Παρασκευή 16 Νοέμβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΜΕΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
«Γιάννης Ρίτσος: Οι ρίζες του»

Δύο ενδιαφέροντα ντοκιμαντέρ - αφιερώματα, το ένα για τον Γιάννη Ρίτσο και το άλλο για τον Γιάννη Α. Παπαϊωάννου, θα μεταδώσει απόψε το κανάλι της Βουλής.

Στις 22.10 το ντοκιμαντέρ τιτλοφορείται «Γιάννης Ρίτσος: Οι ρίζες του», σε σκηνοθεσία Ροβήρου Μανθούλη.

Ο Γιάννης Ρίτσος διαβάζει στον Ροβήρο Μανθούλη στίχους του και του αφηγείται τη ζωή του. Ομως, η ζωή και η ποίηση του Ρίτσου είναι άρρηκτα δεμένη με την ιστορία του τόπου του. Ετσι, κινηματογραφικά ντοκουμέντα από την πρόσφατη όσο και πολυτάραχη ιστορία της Ελλάδας φωτίζουν την αφήγηση του ποιητή, που ρίζωσε στη Μονεμβασιά και μεγάλωσε με το βλέμμα καρφωμένο στο Αιγαίο.

Παράλληλα με τη συστηματική καλλιέργεια της ποίησής του, μυείται στο μαρξισμό και δένεται με το κομμουνιστικό - επαναστατικό ρεύμα της εποχής. Το 1934 εκδίδει στον «Γκοβόστη» την πρώτη του ποιητική συλλογή με τίτλο «Τρακτέρ» και γίνεται μέλος του ΚΚΕ. Την επόμενη χρονιά εκδίδει τη συλλογή «Πυραμίδες». Το Μάη του 1936 γράφει εν θερμώ τον «Επιτάφιο». Ο ποιητής αξιοποιεί με εκπληκτικό τρόπο τη στιχουργική και τη γλώσσα του δημοτικού τραγουδιού για να δημιουργήσει ένα από τα κορυφαία θρηνητικά ποιήματα της ελληνικής παράδοσης, στο οποίο συνδυάζονται απόηχοι από τον «Επιτάφιο Θρήνο», το μανιάτικο μοιρολόι και το θρήνο της Σάρας από τη «Θυσία του Αβραάμ». Γράφει ασταμάτητα μέχρι το θάνατό του (Νοέμβρης 1990).

Στις 23.10, στο ίδιο κανάλι, ακολουθεί το ντοκιμαντέρ «Γιάννης Α. Παπαϊωάννου: Αφιέρωμα μνήμης».

Το ντοκιμαντέρ παρουσιάζει το έργο, την προσωπικότητα και τη πολύπλευρη κοινωνική προσφορά του συνθέτη - μουσουργού και δάσκαλου Γ. Α. Παπαϊωάννου. Θα παρουσιαστούν επίσης στιγμιότυπα από τη ζωή και τα έργα του συνθέτη, θα γίνει παρουσίαση του μουσικού αρχείου Γ. Α. Παπαϊωάννου στα ιστορικά αρχεία του μουσείου Μπενάκη από την οικία της Πηνελόπης Δέλτα στην Κηφισιά.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ