ΜΠΡΑΖΙΛΙΑ.--
Η καπιταλιστική κρίση ολοένα βαθαίνει και οι αντιθέσεις εντείνονται μεταξύ των μονοπωλιακών ομίλων. Η ΕΕ, οι ΗΠΑ και η Ιαπωνία έκαναν επίσημη προσφυγή στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου κατά της Βραζιλίας αμφισβητώντας τη νομιμότητα των μέτρων που έχει υιοθετήσει η κυβέρνηση της Ντίλμα Ρουσέφ, για την προστασία της βιομηχανικής παραγωγής της Βραζιλίας και ειδικότερα της αυτοκινητοβιομηχανίας. Την προσφυγή στηρίζουν και άλλες χώρες, μεταξύ αυτών και η Αυστραλία, η Νότια Κορέα, ο Καναδάς, η Ταϊβάν και η Κίνα.
Η προσφυγή στρέφεται κατά του μέτρου της επιβολής δασμών κατά 30% (ΙΡΙ) στις εισαγωγές αυτοκινήτων, αλλά και άλλων ειδών σε συνδυασμό με τις ελαφρύνσεις για την αγορά τους από την εγχώρια βιομηχανία και των χωρών της Κοινής Αγοράς του Νότου (Mercosur), ενώ διατυπώνεται και η ανησυχία για την επέκταση του μέτρου της επιβολής έκτακτων δασμών και σε άλλα βιομηχανικά προϊόντα.
Η επιβολή του ΙΡΙ επιμηκύνθηκε εκ νέου τον περασμένο Αύγουστο στο πλαίσιο του πακέτου μέτρων στήριξης της εγχώριας οικονομίας γεγονός που προκάλεσε την άμεση ενεργοποίηση των αντανακλαστικών της κινεζικής αυτοκινητοβιομηχανίας, όπου μετά από λίγο δύο όμιλοι ανακοίνωσαν άμεσες επενδύσεις για τη δημιουργία εργοστασίων παρασκευής οχημάτων. Πρόκειται για τις «Anhui Jianghuai Automobile Group CO» (JAC LTD), και «Beiqi Foton motor Co. LTD».
Αξίζει να θυμίσουμε ότι τον περασμένο Σεπτέμβρη οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι θα προσφύγουν εκ νέου στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου κατά της Κίνας την οποία κατηγορούν για αθέμιτη υποστήριξη των εξαγωγών των αυτοκινήτων της, μέσω παράνομων επιδοτήσεων στον τομέα των αυτοκινήτων και των ανταλλακτικών τους. Επίσης, η κυβέρνηση Ομπάμα είχε κινήσει στις αρχές Ιουλίου δικαστική διαδικασία κατά των «άδικων τελωνειακών δικαιωμάτων» που εφαρμόζει η Κίνα στις αμερικανικές εξαγωγές αυτοκινήτων.