Πέμπτη 22 Μάρτη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Κλοφέν στο Σχοινιά

Το ΥΠΕΧΩΔΕ από υπόλογος το «παίζει» τιμητής των πάντων!

Αν και οι Αμερικανοί έχουν απομακρυνθεί από τη βάση του Σχοινιά Μαραθώνα εδώ και μια δεκαετία, εγκαταλείποντας - όπως κάνουν συνήθως ανά τον κόσμο - όλες τις επικίνδυνες τοξικές ουσίες, η κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ δεν είχε βρει τόσα χρόνια τον καιρό να τις απομακρύνει! Κι όχι μόνο αυτό, αλλά τώρα που αποκαλύφθηκε ότι 500 κιλά της επικίνδυνης τοξικής ουσίας κλοφέν, τα οποία περιείχαν κάποιοι μεγάλοι μετασχηματιστές αδειάστηκαν στο έδαφος, ρυπαίνοντας το περιβάλλον, το ΥΠΕΧΩΔΕ δε διστάζει να ρίξει το βάρος για την υπόθεση σε ...όσους αντιδρούν στο να γίνει το κωπηλατοδρόμιο στο Σχοινιά, λες και αυτοί - κι όχι το ίδιο - είχαν την υποχρέωση να εξυγιάνουν το χώρο μετά την αναχώρηση των Αμερικανών!

Η υπόθεση έχει ως εξής: Το ΥΠΕΧΩΔΕ, που τόσα χρόνια αδρανούσε, τώρα που επείγεται να ξεκινήσει τα έργα για το κωπηλατοδρόμιο, ανέθεσε σε εργολάβο να απομακρύνει τους μετασχηματιστές με το κλοφέν και να τους οδηγήσει για καταστροφή σε ειδικό κέντρο στη Γερμανία. Πριν προλάβει όμως ο εργολάβος να ολοκληρώσει τις τυπικές διατυπώσεις για την απομάκρυνσή τους, κάποιοι άγνωστοι τους ...έκλεψαν (δείγμα κι αυτό του πόσο οι αρμόδιοι επιτηρούσαν ένα τόσο επικίνδυνο φορτίο), αδειάζοντας το περιεχόμενό τους στο έδαφος και σχηματίζοντας μια μικρή λίμνη! Ειδικευμένα συνεργεία τώρα προσπαθούν να διαγνώσουν πόσο μεγάλη είναι η ζημιά που έχει προκληθεί και να προβούν στην απορρύπανση του εδάφους, πριν επεκταθεί σε μεγάλο βάθος.

Και ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, το ΥΠΕΧΩΔΕ και ο αρμόδιος υπουργός αντί να αναλάβουν τις ευθύνες τους, προκαλούν. Θαυμάστε θράσος, από τη χτεσινή ανακοίνωση του ΥΠΕΧΩΔΕ: «Το επεισόδιο δείχνει ανάγλυφα το γεγονός ότι στην εγκαταλελειμμένη περιοχή του πρώην υγροτόπου του Σχοινιά βασίλευε η ασυδοσία, η αυθαιρεσία και η βάναυση προσβολή του περιβάλλοντος». (Σ.σ. αν αυτό δε συνιστά ομολογία για την αδράνεια του ΥΠΕΧΩΔΕ, τότε τι είναι;). Και η ανακοίνωση συνεχίζει: «Το γεγονός αυτό επιβεβαιώνει με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο την ανάγκη προστασίας και αναβάθμισης της περιοχής, η οποία διασφαλίζεται μόνο με τα προγραμματιζόμενα έργα (σ.σ. δηλαδή με την κατασκευή του ...κωπηλατοδρομίου!) και το σχέδιο διαχείρισης στα πλαίσια του Εθνικού Πάρκου». Και η ανακοίνωση καταλήγει με την ακόλουθη προκλητική φράση: «Οσοι αντιδρούν στο έργο, θα πρέπει να σκεφτούν και να συνυπολογίσουν το περιβαλλοντικό κόστος (σ.σ. προφανώς ούτε το ΥΠΕΧΩΔΕ το έχει συνυπολογίσει τόσο καιρό) της μη παρέμβασης (σ.σ. αλήθεια από ποιον;) στην ημι-κατεστραμμένη περιοχή του Σχοινιά».

Η ΕΣΗΕΑ

Στο μεταξύ συνεχίζονται οι αντιδράσεις για την κατασκευή του Κωπηλατοδρομίου. Το ΔΣ της Ενωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΣΗΕΑ) με χτεσινή του ανακοίνωση εκφράζει την αντίθεσή του στη δημιουργία του Κωπηλατοδρομίου και επισημαίνει: «Η περιοχή χρήζει ιδιαίτερης προστασίας, καθώς είναι ιστορικός τόπος παγκόσμιας σημασίας και μοναδικος υγροβιότοπος, ο τελευταίος που έμεινε στην Αττική. Το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ καλεί την κυβέρνηση να επανεξετάσει την απόφασή της όσο είναι ακόμα καιρός και επισημαίνει ότι υπάρχουν εφικτές εναλλακτικές λύσεις», καταλήγει η ανακοίνωση της Ενωσης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ