Σάββατο 24 Μάρτη 2001 - Κυριακή 25 Μάρτη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ
«Ξανασχεδιάστε τους χάρτες των Βαλκανίων»

Associated Press

Το ενδεχόμενο ενός γενικευμένου βαλκανικού πολέμου, με εμπλοκή όλων των κρατών της περιοχής, δεν είναι πλέον ένα θεωρητικό κατασκεύασμα, αλλά μια πιθανότατη εξέλιξη. Οι συγκρούσεις στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας παίρνουν διαστάσεις και οι παρενέργειές τους απειλούν όλες τις γειτονικές χώρες. Αν η επιδρομή του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία (πριν από δύο χρόνια) άνοιξε τους ασκούς του Αιόλου, η παρουσία της Συμμαχίας στα Βαλκάνια είναι ο παράγοντας που πολλαπλασιάζει τις πιθανότητες της γενικής ανάφλεξης. Το ομολόγησε και ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης, ο οποίος δήλωσε την Τετάρτη από το Λονδίνο: «Το ΝΑΤΟ δεν μπορεί να μένει αδιάφορο στη νέα βαλκανική κρίση. Η κατάσταση προέκυψε λόγω των επιλογών του ΝΑΤΟ». Μόνο, που όλες αυτές οι επιλογές φέρουν τις υπογραφές του ίδιου και των άλλων στελεχών της κυβέρνησης. Μάταιη τώρα η προσπάθεια να απεκδυθούν των ευθυνών τους.

Οσο για τις αποφάσεις του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την καταδίκη των δραστηριοτήτων του «UCK», ακούγονται σαν κοροϊδία, αφού δεν έχει σβήσει ακόμη ο απόηχος από τις δηλώσεις των ΝΑΤΟικών αξιωματούχων, πριν από δύο χρόνια, για τους «ηρωικούς μαχητές».

Τέλος, όσον αφορά το πού θα καταλήξει αυτή η κατάσταση, μας βοηθάει να το καταλάβουμε ο λόρδος Οουεν, ο οποίος, σε άρθρο του στην εφημερίδα «Γουόλ Στριτ Τζόρναλ», το λέει ξεκάθαρα: «Ξανασχεδιάστε τους χάρτες των Βαλκανίων».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ