Πέμπτη 22 Μάρτη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Στην «πυρά» το Παιδικό Θέατρο

Μεταβατική χαρακτηρίζει την περίοδο αυτή, η Γνωμοδοτική Επιτροπή Θεάτρου του ΥΠΠΟ, για τις επιχορηγήσεις θιάσων του ελεύθερου θεάτρου (μονοετούς προγραμματισμού), στη χτεσινή ανακοίνωση των επιχορηγητέων θιάσων για τη θεατρική περίοδο 2000 - 2001. Από την επόμενη θεατρική περίοδο «θα αξιολογηθούν όχι μόνο οι θίασοι και τα σχήματα που επιχορηγήθηκαν εφέτος, αλλά και οι θίασοι που επιχορηγήθηκαν για διετή και τριετή προγραμματισμό».

Η Επιτροπή αξιολόγησε 85 αιτήματα και πρότεινε την επιχορήγηση 31 θεατρικών σχημάτων, καταλογίζοντας σε θιάσους που δεν επιχορηγούν «παρατεταμένη στασιμότητα, έλλειψη έρευνας και πειραματισμού», ενώ δηλώνει ανησυχία διότι «πολλά από τα καινούργια σχήματα, που θα έπρεπε να ρίχνουν το βάρος τους στην έρευνα και την αισθητική αναζήτηση (άλλωστε κυρίως γι' αυτό επιχορηγούνται) προτιμούν την ασφαλή οδό μιας καλοστημένης παράστασης».

Οσο για το παιδικό θέατρο το «τσακίζουν» και φέτος, όχι μόνο με τα ψίχουλα, αλλά επιδεικνύοντας μια διδασκαλίστικη νοοτροπία, μιας «τιμωρίας», τονίζοντας: «Παρά το γεγονός ότι οι δραστικές περικοπές της προηγουμένης περιόδου είχαν στόχο να επισημάνουν στους θιάσους του παιδικού θεάτρου την ανάγκη της ανανέωσής τους, η κατάσταση εξακολουθεί δυστυχώς να παραμένει η ίδια».

Οι θίασοι της Αττικής που επιχορηγούνται είναι: ΕΜΠΡΟΣ (Τ. Μπαντής) 13.000.000, Θέατρο της Ανοιξης (Γ. Μαργαρίτης) (για την κεντρική και παιδική σκηνή) 12.000.000. Από 10.000.000 οι: ΑΤΤΙΣ (Θ. Τερζόπουλος) Σφενδόνη (Αν. Κοκκίνου), Δόλιχος (Δ. Τάρλοου). Από 8.000.000, οι: Διπλούς Ερως (Μ. Μαρμαρινός), Δραματικό Θέατρο (Ρ. Πατεράκη), Νέα Σκηνή Τέχνης (Β. Θεοδωρόπουλος), Θεατρική Σκηνή (Αντωνίου) για το έργο «H Διαδρομή». Το Σημείο (Ν. Διαμαντής) με 7.000.000. Με 6.000.000, οι: Νέο Ελληνικό Θέατρο (Γ. Αρμένης), Διαδρομή (Αν. Βαγενά), Θέατρο του Μαρτίου (Θ. Εσπίριτου), Θέατρο του Δρόμου (Ν. Χατζηπαππάς), Θεατρικός Οργανισμός Στιγμή (Γ. Αναστασάκης), Θεατρική Ομάδα ΝΑΜΑ (Ελ. Σκότη), Εταιρεία Θεάτρου Παίκτες (Μ. Σάββα), Πράσσειν άλογα (Εμ. Καποκάκη), Αιωρία (Κ. Σαρροπούλου), Παίζω-Δρόμος (Ζαν-Ζακ Τεσσόν), Θεατρικός Οργανισμός Νέος Λόγος (Φ. Μακρής), Η Ρόζμαρυ στην κορφή των λόφων (Γ. Τσορτέκης).

Θεσσαλονίκης: Νέες Μορφές (Παπαδοπούλου - Παρασκευόπουλος) 12.000.000, και με 6.000.000 οι: Λύκη Βυθού (Π. Δανελάτος), Σύλλογος Νέων - Παράθλαση (Μ. Κιτσοπούλου), Δημοτικό Θέατρο Ζακύνθου, από κοινού με τη Ομάδα Ανέμη, για τη συμπαραγωγή «Το Νησί των Σκλάβων».

Παιδικοί Θίασοι: Θέατρο Νέων (Δ. Σεϊτάνης) 10.000.000 και από 8.000.000 οι: Νέο Θέατρο Θεσσαλονίκης (Ευγ. Χαλκιά), Αργώ (Αιμ. Υψηλάντη), Διόνυσος (Λ. Τσάγκας).


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ