Δύο αξιόλογα αφιερώματα στο μεγάλο συγγραφέα Νίκο Καζαντζάκη (26 Οκτωβρίου 1957) και στον ποιητή και ζωγράφο Νίκο Εγγονόπουλο (31 Οκτωβρίου 1985) ψηφιοποίησε και παρουσιάζει το αρχείο της ΕΡΤ μέσω των ιστοσελίδων www.ert-archives.gr και www.ert.gr.
Το αφιέρωμα στο Νίκο Καζαντζάκη περιλαμβάνει το επεισόδιο της σειράς ντοκιμαντέρ «Κοχλίας» με τίτλο «Αφιέρωμα στο Νίκο Καζαντζάκη: Ασκητική», σε σκηνοθεσία Δημήτρη Βερνίκου, παραγωγής 1983.
Το ντοκιμαντέρ παρουσιάζει το έργο του Νίκου Καζαντζάκη «Ασκητική», που δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά το 1927, και περικλείει τις φιλοσοφικές και μεταφυσικές ανησυχίες του συγγραφέα. Το δοκιμιακό αυτό έργο - στο οποίο ο συγγραφέας εκφράζει τις ιδέες του για το Θεό, τον άνθρωπο, τη ζωή και το θάνατο - παρουσιάζεται μέσα από αναγνώσεις κειμένων με τη φωνή του Μάνου Κατράκη και με δραματοποιημένες σκηνές, στις οποίες εμφανίζεται ο Βασίλης Παπαβασιλείου.
Ο φιλόλογος και μεταφραστής στην αγγλική γλώσσα της «Οδύσσειας» και της «Ασκητικής» Κίμων Φράιερ, μιλάει για το Νίκο Καζαντζάκη, αφηγείται κοινές τους στιγμές και αναφέρεται στη σημασία των δύο έργων του συγγραφέα που μετέφρασε. Στην εκπομπή παρατίθενται βιογραφικά στοιχεία του Νίκου Καζαντζάκη, ενώ προβάλλεται αρχειακό φωτογραφικό υλικό.
Για το Νίκο Εγγονόπουλο παρουσιάζεται το επεισόδιο της σειράς ντοκιμαντέρ «Εποχές και συγγραφείς», με τίτλο «Ο μυστικός ποιητής Νίκος Εγγονόπουλος», σε σκηνοθεσία Τάσου Ψαρρά, παραγωγής 2002.
Το ντοκιμαντέρ επιχειρεί να αποκρυπτογραφήσει το αληθινό πρόσωπο του υπερρεαλιστή ποιητή και ζωγράφου Νίκου Εγγονόπουλου, εστιάζοντας στο ποιητικό του έργο. Παρατίθενται πληροφορίες για την καταγωγή του, τις σπουδές του, τις επιρροές που δέχθηκε από το ρεύμα του υπερρεαλισμού, την αρνητική αντιμετώπιση των πρώτων ποιητικών του συλλογών, την ευρεία αποδοχή του ποιήματος «Μπολιβάρ» (1944) και των επόμενων συλλογών του, καθώς και για τη βράβευσή του με το Κρατικό Βραβείο Ποίησης το 1958 και το 1979.
Μελετητές του έργου του Ν. Εγγονόπουλου, αναφέρονται στην αδιαχώριστη ενασχόλησή του με την ποίηση και τη ζωγραφική, καθώς και στον συγκερασμό της ελληνικής παράδοσης με στοιχεία του γαλλικού υπερρεαλισμού στο έργο του.
Στο ντοκιμαντέρ προβάλλονται πλούσιο φωτογραφικό υλικό, πλάνα αρχείου και ένα σπάνιο ηχητικό ντοκουμέντο από τηλεφωνική συνέντευξη, στην οποία ο Ν. Εγγονόπουλος μιλά για τις επιρροές που δέχθηκε, τη σχέση του με το υπερρεαλιστικό κίνημα, τη στράτευσή του το 1941 στο Αλβανικό Μέτωπο και την ιδιαίτερη φιλία του με τον ποιητή Ανδρέα Εμπειρίκο.