Σάββατο 8 Δεκέμβρη 2012 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«ΤΑΚΤΟΠΟΙΗΣΗ» ΑΥΘΑΙΡΕΤΩΝ
«Διευκολύνσεις» για ταχύτερη πληρωμή των χαρατσιών

Η κυβέρνηση με στόχο να προσελκύσει όσο το δυνατόν περισσότερους ιδιοκτήτες να πληρώσουν και μάλιστα ταχύτερα τα χαράτσια για την «τακτοποίηση» των αυθαιρέτων, προχωρά σε μια σειρά από νομοθετικές ρυθμίσεις. Ειδικότερα:

Με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης (ΦΕΚ 237/Α/2012 - άρθρο 14), εξαιρούνται της απαγόρευσης μεταβίβασης κτίρια για τα οποία έχει περατωθεί η διαδικασία καταβολής ποσοστού 30% του συνολικού ποσού προστίμου έως 31/01/2013. Επίσης, προβλέπεται ότι σε περίπτωση καταβολής ποσοστού 30% του συνολικού ποσού προστίμου έως 31/01/2013 παρέχεται έκπτωση 10% επί του συνολικού ποσού και αυτομάτως από το πληροφοριακό σύστημα οι επόμενες προς εξόφληση δόσεις κατανέμονται αντίστοιχα.

Επίσης, κατατέθηκε στη Βουλή προς ψήφιση σύνολο άλλων ρυθμίσεων σχετικά με την καταβολή του ειδικού προστίμου. Με τις διατάξεις αυτές, αφ' ενός, αποδεσμεύονται όλες οι διαδικασίες σύναψης οιασδήποτε δικαιοπραξίας ακινήτου (βεβαιώσεις μηχανικού, περαίωση, κ.τλ.) από την ολοσχερή εξόφληση του προστίμου και, αφ' ετέρου, θα επιτρέπονται, χωρίς να είναι απαιτητή, η πλήρης εξόφληση του ενιαίου ειδικού προστίμου, πράξεις δημόσιου ή ιδιωτικού δικαίου όπως: Η μεταβίβαση ή σύσταση εμπράγματου δικαιώματος. Η έκδοση ή αναθεώρηση οικοδομικής άδειας. Η εκτέλεση εργασιών αποπεράτωσης. Η έκδοση βεβαίωσης εξόφλησης ποσοστού 30% του συνολικού ποσού προστίμου έως 31/01/2013, από το πληροφοριακό σύστημα του Τ.Ε.Ε.

Επίσης, με τις ίδιες ρυθμίσεις παρατείνεται η καταβολή όλων των δόσεων καταβολής του ειδικού προστίμου πράξεων υπαγωγής στο Ν.3843/2010 έως 31.01.2013.

Διευκρινίζεται πάντως ότι σε περίπτωση μη αποπληρωμής του συνολικού προστίμου το κτίσμα για το οποίο έχει πραγματοποιηθεί η ηλεκτρονική υποβολή "τακτοποίησης", όπως προβλέπεται από τις ισχύουσες διατάξεις, θα καθίσταται αυτοδικαίως αυθαίρετο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ