Τετάρτη 14 Μάρτη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 38
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
«Μάχη χαρακωμάτων»

Η «μάχη χαρακωμάτων» ΕΠΑΕ, ΕΠΟ - ΓΓΑ χτες ήταν μεν επί ελληνικού εδάφους, αλλά με διεθνείς τοποτηρητές. Ο εκπρόσωπος της ΦΙΦΑ, Ντέιβιντ Γουίλ, το πρωί συναντήθηκε με το προεδρείο της ΕΠΟ και (ξανα)άκουσε τις απόψεις της. Μεταξύ άλλων του έδωσαν μεταφρασμένες δηλώσεις του υφυπουργού Αθλητισμού, Γ. Φλωρίδη, περί συμμοριών και παρανόμων, τη δίωξη Ντογιάκου για υπεξαίρεση εγγράφου και τους άξονες του προσχεδίου. Κατήγγειλαν πάλι κρατική παρέμβαση, κατάλυση του αυτοδιοίκητου, οικονομικό και επικοινωνιακό αποκλεισμό, ενημέρωσαν για την υπόθεση στην Εφέσεων και παρέδωσαν το εξώδικο Μητρόπουλου (σχετικό ρεπορτάζ σ' άλλη στήλη).

Στη συνέχεια ο Σκοτζέζος προσκεκλημένος - απεσταλμένος συναντήθηκε με τον υφυπουργό Αθλητισμού, παρουσία του προέδρου της ΕΠΟ, Κ. Αλεξανδρίδη, ο οποίος κατά δήλωσή του ήταν «παρατηρητής - ακροατής». Στις επίσημες δηλώσεις του ο Γ. Φλωρίδης μίλησε για «εξαιρετικά ενδιαφέρουσα και ιδιαίτερα αποδοτική συνομιλία. Εκτιμήσαμε ότι αυτή η προσπάθεια γίνεται για το καλό του αθλήματος και με βάση τις αρχές που διαμορφώθηκαν στο υπουργικό Συμβούλιο θα επακολουθήσει διάλογος μ' όλους (;) τους αρμόδιους». Σκοπός «οι καλύτερες δυνατές αποφάσεις για τη σύγχρονη οργάνωση του ποδοσφαίρου ώστε να συμμετάσχει και να παρακολουθήσει επιτυχώς τις αντίστοιχες εξελίξεις στο χώρο της Ευρωπαϊκής Ενωσης».

Από την πλευρά του ο Ν. Γουίλ επανέλαβε πως το καθήκον του είναι απλά να διασφαλίσει τη ΦΙΦΑ, «για την ολοκληρωτική ανεξαρτησία της ΕΠΟ. Συνέλεξα έναν όγκο πληροφοριών και θ' αναφέρω στην Εκτελεστική Επιτροπή». Τόνισε ότι «μια εθνική ομοσπονδία πρέπει να 'ναι πλήρως ανεξάρτητη απ' οποιαδήποτε παρέμβαση, είτε εμπορική (μάλιστα, δε χαμογέλασε...), είτε κυβερνητική». Οταν πάντως ρωτήθηκε για τα όρια αυτονομίας και αντιμετώπισης έκνομων ενεργειών ανέφερε: «Φυσικά η ανεξαρτησία εξαρτάται από τις συγκεκριμένες περιστάσεις». Και επέστρεψε στ' αμιγώς αθλητικά θέματα με παράδειγμα για τη διαιτησία. Ακόμα παραδέχτηκε πως «είχαμε λάβει αναφορές ότι ενδεχομένως (...) δεν επιτρεπόταν στην ΕΠΟ να ενεργεί ανεξάρτητα».

«Παροικούντες την Ιερουσαλήμ» μιλούν γι' άνθρωπο με στρεβλή, όχι σοβαρή και ξεκαθαρισμένη ενημέρωση και για κακώς εννοούμενο συνδικαλιστή. Αλλοι για στέλεχος που ήρθε γιατί έπρεπε και κινήθηκε σ' εν γένει διευκρινιστικό επίπεδο. Πάντως όχι για «μπαμπούλα». Βάση πληροφοριών έθεσε 7 σημεία, πολλά από τα οποία δεν έχουν ούτε ψήγμα σοβαρότητας. Π.χ. αν η πολιτεία παρεμβαίνει στους ορισμούς παρατηρητών αγώνων, στους προπονητές ή στις επιβολές ποινών στα παιχνίδια. Για την «ταμπακέρα» ρώτησε, μεταξύ άλλων, αν η πολιτεία θέλει να εγκρίνει τα μέλη της ΚΕΔ, ν' αναστέλλει το διοικητικό αξίωμα κάποιου κλπ.

Ο υφυπουργός και οι συνεργάτες του διέψευσαν τα περισσότερα και ανέπτυξαν το πλαίσιο και τη φιλοσοφία της πολιτικής τους: «Δεν υπάρχει πρόθεση παρέμβασης στο αυτοδιοίκητο του ποδοσφαίρου. Στόχος μας είναι να βοηθήσουμε στον εκσυγχρονισμό και την εξυγίανσή του. Οδηγός στις αντιλήψεις και τις κινήσεις μας είναι το πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης και οι προηγμένες ποδοσφαιρικά χώρες όπως Αγγλία, Ισπανία, Ιταλία. Η παρέμβασή μας στα οικονομικά θέματα αφορά έλεγχο χρημάτων που δίνει το κράτος. Οσο για το νόμο έχει να κάνει με πρόσωπα που τελεσίδικα έχουν παραπεμφθεί για κακουργηματικές πράξεις. Ο δημόσιος και παιδευτικός χαρακτήρας του αθλητισμού επιβάλλει, μέχρι τελεσιδικίας, να μη διοικούν».

Πηγή της ΓΓΑ όταν ρωτήθηκε για την πιθανότητα επιβολής κυρώσεων από τη ΦΙΦΑ είπε: «Αυτό θα ήταν λάθος τους. Θα οδηγήσει σ' "άπλωμα" του θέματος. Θα θέσουμε στην ΕΕ και τις κυβερνήσεις προς εξέταση το όριο δικαιοδοσίας και το ρόλο των αθλητικών οργανισμών σε σχέση με εθνικές και υπερεθνικές νομοθεσίες».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ