Σάββατο 13 Οχτώβρη 2012 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΡΗΤΗ - ΧΑΝΙΑ
Εκδήλωση τιμής για τον στρατηγό Μ. Μάντακα

Στιγμιότυπο από την εκδήλωση
Στιγμιότυπο από την εκδήλωση
Εκδήλωση τιμής και μνήμης στον Στρατηγό Μανώλη Μάντακα, επιτελάρχη του ΕΛΑΣ και υπουργού της Κυβέρνησης του Βουνού πραγματοποίησε την προηγούμενη Κυριακή το Διοικητικό Συμβούλιο του Μουσείου της Εθνικής Αντίστασης στο Θέρισο Χανίων. Η εκδήλωση έγινε στον προαύλιο χώρο του Μουσείου Εθνικής Αντίστασης με την ιδιαίτερα μαζική συμμετοχή νεολαίας και ανθρώπων κάθε ηλικίας που ήρθαν να τιμήσουν τον αγώνα και την προσφορά του στο χανιώτικο λαό.

Την εκδήλωση άνοιξε ο αντιπρόεδρος του παραρτήματος της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ στα Χανιά Στέφανος Μυλωνάκης αναφερόμενος στην ιστορική διαδρομή του Στρατηγού Μάντακα και της γυναίκας του, Μαρίας, φλογερής αγωνίστριας της Εθνικής Αντίστασης. Αμέσως μετά, το λόγο πήρε ο Λευτέρης Ηλιάκης, Πρόεδρος της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ Χανίων και αντιπρόεδρος του Μουσείου Εθνικής Αντίστασης στο Θέρισο, αναφερόμενος σε συγκεκριμένα περιστατικά και γεγονότα από τη δράση και μεγάλη προσφορά του Μ. Μάντακα στον αγώνα του χανιώτικου λαού εναντίον των κατακτητών και των συνεργατών τους. Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η στιγμή, όταν νεολαίοι από το σύλλογο νέων του Θερίσου τραγούδησαν, στο χώρο της εκδήλωσης, αντάρτικα και ριζίτικα τραγούδια.

Αναφορά έγινε, επίσης, και στην πολύτιμη δράση του ανιψιού του Στρατηγού Μανώλη Μάντακα, στους δημοκρατικούς αγώνες με την ένταξή του στις γραμμές του ΕΛΑΣ και αργότερα στον ΔΣΕ. Το 1947 πιάστηκε, καταδικάστηκε σε θάνατο και εκτελέστηκε.

Τέλος, χαιρετισμό απηύθυνε ο Πρόεδρος του Παραρτήματος της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ Ηρακλείου, Γιώργος Γαρυφαλλάκης.

Ο Στρατηγός Εμμανουήλ Μ. Μάντακας (1891-1968) γεννήθηκε στους Λάκκους Κυδωνίας Χανίων Κρήτης. Ανήκε στην πολεμική οικογένεια αγωνιστών των απελευθερωτικών αγώνων της Κρήτης (1866 - 1879 - 1886 - 1897). Φοιτητής Νομικής κατατάχθηκε εθελοντής στον Ελληνικό στρατό το 1910. Πολέμησε στον Ελληνοτουρκικό και Ελληνοβουλγαρικό πόλεμο 1912 - 1913. Τραυματίστηκε στη μάχη του Σαρανταπόρου (1912). Αξιωματικός Πεζικού πήρε μέρος στο Εθνικό Κίνημα Θεσσαλονίκης (1916 Εθνική Αμυνα). Υπολοχαγός ακόμα διατέλεσε διοικητής στη Θεσσαλονίκη του Ουλαμού Εφέδρων αξιωματικών και εκπαίδευσε 700 εφέδρους αξιωματικούς και άλλους τόσους εφέδρους υπαξιωματικούς που στελέχωσαν το στρατό της Εθνικής Αμύνης (1917 - 1917).

Κατόπιν στάλθηκε στο μέτωπο σαν διοικητής λόχου στον Α Σύνταγμα Σερρών. Ελαβε μέρος στη μάχη χαρακωμάτων και στη συνέχεια στη μάχη του Σκρα-ντι-Λέγγεν, όπου τραυματίστηκε και προβιβάστηκε, επ' ανδραγαθία, σε ταγματάρχη (1918). Το 1919 έλαβε μέρος σε διαγωνισμό για την Ανώτερη Σχολή Πολέμου στο Παρίσι. Επέτυχε και στάλθηκε στη Γαλλία όπου σπούδασε και πήρε δίπλωμα επιτελούς αξιωματικού (1919-1921). Μετά το τέλος των σπουδών του γύρισε στην Ελλάδα και στάλθηκε απευθείας στο Μικρασιατικό μέτωπο. Πολέμησε μέχρι το τέλος της καταστροφής και κάλυψε με το τάγμα του την υποχώρηση του στρατού μας. Εζησε από κοντά τη Μικρασιατική Καταστροφή και γι' αυτό πήρε ενεργό μέρος στην επανάσταση Πλαστήρα - Γονατά (1922).

Κατόπιν τοποθετήθηκε στο Γενικό Στρατηγείο Εβρου ως αντισυνταγματάρχης υπό το Στρατηγό Πάγκαλο. Υπηρέτησε στο Γενικό Επιτελείο σαν Επιτελάρχης στο Β' και Δ' σώμα Στρατού και σαν διοικητής του 14ου Συντάγματος Χανίων.

Με την κατάργηση του Δημοκρατικού Πολιτεύματος (Οκτώβρης 1935 από τους Παπάγο και Ρέππα στη Λεωφόρο Κηφισιάς) παραιτήθηκε από το Στρατό και από τότε αγωνιζόταν για την επαναφορά των Συνταγματικών Ελευθεριών του ελληνικού λαού.

Κατά το αντιδικτατορικό κίνημα των Χανίων (1938) πήρε ενεργό μέρος πιστεύοντας στην ανάγκη της καταπολέμησης της δικτατορίας του Μεταξά. Καταδικάστηκε σε ισόβια και εξέπεσε του βαθμού του.

Στην Κατοχή εντάχθηκε από την αρχή αμέσως στο ΕΑΜ (21/9/1941 στα Χανιά Κρήτης). Αγωνίστηκε κατά των κατακτητών υπηρέτησε στην Κυβέρνηση του Βουνού (ΠΕΕΑ) σαν γραμματέας των Στρατιωτικών. Ενώ το Δεκέμβρη του 1944 πολέμησε ενάντια στην επέμβαση των Αγγλων, σαν μέλος της ΚΕ του ΕΛΑΣ. Διώχθηκε για τις δημοκρατικές ιδέες του, εξέπεσε του βαθμού του και εξορίστηκε στη Μακρόνησο (1947-1949). Εκλέχτηκε δύο φορές βουλευτής της ΕΔΑ, αλλά σταμάτησε να πολιτεύεται για λόγους υγείας.

Είχε τιμηθεί με όλα τα ελληνικά παράσημα και μετάλλια. Ακόμα και με τη γαλλική λεγεώνα της τιμής (Αξιωματικός) και το γαλλικό πολεμικό σταυρό.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ