωσε ο εκπρόσωπος της ΔΟΕ, Μαρκ Ανταμς. Ομως το γεγονός ότι η Εκτελεστική Επιτροπή της ΔΟΕ υποβίβασε την πάλη από τη βασική λίστα (των 25 αθλημάτων) στη συμπληρωματική (όπου από τα 8 υποψήφια αθλήματα θα επιλεγεί ένα) και οι λόγοι για τους οποίους αυτό έγινε, δείχνουν πολλά.

Η εισήγηση της σχετικής Επιτροπής Προγράμματος, είχε ως κριτήρια και τη δημοφιλία, την πώληση εισιτηρίων, την τηλεθέαση... Αποκαλυπτικό των εφαλτηρίων (και των εντολοδόχων) επίσης είναι και το γεγονός ότι περιλαμβάνονται στη βασική επιλογή το ράγκμπι και το γκολφ (θα συμπεριληφθούν για πρώτη φορά στη διοργάνωση του Ρίο ντε Τζανέιρο, το 2016).

Να σημειώσουμε επιπλέον, ότι δεν είναι η πρώτη φορά που επιχειρείται αποπομπή της πάλης. Είχε ξανατεθεί το 2002, λόγω έλλειψης τηλεοπτικού ενδιαφέροντος... Το γεγονός αυτό δείχνει την... αλήθεια των ισχυρισμών Ανταμς ότι η απόφαση «είχε να κάνει με τον πυρήνα του αθλητισμού. Θέλουμε να δούμε τι λειτουργεί καλύτερα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες».

Στη συμπληρωματική λίστα περιλαμβάνονται ακόμα μπέιζμπολ - σόφτμπολ, καράτε, πατίνια με ρόδες (!), σκουός, αναρρίχηση (!), θαλάσσιο σκι με μία σανίδα (!) και γου σου/κουνγκ φου (κινέζικη πολεμική τέχνη). Οι εντεταλμένοι της ΔΟΕ θα εξετάσουν τις υποψηφιότητες στη Σύνοδο που θα γίνει το Μάη στην Αγ. Πετρούπολη και η τελική απόφαση θα παρθεί (4 μήνες μετά) στο Μπουένος Αϊρες.

Εν κατακλείδι. Αθλητισμός και ιστορία - εμπορευματοποίηση (στον καπιταλισμό) πάντα... στάνταρ διπλό.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ