Το ποσό που αναμένεται να διατεθεί υπολογίζεται περίπου στις 480.000 ευρώ. Το σύστημα θα εφαρμόζεται από οχήματα που διαθέτουν αυτόματο ανυψωτικό μηχανισμό και μεγάλη χωρητικότητα, ενώ η αποκομιδή θα γίνεται πλαγίως, δε θα χρειάζεται προσωπικό αφού το όχημα θα παίρνει και θα αδειάζει τηλεσκοπικά τον κάδο με τη βοήθεια τηλεχειριστηρίου.
Ο δήμος λοιπόν βρίσκει και δίνει ζεστό χρήμα στους ιδιώτες, και την ίδια ώρα ισχυρίζεται ότι δεν μπορεί να διαθέσει κονδύλια για την αγορά ανταλλακτικών ώστε να επιδιορθωθεί ο στόλος των απορριμματοφόρων από το Μηχανουργείο του δήμου.
Στις καταγγελίες των εργαζομένων ότι η διοίκηση συνεχίζει και κλιμακώνει την πολιτική απαξίωσης της υπηρεσίας καθαριότητας με στόχο την πλήρη ιδιωτικοποίησή της, ο δήμαρχος απάντησε λέγοντας ότι «η καθαριότητα, σε ό,τι αφορά την αποκομιδή, το σάρωμα και γενικότερα τη διαδικασία μέχρι και το σταθμό μεταφόρτωσης θα παραμείνει στο δήμο, θα είναι δημοτική υπόθεση».
Τόσο ο εκπρόσωπος της Λαϊκής Συσπείρωσης, όσο και ο εκπρόσωπος της ΔΑΣ που πήρε το λόγο στη διάρκεια της συνεδρίασης, κάλεσαν τους εργαζόμενους και το λαό της Θεσσαλονίκης, να αγωνιστούν για αποκλειστικά δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα της καθαριότητας και των άλλων υπηρεσιών του δήμου. Για να φύγουν οι ιδιώτες από τις υπηρεσίες των δήμων.
Πρότειναν άμεσα να γίνει πρόχειρος διαγωνισμός για προμήθεια ανταλλακτικών ώστε να επιδιορθωθούν και να ξαναβγούν στους δρόμους τα δεκάδες απορριμματοφόρα που έχουν παροπλισθεί.
Μονιμοποίηση των συμβασιούχων. Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Πλήρη εξοπλισμό της υπηρεσίας με τα απαραίτητα απορριμματοφόρα και άλλα οχήματα που χρειάζονται.
Αποκλειστική χρηματοδότηση από το κράτος των υπηρεσιών των δήμων. Σταδιακή μείωση των ανταποδοτικών τελών ως την κατάργησή τους.