Σάββατο 9 Φλεβάρη 2013 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΤΡΟΪΚΑ
Προκαλούν για τα πλεονεκτήματα της αγροτικής παραγωγής

Αυτοί που επί δεκαετίες διαλύουν την αγροτική οικονομία και απαγορεύουν στους αγρότες να καλλιεργούν, ανακάλυψαν το ...μεγάλο πλεονέκτημα της Ελλάδας

Ως εκπρόσωπος των πολυεθνικών εμφανίστηκε από το βήμα του συνεδρίου του Economist στη Θεσσαλονίκη, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Αθ. Τσαυτάρης. Προανήγγειλε ότι οριστικοποιήθηκε συμφωνία με την πολυεθνική καπνοβιομηχανία Philip Morris για την απορρόφηση του 50% της ελληνικής παραγωγής καπνών στην επόμενη τριετία. Οι λεπτομέρειες αυτής της συμφωνίας θα ανακοινωθούν την επόμενη βδομάδα από τον πρόεδρο της Philip Morris.

Σε κάθε περίπτωση, διαφημίζει την απορρόφηση του 50% από μια παραγωγή που σήμερα μετά βίας αγγίζει τους 25.000 τόνους, εξαιτίας της δραματικής συρρίκνωσης της καπνοκαλλιέργειας με τη νέα ΚΑΠ. Θυμίζουμε ότι το 2005 το πλαφόν και η παραγωγή καπνού ήταν 120.000 τόνοι.

Κατά τα άλλα, στο συνέδριο του Economist για την αγροτική ανάπτυξη, ο Χορστ Ράιχενμπαχ είπε ότι το μικρό μέγεθος του ελληνικού αγροτικού τομέα, μπορεί να αποτελέσει μεγάλο πλεονέκτημα και ότι η Ελλάδα μπορεί να προσφέρει προϊόντα γεωγραφικής προέλευσης και υψηλής προστιθέμενης αξίας.

Αυτό, όταν με τα νέα μέτρα που θα ληφθούν στο πλαίσιο της αναθεωρημένης ΚΑΠ για το 2014 - 2020, οδηγούν σε μαζικό ξεκλήρισμα τη μικρομεσαία αγροτιά, προωθώντας ταχύτατα την καπιταλιστικοποίηση της αγροτικής παραγωγής.

Και αυτό το δρόμο έδειξε ολοκάθαρα και ο υφυπουργός Εξωτερικού Εμπορίου της Ολλανδίας, Σάιμον Σμιτς, όταν σημείωσε ότι η στενότερη συνεργασία μεταξύ κυβέρνησης, επιχειρηματιών του αγροτικού τομέα και παραγωγών, αποτελεί το «κλειδί» για την ανάπτυξη του αγροτικού τομέα. Μάλιστα για να γίνει αποδεικτικός, είπε ότι στην Ολλανδία, πάνω από το 60% της παραγωγής το διαχειρίζεται το συνεταιριστικό σύστημα. Μόνο που όταν μιλάμε για συνεταιριστικό σύστημα στην Ολλανδία εννοούμε μεγάλες ΑΕ.

Αυτές τις μεγάλες καπιταλιστικές επιχειρήσεις προετοιμάζεται να στηρίξει η κυβέρνηση και με τσάμπα εργάτες, αφού όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Εργασίας Ν. Παναγιωτόπουλος, επεξεργάζεται το ενδεχόμενο επιδότησης του ημερομισθίου και των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών για την εποχική εργασία στον αγροτικό τομέα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ