Παρασκευή 28 Δεκέμβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Παρέμβαση για τους Οργανισμούς Λαϊκών Αγορών

Τα προβλήματα που δημιουργεί η πρόταση της ΚΕΔΕ για κατάργηση των Οργανισμών Λαϊκών Αγορών Αθήνας - Πειραιά και Θεσσαλονίκης φέρνουν στη Βουλή με Ερώτησή τους προς τον υπουργό Ανάπτυξης - Ανταγωνιστικότητας - Μεταφορών - Υποδομών και Δικτύων οι βουλευτές του ΚΚΕ Θ. Παφίλης, Γ. Γκιόκας, Δ. Μανωλάκου, Λ. Κανέλλη και Θ. Κωνσταντινίδης. Οι βουλευτές του Κόμματος ρωτούν τον αρμόδιο υπουργό τι μέτρα θα πάρει για να διατηρηθούν οι Οργανισμοί. Το πλήρες κείμενο της Ερώτησης έχει ως εξής:

«Ο Οργανισμός Λαϊκών Αγορών Αθήνας - Πειραιά αλλά και ο Οργανισμός Θεσσαλονίκης είναι το συντονιστικό όργανο χιλιάδων αυτοαπασχολούμενων επαγγελματιών και μικροπαραγωγών στις λαϊκές αγορές των περιοχών Αττικής και Θεσσαλονίκης αντίστοιχα, που εξασφαλίζουν με πάμπολλες επιλογές φρέσκα και σε χαμηλότερες τιμές προϊόντα που διατίθενται στις λαϊκές αγορές. Γι' αυτό και τα μέλη αυτών των συγκεκριμένων Οργανισμών θέλουν την περαιτέρω ανάπτυξή τους.

Η πρόταση που προέρχεται από την ΚΕΔΕ για κατάργηση των δύο παραπάνω Οργανισμών και η μεταφορά του αντικειμένου τους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, που δε διαθέτει την αναγκαία υποδομή λειτουργίας, διαλύει τον ενιαίο χαρακτήρα λειτουργίας και τη μορφή τους ως συντονιστικού οργάνου. Βρίσκει τους άμεσα ενδιαφερόμενους επαγγελματίες-πωλητές τελείως αντίθετους. Εκφράζονται φόβοι για πρόσθετες αυξημένες εισφορές, που θα τους οδηγήσει σε χειρότερη κατάσταση από τη σημερινή, που είναι αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης και της πολιτικής των μνημονίων της τρόικας και των κυβερνήσεων, σημερινών και προηγούμενων. Τη θέση αντίθεσης κατάργησης των Οργανισμών την έχουν εκφράσει με αποφάσεις τους τα Διοικητικά Συμβούλια των ομοσπονδιών τους. Η άποψη για λιγότερο κράτος και μείωση δαπανών είναι άλλοθι, δεν ευσταθεί, γιατί οι συγκεκριμένοι Οργανισμοί καλύπτουν τις λειτουργικές δαπάνες και τους μισθούς του προσωπικού από τις εισφορές των επαγγελματιών-πωλητών, δηλαδή αν και οι Οργανισμοί είναι ΝΠΔΔ δεν επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό (αυτοχρηματοδοτούμενοι Οργανισμοί).

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο υπουργός τι μέτρα θα πάρει προκειμένου να διατηρηθούν οι Οργανισμοί Λαϊκών Αγορών Αττικής και Θεσσαλονίκης, που είναι ουσιαστικά αυτοχρηματοδοτούμενοι, και να αναπτυχθούν περαιτέρω (προβολή, εκσυγχρονισμός, βελτίωση της λειτουργίας τους κ.ά.) για την ικανοποίηση τόσο των αναγκών των επαγγελματιών λαϊκών αγορών, όσο και των καταναλωτών των λαϊκών στρωμάτων».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Να αποσυρθεί τώρα το νομοσχέδιο - έκτρωμα για τις λαϊκές αγορές(2021-10-21 00:00:00.0)
Αύριο η πανελλαδική απεργία παραγωγών και πωλητών(2021-04-06 00:00:00.0)
Καταγγέλλουν την απουσία ουσιαστικών μέτρων στήριξης(2020-12-02 00:00:00.0)
Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για το υπαίθριο εμπόριο(2017-11-09 00:00:00.0)
Λύση για τους πωλητές των λαϊκών αγορών(2014-12-24 00:00:00.0)
Απεργία στις λαϊκές αγορές(2002-09-25 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ