Συνεχίστηκαν και χτες οι διαμαρτυρίες για την προβοκατόρικη αντιισλαμική ταινία (εδώ στην Ινδονησία) |
Δρακόντεια ήταν τα μέτρα ασφαλείας σε μια σειρά από πρωτεύουσες αραβικών και μουσουλμανικών χωρών, χτες, όπου, μετά την παραδοσιακή προσευχή της Παρασκευής, πραγματοποιήθηκαν διαμαρτυρίες για την προσβλητική για τον Μωάμεθ ταινία και τα ανάλογα σατιρικά σκίτσα. Ιδιαίτερα τεταμένο είναι το κλίμα και στο Παρίσι, αλλά και στη Νέα Υόρκη όπου αναμένεται νέα προσβλητική για το ισλάμ προβοκατόρικη διαφήμιση, που πλήρωσε, για να τοποθετηθεί σε μπάνερ στο μετρό της πόλης, «συντηρητική ακτιβίστρια» γνωστή για τις αντι-μουσουλμανικές της θέσεις.
Στο Πακιστάν, όπου χτες είχε κηρυχθεί μέρα «πίστης στον Προφήτη», επί ώρες σημειώνονταν σοβαρότατα επεισόδια κυρίως στην Πεσαβάρ, όπου κάηκαν δύο κινηματογράφοι. Διαδηλώσεις έγιναν επίσης στις πόλεις Ραβαλπίντι, Λαχώρη, Καράτσι και μέχρι αργά το βράδυ είχαν ανακοινωθεί 17 νεκροί και εκατοντάδες τραυματίες. Προσπαθώντας να κατευνάσει την οργή σε βάρος της, η αμερικανική ηγεσία πλήρωσε για την παρουσίαση τηλεοπτικού μηνύματος όπου εμφανίζεται τόσο ο Αμερικανός Πρόεδρος Ομπάμα όσο και η υπουργός Εξωτερικών Κλίντον να καταδικάζουν το περιεχόμενο της προσβλητικής ταινίας και να δεσμεύονται για το σεβασμό όλων των θρησκειών.
Χωρίς επεισόδια ολοκληρώθηκαν διαδηλώσεις διαμαρτυρίας σε Μαλαισία, Ινδονησία, Σρι Λάνκα, Μπαγκλαντές, Κασμίρ, Ιράκ αλλά και στην κοιλάδα Μπεκάα του Λιβάνου, όπου η σιιτική «Χεζμπολλάχ» είχε λάβει αυστηρότατα μέτρα ασφαλείας για να αποφευχθεί κάθε επεισόδιο. Στην Αίγυπτο οι αστυνομικές δυνάμεις είχαν σε κλοιό την αμερικανική και άλλες δυτικές πρεσβείες. Στη Γερμανία, δυναμική διαδήλωση μουσουλμάνων πραγματοποιήθηκε στο Φράιμπουργκ και αντίστοιχη διαδήλωση έγινε και στο Οσλο της Νορβηγίας.
Στο Ιράν, σε στρατιωτική παρέλαση, ο Πρόεδρος Αχμαντινετζάντ εξαπέλυσε επίθεση κατά της Δύσης «που επικαλείται την ελευθερία της έκφρασης για να προσβάλλει τόσο τους μουσουλμάνους». Στην Τυνησία, ο ηγέτης του κυβερνώντος μετριοπαθούς ισλαμιστικού κόμματος «Ενάχντα», Ρασίντ Γκανούσι, εξαπέλυσε σφοδρότατη επίθεση κατά των ακραίων ισλαμιστών - σαλαφιστών - που προκάλεσαν βίαια επεισόδια την περασμένη Παρασκευή με αφορμή την ταινία για τον Μωάμεθ. Ο Γκανούσι προειδοποίησε ότι θα ασκηθεί η «μέγιστη καταστολή σε όλους όσοι για να επιβάλουν την άποψή τους παραβιάζουν την ελευθερία των υπολοίπων και διαταράσσουν την τάξη», απαντώντας εμμέσως στη σφοδρή κριτική που δέχεται το κόμμα του ότι δεν «απάντησε ικανοποιητικά» στις βίαιες προκλήσεις των σαλαφιστών, που δηλώνουν ότι ανήκουν στην οργάνωση «Ανσάρ αλ Σαρία».
Πρόκειται για την ίδια οργάνωση, που, στη Λιβύη, θεωρείται από τοπικούς παράγοντες υπεύθυνη για τη δολοφονική επίθεση της περασμένης Τρίτης στο αμερικανικό προξενείο στη Βεγγάζη. Στην πόλη χτες πραγματοποιήθηκε ογκώδης διαδήλωση κατά της «Ανσάρ αλ Σαρία», με τους διαδηλωτές να ζητούν τη διάλυση της παραστρατιωτικής οργάνωσης και να την καταγγέλλουν ως υπεύθυνη για το χάος και την ανομία που επικρατεί. Οι διαδηλωτές, υπό αυστηρή αστυνομική επίβλεψη, βάδισαν μέχρι την είσοδο του καταυλισμού που διατηρεί η οργάνωση κοντά στην πόλη, όπου ήρθαν πρόσωπο με πρόσωπο με τους σαλαφιστές χωρίς να προκληθούν επεισόδια.
Στη Γαλλία, σε συναγερμό βρίσκονται οι δυνάμεις ασφαλείας καθώς δεν αποκλείεται, σήμερα, να γίνει απόπειρα πραγματοποίησης διαδήλωσης παρά την απαγόρευση με αφορμή τόσο την ταινία όσο πολύ περισσότερο τις γελοιογραφίες που δημοσίευσε και συνεχίζει να δημοσιεύει για το όλο θέμα το σατιρικό περιοδικό «Σαρλί Εμπντό». Χτες, σε όλα τα τεμένη της χώρας έγιναν κηρύγματα κατά των βίαιων αντιδράσεων, ενώ το Γαλλικό Μουσουλμανικό Συμβούλιο καταδίκασε τις προκλήσεις κατά των μουσουλμάνων, αλλά και την οποιαδήποτε βίαιη διαμαρτυρία.
Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, νέο «πονοκέφαλο» προκαλεί στην αμερικανική ηγεσία η ανάρτηση, εντός των επομένων ημερών, στο μετρό της Νέας Υόρκης πληρωμένης διαφήμισης όπου το ισλάμ παρομοιάζεται με βαρβαρότητα και καλούνται όλοι «όταν γίνεται πόλεμος μεταξύ πολιτισμένων ανθρώπων και βαρβάρων να υποστηρίζονται οι πολιτισμένοι» με την κατάληξη ότι αυτό σημαίνει να υποστηριχθεί το Ισραήλ! Πίσω από τη διαφήμιση βρίσκεται η Πάμελα Γκέλερ, που ηγήθηκε των αντιδράσεων για τη μη ανέγερση τεμένους κοντά στο σημείο όπου βρίσκονταν οι Δίδυμοι Πύργοι και η οποία, επικαλούμενη την «ελευθερία έκφρασης», έχει επανειλημμένως προχωρήσει σε ανάλογες προβοκάτσιες. Πριν τη Νέα Υόρκη, ανάλογου περιεχομένου διαφημίσεις είχαν αναρτηθεί επί πληρωμή σε λεωφορεία του Σαν Φραντσίσκο, από όπου τις απομάκρυναν ή ζωγράφισαν οργανώσεις κατά του θρησκευτικού μίσους.