Πέμπτη 24 Γενάρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΡΑΞΗ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ
Με εισπρακτική λογική οι όροι δόμησης

Mε την απαράδεκτη αλλά συνήθη πλέον διαδικασία της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου η τρικομματική πλειοψηφία ψήφισε στη Βουλή νομοσχέδιο για το νέο τρόπο έκδοσης των αδειών δόμησης και του ελέγχου των κατασκευών.

Ψηφίστηκε ακόμα τροπολογία με ρυθμίσεις για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων με στόχο την είσπραξη εσόδων για τον προϋπολογισμό. Σύμφωνα με αυτήν, δίνεται έκπτωση 10% επί του συνολικού προστίμου υπό την προϋπόθεση ότι μέχρι τις 31 Μαΐου του 2013 θα έχει καταβληθεί τουλάχιστον το 30% του προστίμου. Μέχρι την ίδια ημερομηνία οι ιδιοκτήτες αυθαιρέτων θα μπορούν να τα μεταβιβάσουν εφόσον έχουν καταβάλλει το 30% του προστίμου ενώ και οι βιοτεχνικές και βιομηχανικές μονάδες θα μπορούν μέχρι τότε να αδειοδοτηθουν με την καταβολή του 30% του προστίμου.

Κατά τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος Σ. Καλαφάτη, με το νομοσχέδιο δε λύνεται οριστικά το θέμα των αυθαιρέτων που χρονίζει εδώ και δεκαετίες και για αυτό κάλεσε τα κόμματα να πάρουν μέρος σε ειδική επιτροπή που θα μελετήσει το θέμα και στη συνέχεια να ακολουθήσει η κατάθεση σχετικού νόμου.

Καταψηφίζοντας το νομοσχέδιο η εισηγήτρια του ΚΚΕ Δ. Μανωλάκου τόνισε ότι στόχος του είναι να εισπραχθούν 2,3 εκατομμύρια ευρώ περίπου από τα πρόστιμα και τα παράβολα από την υπαγωγή στη διαδικασία ρύθμισης αυθαιρέτων.

«Δεν είναι θέμα κοινωνικών ή περιβαλλοντικών διαστάσεων όπως θέλετε να το παρουσιάσετε, μην κοροϊδεύετε, είναι καθαρά εισπρακτικό και μόνο και ακριβώς γι' αυτό εμείς δεν ψηφίσαμε ούτε τον αρχικό νόμο και δε θα ψηφίσουμε ούτε τις τροπολογίες για τον απλούστατο λόγο ότι χαρατσώνετε και δε λύνετε ουσιαστικά και οριστικά τα προβλήματα της αυθαίρετης δόμησης αλλά πλήττετε καίρια τη μικροϊδιοκτησία των λαϊκών στρωμάτων και το περιβάλλον» τόνισε χαρακτηριστικά.

Αντίθετα, συνέχισε, με αυτές τις ρυθμίσεις ευνοείται και πάλι το κεφάλαιο και κυρίως το εμποροβιομηχανικό και το τουριστικό καθώς και οι καταπατήσεις του.

Η βουλευτής τόνισε ότι αναμφισβήτητα η αυθαίρετη δόμηση είναι εκτεταμένη αλλά είναι συνυφασμένη και με το ρουσφέτι και με τις κυβερνήσεις και με την αυτοδιοίκηση που εκμεταλλεύονται τη λαϊκή ανάγκη για κύρια και εξοχική κατοικία και αυτή η κατάσταση έχει να κάνει κυρίως με την εμπορευματοποίηση της γης και την ύπαρξη κυκλωμάτων που εξασφαλίζουν κέρδη.

Για εμάς, κατέληξε, λύση είναι να πάψει να είναι εμπόρευμα η γη και λύση θα είναι η κοινωνικοποίησή της και με αυτόν τον τρόπο θα μπορούν μέσα από κεντρικό σχεδιασμό να υπάρξουν προγράμματα κρατικού φορέα κατασκευών για ασφαλή και φθηνή λαϊκή κατοικία. Αυτό, είπε, γνωρίζουμε ότι θέλει μια άλλη εξουσία, μια εξουσία πραγματικά του λαού που θα μπορεί να εφαρμόσει φιλολαϊκή οικονομία έξω από ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς και ενώσεις, που θα εξυπηρετεί την ευημερία του λαού και όχι τα επιχειρηματικά κέρδη.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ