Σάββατο 27 Οχτώβρη 2012 - Κυριακή 28 Οχτώβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
Ανερχόμενα ταλέντα... σε σκοτεινά μονοπάτια

Επικίνδυνη και θολή η άλλη όψη του νομίσματος για τον ...παράδεισο των ποδοσφαιρικών ακαδημιών

Η μάχη της Μίλαν με την Ιντερ για την απόκτηση του 14χρονου Μαστούρ αποδεικνύει το παιχνίδι συμφερόντων που παίζεται στις πλάτες... νεαρών παικτών

Associated Press

Η μάχη της Μίλαν με την Ιντερ για την απόκτηση του 14χρονου Μαστούρ αποδεικνύει το παιχνίδι συμφερόντων που παίζεται στις πλάτες... νεαρών παικτών
Η είδηση για τη μάχη του Μιλάνου μονοπώλησε το φως της δημοσιότητας πριν λίγες ημέρες. Μάλιστα, στην Ιταλία έγινε πρώτο θέμα αφού δεν υπήρχε και αγωνιστική δραστηριότητα εξαιτίας των υποχρεώσεων των Εθνικών ομάδων. Τι ήταν αυτή η μάχη του Μιλάνου; Οπως γίνεται αντιληπτό, μια νέα κόντρα των δυο ομάδων της πόλης, Μίλαν και Ιντερ. Οχι όμως σε αγωνιστικό επίπεδο, καθώς το ντέρμπι των δυο είχε προηγηθεί πριν λίγες ημέρες αλλά για ένα εξωαγωνιστικό θέμα. Την απόκτηση ενός 14χρονου, του Μαροκινού Χασίμ Μαστούρ που λέγεται ότι αποτελεί ένα πολύ σπουδαίο ποδοσφαιρικό ταλέντο! Οι δυο ομάδες έκαναν ό,τι μπορούσαν, μπήκαν σε ένα αδυσώπητο αγώνα παρασκηνίου, που θύμισε κυνήγι κατασκόπων, προκειμένου μία από τις δύο να τον εντάξει στο δυναμικό της. Νικητές αποδείχθηκαν τελικά οι «Ροσονέρι» (Μίλαν).

Παρασκηνιακός πόλεμος για τον νέο ...Μπαλοτέλι

Ο 14χρονος Χασίμ Μαστούρ θεωρείται αυτό που λένε «ποδοσφαιρικό διαμάντι» που έχει στα φυτώριά της η Μίλαν και της στοίχισε περίπου 500.000 ευρώ, και έκανε το (εντυπωσιακό) ντεμπούτο του με τους Παίδες των «Ροσονέρι» κόντρα στην Αλμπινολέφε. Ο πιτσιρικάς με το όλο στυλ, την τεχνική του και τις αντιδράσεις του εντός γηπέδου άφησε τους πάντες άφωνους. Ο Μαστούρ, Ιταλός από Μαροκινούς γονείς, έχει βαφτιστεί ήδη ως «ο νέος Μπαλοτέλι».

Παντως, στα 11 του, ο Χασίμ είχε αγωνιστεί σε τουρνουά με την Ιντερ, η οποία όμως δεν μπορούσε να τον αποκτήσει τότε από την Ρετζιάνα, αφού ο νόμος στην Ιταλία επιτρέπει μετακινήσεις ανηλίκων μετά τα 14. Οταν, όμως, ο Χασίμ γιόρτασε τα 14α γενέθλιά του (15 Ιουνίου φέτος), ο αντιπρόεδρος της Μίλαν, Αντριάνο Γκαλιάνι, αποδείχθηκε (και πάλι) πιο έξυπνος και γρήγορος από τους παράγοντες των «Νερατζούρι» και τον ...άρπαξε! Αρχικά ο Χασίμ δεν πέρασε τις ιατρικές εξετάσεις(!), αλλά πλέον έχει τεθεί κανονικά στην διάθεση του προπονητή Φιλίπο Ιντσάγκι (ναι, ο γνωστός!), ο οποίος πλέον τρίβει τα χέρια του με το θαυματουργό πιτσιρικά. «Ο Μαστούρ φαίνεται να έχει πολλές αρετές, αλλά δεν πρέπει να εξασκηθεί πίεση πάνω του. Είναι μόλις 14 ετών. Είναι το μέλλον, αλλά είναι ακόμα μόνο ένα παιδί», είχε δηλώσει με την ολοκλήρωση της ακριβότερης μεταγραφής στον κόσμο για 14χρονο, ο αντιπρόεδρος της Μίλαν, Αντριάνο Γκαλιάνι

Η άλλη πλευρά

Ωστόσο, υπάρχει και η άλλη όψη του νομίσματος. Ιδιαίτερα σκοτεινή και με επικίνδυνα μονοπάτια ακόμα και για το μέλλον του ίδιου του 14χρονου. Τα όσα έγιναν στη κόντρα των δυο συλλόγων με την τελική αρπαγή του από τη Μίλαν, αποδεικνύουν για μια ακόμη φορά το παιχνίδι συμφερόντων που παίζεται πίσω από τα λεγόμενα ποδοσφαιρικά ταλέντα στις μικρές ηλικίες. Είναι γνωστό πλέον ότι ένα ολόκληρο γαϊτανάκι αποτελούμενο από μάνατζερς, παράγοντες ακόμα και χορηγούς - πολυεθνικές έχουν στήσει τα τελευταία χρόνια τα πλοκάμια τους προκειμένου να αρπάξουν οτιδήποτε θεωρείται ξεχωριστό με σκοπό βέβαια την μελλοντική του εκμετάλλευση και το τελικό ...μοσχοπούλημά του μερικά χρόνια αργότερα. Το φαινόμενο μάλιστα βρίσκει μεγάλη απήχηση σε χώρες της Αφρικής και της Λατινικής Αμερικής όπου η φτώχεια (π.χ. της οικογένειας κάποιου παιδιού) κάνει πιο εύκολη τη δουλειά του συγκεκριμένου κυκλώματος. Ο τρόπος λειτουργίας του κυκλώματος και οι λογικές οι οποίες αντιπροσωπεύει έκαναν αρκετούς να ονομάσουν την όλη διαδικασία ως «παιδομάζωμα» χωρίς βέβαια να απέχουν και πολύ τέτοιου είδους απόψεις από την πραγματικότητα. Το θέμα μάλιστα έχει απασχολήσει και τα υψηλά κλιμάκια της FIFA και της UEFA με τον πρόεδρο της δεύτερης Μισέλ Πλατινί, να κάνει λόγο για πάταξη του φαινομένου. Στα λόγια βέβαια γιατί οι πρακτικές και των δυο οργανισμών του ποδοσφαίρου κάθε άλλο παρά προς την πάταξη του αποσκοπούν.

Σε επικίνδυνα μονοπάτια

Πέρα όμως απ' όλα αυτά, υπάρχει και κάτι πιο σκοτεινό. Αυτό έχει να κάνει με τα επικίνδυνα μονοπάτια που ενδεχομένως να υποχρεωθεί να βαδίσει ο εκάστοτε πιτσιρικάς που βρίσκεται σε μια τέτοια κατάσταση. Μπορεί τα μερικά χιλιάδες δολ. που θα δαπανήσει ο ισχυρός σύλλογος να φαντάζουν όαση για την -στις περισσότερες περιπτώσεις- φτωχή οικογένεια του νεαρού παίκτη ή η προοπτική της μεταγραφής σε μια σπουδαία ομάδα να φαίνεται ότι του λύνει μελλοντικά προβλήματα (π.χ. οικονομική αποκατάσταση, καταξιώση) ωστόσο το παραμύθι δεν σημαίνει ότι δεν περιέχει και δράκους!!! Και παραδείγματα του παρελθόντος αλλά και του παρόντος το αποδεικνύουν.

Την ώρα που η είδηση για το ταλέντο του μικρού μονοπωλούσε το ενδιαφέρον σε Ιταλία και Ευρώπη μια άλλη σημαντική είδηση έβλεπε το φως της δημοσιότητας. Αυτή είχε να κάνει με τις σοβαρότατες καταγγελίες (και όχι φυσικά μοναδικές) του άλλοτε εκκολαπτόμενου αστέρα της Ιντερ, Μάρτιν Μπέγκτσον, που κατέστρεψε μία πολλά υποσχόμενη καριέρα κόβοντας τις φλέβες του. Ο Σουηδός συγκλονίζει με όσα ισχυρίζεται πως συνέβαιναν στις ακαδημίες των «νερατζούρι». Από χρήση μαριχουάνας μέχρι απομόνωση από τον έξω κόσμο.

Το... σκοτεινό άβατο των ποδοσφαιρικών ακαδημιών

Ο Μάρτιν Μπέγκτσον σε ηλικία 17 ετών εκπλήρωσε το δικό του ποδοσφαιρικό όνειρο υπογράφοντας το 2003 επαγγελματικό συμβόλαιο με την Ιντερ, όντας από τα μεγαλύτερα ταλέντα του σκανδιναβικού ποδοσφαίρου την προηγούμενη δεκαετία. Ξεκίνησε την καριέρα του από την τοπική ΙΚ Στούρενχοφ, ενώ προτού εγκαταλείψει την πατρίδα του μεταπήδησε στην Ερεμπρο. Δοκιμάστηκε στον Αγιαξ αλλά έμελλε να καταλήξει στην Ιντερ που διέγνωσε έγκαιρα το ταλέντο του.

Στο Μιλάνο άντεξε για μόλις εννιά μήνες. Αποπειράθηκε να αυτοκτονήσει κόβοντας τις φλέβες του. Νοσηλεύτηκε σε ψυχιατρική κλινική για να επιστρέψει εν συνεχεία στην πατρίδα του. Ο Σουηδός χαρακτήρισε τη σύντομη θητεία του στις ακαδημίες της Ιντερ ως ...φυλακή!

«Αναζητούσα τρόπο για να δραπετεύσω. Τα ξυράφια ήταν η διέξοδός μου. Επρεπε να φύγω δεν άντεχα. Εκοψα τα χέρια μου όσο πιο δυνατά μπορούσα» τόνισε προσφάτως σε σχετική συνέντευξη όπου παρουσιάστηκε ιδιαίτερα αναστατωμένος μιλώντας για το παρελθόν, παρότι έχουν περάσει εννιά χρόνια από εκείνη την αποφράδα βραδιά.

Σύμφωνα με τον Μπένγκτσον, η κατάσταση στους «νερατζούρι» έγινε ανυπόφορη όταν οι ανερχόμενοι άσοι της ιταλικής ομάδας έκαναν χρήση μαριχουάνας! «Δημιουργήθηκε ένα πρόβλημα στο προπονητικό κέντρο και έπρεπε να τιμωρήσουν κάποιους παίκτες επειδή κάπνιζαν μαριχουάνα στο μπαλκόνι. Επρεπε όμως να τιμωρηθούν όλοι, ακόμη και οι παίκτες που δεν είχαν καμία σχέση με το περιστατικό» επισημαίνει ο 26χρονος σήμερα Μπένγκτσον για να προβεί σε νέες καταγγελίες:

«Για δύο τρεις μήνες χάσαμε την ελευθερία μας. Δεν μπορούσαμε να βγούμε έξω από το σπίτι και να κυκλοφορήσουμε στους δρόμους του Μιλάνου, ούτε να αγοράσουμε ψιλικά. Επαθα κατάθλιψη καθώς αισθανόμουν κλεισμένος σε φυλακή». Να σημειωθεί πάντως ότι επίσημα η Ιντερ αρνήθηκε να κάνει κάποιο σχόλιο για τις δηλώσεις του Σουηδού.

Ο ίδιος, που ζει μόνιμα στο Βερολίνο όπου δραστηριοποιείται μουσικά, δεν παραλείπει να δίνει τις συμβουλές σε όσους ονειρεύονται να πραγματοποιήσουν επαγγελματική καριέρα στο ποδόσφαιρο.

«Γίνονται πολλά λάθη αναφορικά με τον τρόπο που συμπεριφέρονται στους παίκτες. Θα πρέπει να έχεις δυνατό χαρακτήρα για να αντέξεις. Εγκλωβίζεσαι σε έναν άλλο κόσμο και είναι δύσκολο μετά να αντιληφθείς τι συμβαίνει έξω» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Στις λογικές της εμπορευματοποίησης

Βέβαια, τα περιστατικά που έχουν να κάνουν με τη διαπαιδαγώγηση δεν είναι το μόνο πρόβλημα. Αντίθετα, υπάρχουν και άλλα ακόμα σοβαρότερα που έχουν να κάνουν με τα όσα επιτάσσουν οι λογικές του εμπορευματοποιημένου ποδοσφαίρου σήμερα. Για παράδειγμα, το αίσθημα του ανταγωνισμού (και όχι του συναγωνισμού) που ποτίζονται στο μυαλό των «πιτσιρικάδων» -αφού και οι ακαδημίες λειτουργούν στα πρότυπα της πρώτης ομάδας- το κυνήγι της επιτυχίας (και μόνο αυτής) με οποιοδήποτε κόστος, ακόμα και τη χρήση αναβολικών είναι παράγοντες που διαμορφώνουν ένα συγκεκριμένο χαρακτήρα στους μελλοντικούς επαγγελματίες παίκτες. Ο ...πιτσιρικάς επί της ουσίας μετατρέπεται σε ένα προϊόν που θα πρέπει να ετοιμαστεί με τον κατάλληλο τρόπο ώστε να αποδώσει στο μέλλον κέρδος. Με κάθε τρόπο όμως... Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι ο 14χρονος Μαστούρ αρχικά δεν πέρασε τις ιατρικές εξετάσεις ωστόσο σήμερα είναι στις ακαδημίες της Μίλαν....


ΜΠ.ΤΣ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ