Τρίτη 5 Φλεβάρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ - ΗΠΑ
Διπλωματική στροφή προς διάλογο;

ΠΑΡΙΣΙ - ΒΟΝΝΗ.--

Ως «σημάδι αλλαγής της αμερικανικής στάσης απέναντι στο Ιράν» ερμήνευσε ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών την προσφορά, όπως υποστηρίζει, που διατύπωσε ο Αμερικανός αντιπρόεδρος για άμεσο διάλογο ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ιράν. Σύμφωνα με τις δηλώσεις του Αλί Ακμπάρ Σαλεχί, χτες, στο πλαίσιο συνομιλιών που είχε με το Γερμανικό Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, ο Τζο Μπάιντεν εξέφρασε την πρόθεση αυτή στο περιθώριο των εργασιών της Διεθνούς Συνόδου για την Ασφάλεια που διεξήχθη στο Μόναχο το Σαββατοκύριακο. Και ο Σαλεχί συμπλήρωσε ότι ελπίζει πραγματικά η νέα αμερικανική ηγεσία να εννοεί όσα λέει, καταλήγοντας ότι αν και είναι δύσκολο μετά από τόσα χρόνια να υπάρξει εμπιστοσύνη, δεν αποκλείεται να μπορεί να γίνει καθώς η σύγκρουση σίγουρα δεν είναι λύση.

Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος, από την πλευρά του, δεν έχει κάνει σχετικές δηλώσεις ούτε διαψεύδει ούτε να επιβεβαιώνει. «Ο Πρόεδρος Ομπάμα ήταν σαφής: Θα εμποδίσει το Ιράν ν' αποκτήσει πυρηνικά όπλα. Και θα κάνουμε εκείνο που πρέπει για να διασφαλίσουμε πως αυτό δεν θα συμβεί. Ομως μένει ακόμη χρόνος και χώρος, ώστε η διπλωματία υποστηριζόμενη από πιέσεις, να επιτύχει» αναφέρει ο Μπάιντεν.

Στο μεταξύ, η ΕΕ γνωστοποίησε ότι φαίνεται να «κλείνει» η 26η Φεβρουαρίου ως ημερομηνία για την επόμενη συνάντηση της «ομάδας των 6» και του Ιράν, ενώ ως πιθανότερος τόπος φέρεται να είναι το Καζακστάν.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ