Πέμπτη 10 Γενάρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΒΟΥΛΗ
Εγκρίθηκαν καταργήσεις - συγχωνεύσεις φορέων

«Είναι μια βίαιη προσαρμογή της κρατικής διοίκησης, προκειμένου αυτή να εξυπηρετεί καλύτερα το μεγάλο κεφάλαιο», τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Σπύρος Χαλβατζής

Με ονομαστική ψηφοφορία εγκρίθηκε χτες από τους βουλευτές της συγκυβέρνησης και επί των άρθρων το νομοσχέδιο για την κατάργηση και τη συγχώνευση δημόσιων οργανισμών, με τον αρμόδιο υπουργό Α. Μανιτάκη να είναι αποκαλυπτικός ως προς τις επιδιώξεις της συγκυβέρνησης.

Στην παρέμβασή του είπε ότι το νομοσχέδιο είναι ένα πρόπλασμα του στόχου «που αποσκοπεί στο δραστικό περιορισμό των οργανισμών του δημόσιου τομέα» και στη συνέχεια ήταν αποκαλυπτικός:

«Σκοπεύουμε να διατηρήσουμε μόνο τις αναγκαίες και χρήσιμες για το κοινωνικό σύνολο δημόσιες υπηρεσίες που δεν μπορούν ή δε θέλουν να επιτελέσουν ιδιωτικοί φορείς υπό την απαράβατη όμως προϋπόθεση ότι το κόστος λειτουργίας τους δε θα επιβαρύνει υπέρμετρα ή αδικαιολόγητα τον Ελληνα φορολογούμενο».

Η διαδικασία, είπε, που ξεκινά σήμερα θα συνεχιστεί και θα ολοκληρωθεί την άνοιξη με την κατάθεση νέου νομοσχεδίου που θα βασίζεται στην αξιολόγηση και άλλων 1.500 περίπου φορέων ή οργανισμών του δημοσίου. Ισχυρίστηκε δε, ότι η διαδικασία αυτή «δεν καταλύει τις υπάρχουσες εργασιακές σχέσεις και δε θίγει την εργασιακή τους ασφάλεια».

Καμία αξία δεν έχουν οι διαβεβαιώσεις του υπουργού ότι δε θα γίνουν απολύσεις, τόνισε στην παρέμβασή του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Σπ. Χαλβατζής αφού βρισκόμαστε σε μια περίοδο που ανατρέπονται τα πάντα και υπάρχει η δέσμευση της κυβέρνησης ότι θα προχωρήσει σε 150.000 απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων τα επόμενα τρία χρόνια.

Αυτό που κάνει η κυβέρνηση, τόνισε, είναι μια βίαιη προσαρμογή της κρατικής διοίκησης, προκειμένου αυτή να εξυπηρετεί καλύτερα το μεγάλο κεφάλαιο και ως εκ τούτου δεν είναι καθόλου αθώες οι συγχωνεύσεις. Εφερε ως παράδειγμα το ΙΓΜΕ, το οποίο απαξιώνεται για να μπουν οι ιδιώτες στην έρευνα του ορυκτού πλούτου και υπογράμμισε ότι το κράτος δεν φτιάχνεται με φτιασιδώματα όπως λένε κάποιοι αλλά, αντίθετα, χρειάζεται μια δημόσια διοίκηση που θα εξυπηρετεί τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες και προϋπόθεση για την ύπαρξή της είναι η εργατική λαϊκή εξουσία.

Στη δική του παρέμβαση ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρ. Κατσώτης κατήγγειλε ότι η συγκυβέρνηση θέλει να ξεμπερδέψει με τη μονιμότητα των δημόσιων υπαλλήλων και γι' αυτό τους συκοφαντεί όσο μπορεί. Τα λαϊκά στρώματα, είπε, πρέπει να βγάλουν τα συμπεράσματά τους για την εξουσία του κεφαλαίου που την υπηρετούν οι κυβερνώντες.

Ο βουλευτής κατήγγειλε επίσης την αναβάθμιση του Συνδέσμου των ξενοδόχων σε ρόλο «θεσμικού κοινωνικού εταίρου», λέγοντας ότι ο υπουργός Εργασίας κάλεσε το Σύνδεσμο και τις Ενώσεις του να οργανώσουν από κοινού τον πόλεμο κατά των εργαζομένων στον τουρισμό.

Στην ονομαστική ψηφοφορία δεν εγκρίθηκε το άρθρο του νομοσχεδίου που αφορούσε την απορρόφηση του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών (ΕΚΚΕ) στο Εθνικό Ιδρυμα Ερευνών αφού κατά ψήφισαν 131 βουλευτές και υπέρ 127.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ