Σάββατο 13 Οχτώβρη 2012 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ
Παιδιά καταδικάζονται σε αμάθεια, ανεργία, κοινωνικό αποκλεισμό

Μόνο ως τραγική μπορεί να χαρακτηριστεί η κατάσταση που διαμορφώνεται και στο χώρο της Ειδικής Αγωγής, οδηγώντας χιλιάδες οικογένειες σε αδιέξοδο.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του Εργαστηρίου Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΕΕΕΕΚ) στο Αιγάλεω, όπου ο αγιασμός έγινε ένα μήνα μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς. Οι λόγοι ίδιοι με εκείνους που καθιστούν ανενεργά δεκάδες ειδικά σχολεία και δομές σε όλη την Ελλάδα, καταδικάζοντας χιλιάδες παιδιά με ειδικές ανάγκες στην αμάθεια, στην ανεργία, στον κοινωνικό αποκλεισμό.

Στο ΕΕΕΕΚ Αιγάλεω έχουν εγγραφεί περίπου 140 παιδιά από διάφορες περιοχές της Δυτικής Αθήνας (Περιστέρι, Ιλιον, Καματερό, Αγ. Αναργύρους κτλ.), χωρίς βέβαια να έχει εξασφαλιστεί η μεταφορά, αλλά και το απαιτούμενο ειδικό διδακτικό και βοηθητικό προσωπικό. Προχθές στο συγκεκριμένο ΕΕΕΕΚ εμφανίστηκε περίπου το 1/3 των παιδιών που είναι εγγεγραμμένα, δηλαδή πήγαν τα παιδιά εκείνα που οι γονείς μπορούσαν και ανέλαβαν να τα μεταφέρουν από και προς το σχολείο. Το μάθημα κράτησε για τρεις ώρες περίπου καθώς λείπει το 1/4 των εκπαιδευτικών, ενώ από το βοηθητικό προσωπικό οι ανάγκες απαιτούν 10 άτομα αλλά στο σχολείο έχουν διοριστεί μόλις 4. Κι όμως, την ίδια στιγμή το υπουργείο Παιδείας θεωρεί ότι το συγκεκριμένο ΕΕΕΕΚ λειτουργεί ...κανονικά, από τη στιγμή που είναι ανοιχτό.

Είναι η λογική του μικρότερου κακού που επιχειρείται να νομιμοποιηθεί στις συνειδήσεις ενός ολόκληρου λαού, απέχοντας έτη φωτός από τις πραγματικές ανάγκες του. Μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί έχουν ανάγκη το δικό τους σχολείο, το δικό τους μόνιμο δάσκαλο. Γιατί παιδιά με αναπηρία ανεκπαίδευτα σημαίνει πολλαπλασιασμό του βαθμού αναπηρίας και πλήρη εξάρτηση από την οικογένεια. Εχουν ανάγκη δημόσιες και δωρεάν δομές από την προσχολική αγωγή μέχρι την επαγγελματική εκπαίδευση, όσες έχει ανάγκη η χώρα, υψηλής ποιότητας με βάση τις κατακτήσεις της επιστήμης, μακριά από κάθε επιχειρηματική δράση. Αναπόσπαστο κομμάτι της εκπαιδευτικής διαδικασίας αποτελεί η μεταφορά των μαθητών, μέσα από τη δημιουργία ενιαίου κρατικού φορέα για αποκλειστικά δημόσιο, δωρεάν και ασφαλές σύστημα μεταφοράς των μαθητών από και προς τα σχολεία τους με κατάλληλα διαμορφωμένα και ασφαλή μέσα μετακίνησης, εξειδικευμένους μόνιμους οδηγούς και συνοδούς, με απευθείας κρατική χρηματοδότηση.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πολλά προβλήματα στο ΕΕΕΕΚ Ηρακλείου(2020-01-01 00:00:00.0)
Με ελλείψεις η Ειδική Επαγγελματική Εκπαίδευση(2019-09-27 00:00:00.0)
Εκρηκτική η κατάσταση στην Ειδική Αγωγή(2015-02-18 00:00:00.0)
Τραγική η κατάσταση στις δομές Ειδικής Αγωγής(2014-09-26 00:00:00.0)
Σε τροχιά υποβάθμισης και συρρίκνωσης(2014-09-16 00:00:00.0)
Η κυβέρνηση θέτει υπό διωγμόν την Ειδική Αγωγή(2010-12-02 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ