Σάββατο 22 Σεπτέμβρη 2012 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Οι «μικρομηκάδες» στη Δράμα

Το φετινό «ταξίδι» του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας έκλεισε 35 χρόνια συνεχούς παρουσίας, παραμένοντας, ουσιαστικά, μέχρι σήμερα ο μόνος φορέας διανομής και παρουσίασης της ταινίας μικρού μήκους, αλλά και οι μικρομηκάδες συνεχίζουν να αντιστέκονται στις δυσκολίες παραγωγής του καλλιτεχνικού τους έργου.

Φέτος, οι ελληνικές ταινίες που μετείχαν στο φεστιβάλ ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο. Από τις 208 ταινίες που υποβλήθηκαν στο ελληνικό διαγωνιστικό τμήμα, 84 προβλήθηκαν από τις 17/9 έως και το κλείσιμο του φεστιβάλ (22/9). Ρόλο - κατά τη γνώμη μας - σε αυτό το γεγονός έπαιξε και η ενοποίηση του ψηφιακού τμήματος (digi) με το ελληνικό διαγωνιστικό τμήμα. Η ενοποίηση αυτή - αίτημα των μικρομηκάδων τα τελευταία χρόνια - διευκόλυνε οικονομικά τις ανεξάρτητες παραγωγές, ενώ τα προηγούμενα χρόνια το κόστος του τράνσφερ ήταν απαγορευτικό για τη συμμετοχή τους.

Ευχάριστη έκπληξη στο φεστιβάλ ήταν η όλο και μεγαλύτερη αισθητική και τεχνική αρτιότητα στις μικρού μήκους, ενώ διακριτή είναι και η στροφή αρκετών δημιουργών, ιδιαίτερα από ανεξάρτητες παραγωγές, προς την ελληνική κοινωνία και τα προβλήματά της: εργασιακές σχέσεις, ανεργία, φτώχεια, άστεγοι, έξαρση του εθνικισμού - νεοναζισμού. Δεν απουσίασε, βέβαια, από αρκετές ταινίες η ομφαλοσκόπηση των δημιουργών και ο φορμαλιστικός ελιτισμός. Πάντως, στο φεστιβάλ οι ταινίες που παρουσιάστηκαν έχουν, σίγουρα, θετικό καλλιτεχνικό πρόσημο.


Κ.Σ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ