Νομοθετική ρύθμιση με την οποία θα απλοποιούνται και θα επιταχύνονται οι διαδικασίες αδειοδότησης και ίδρυσης νέων επιχειρήσεων κατατίθεται από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και το υπουργείο Ανάπτυξης.
Οι κυριότερες προβλέψεις της νομοθετικής ρύθμισης είναι:
α) Μείωση της πολυπλοκότητας. Η διαδικασία σήμερα περιλαμβάνει 13 στάδια και εμπλέκονται 11 φορείς. Με τις αλλαγές η διαδικασία αναμορφώνεται σε 6 στάδια και 6 εμπλεκόμενους φορείς.
β) Μείωση χρόνου. Ο μέσος χρόνος ολοκλήρωσης της διαδικασίας από 2 μήνες που απαιτείται σήμερα, περιορίζεται σε μία εβδομάδα.
γ) Μείωση κόστους. Μειώνεται κατά το ήμισυ το ποσοστό του Φόρου Συγκέντρωσης Κεφαλαίου (ΦΣΚ).
Με τη νομοθετική ρύθμιση, στις Διευθύνσεις Εμπορίου των Νομαρχιών όπου σήμερα το καταστατικό μιας ΑΕ μπορεί να παραμείνει μέχρι και 50 μέρες, γίνεται πλέον αυθημερόν εγγραφή της εταιρίας στα μητρώα. Ο έλεγχος μετατίθεται και γίνεται προληπτικός, το μέτρο αυτό αφορά στις μικρές ΑΕ με κεφάλαιο μικρότερο των 300.000 ευρώ. Για τις μικρές αυτές εταιρίες, εκτός από τη σύσταση, προβλέπεται και απλούστευση των όρων λειτουργίας, με την κατάργηση εκτεταμένων υποχρεώσεων ελέγχου και δημοσιότητας.
Με τις ΔΟΥ, ο επενδυτής ή ο εκπρόσωπός του θα συναλλάσσεται μία μόνο φορά, κατά την οποία θα εκπληρώνει όλες του τις οικονομικές υποχρεώσεις που συνδέονται τόσο με τη σύσταση της εταιρίας, όσο και με την έναρξη του επιτηδεύματος. Παράλληλα, ο Φόρος Συγκέντρωσης Κεφαλαίου από 1% επί της αξίας μειώνεται σε 0,5%.
Με τα Επιμελητήρια θα έρχεται σε επαφή ο επενδυτής ή ο εκπρόσωπός του μόνο μία φορά για την την προέγκριση της επωνυμίας και του διακριτικού τίτλου της επιχείρησης, ενώ η οριστική έγκριση της επωνυμίας και η εγγραφή της επιχείρησης στο οικείο Επιμελητήριο πραγματοποιείται με μέριμνα των υπηρεσιών χωρίς ανάμειξη του επενδυτή.