Κυριακή 26 Αυγούστου 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΝΤΑΪΑΝΑ ΒΙΣΝΙΕΒΑ
Η προικισμένη μπαλαρίνα στην Αθήνα

Η Νταϊάνα Βίσνιεβα, η προικισμένη μπαλαρίνα, όπως την έχουν χαρακτηρίσει, με την λεπτή χάρη, την ατσάλινη θέληση, τη φυσική δύναμη και την εξαιρετική ευκαμψία, μετά την πρεμιέρα της στην Αγία Πετρούπολη και τις παραστάσεις στη Μόσχα και τη Νέα Υόρκη, παρουσιάζει την τελευταία της παραγωγή «DIALOGUES» και στην Αθήνα στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης) στις 28 και 29 Σεπτεμβρίου. Η παραγωγή έχει αποσπάσει διθυραμβικές κριτικές και σχόλια από κριτικούς και κοινό.

Mια νέα εντυπωσιακή παραγωγή που καταγράφει την εξέλιξη του μοντέρνου χορού στη διάρκεια του 20ού και 21ου Αιώνα μέσα από τις δημιουργίες τεσσάρων χορογράφων από διαφορετικές γενιές και διαφορετικού φύλου: Η κλασική - και πλέον θρυλική χορογραφία του 1947!! - της Martha Graham «Errand intothe Maze», με μουσική του Gian Carlo Menotti και σκηνικά από τον Isamu Noguchi, σε παγκόσμια πρεμιέρα το DIALOGUE (μια χορογραφία που έδωσε και το όνομα στη συγκεκριμένη παράσταση) σε χορογραφία και κουστούμια του John Neumeier (ο διάσημος χορογράφος έχει εκδηλώσει την επιθυμία να παρευρίσκεται τόσο στις πρόβες όσο και στις παραστάσεις της Αθήνας) και μουσική του Frederic Mompou καθώς και οι χορογραφίες των Paul Lightfoot και Sol Leon στο «Subjectto Change».

Ο John Neumeier έχει πει: «από την πρώτη στιγμή που συνεργαστήκαμε με την Νταϊάνα Βίσνιεβα ως χορογράφοι του NDT, ο Πολ κι εγώ, αντιληφθήκαμε ότι πρόκειται για μια μπαλαρίνα με ευθύτητα, εξυπνάδα και ικανότητα. Το έργο "Subject to Change" ήταν το τέλειο γι' αυτήν».

Η New York Observer έχει γράψει: «Διαθέτει λεπτή χάρη, ατσάλινη θέληση, φυσική δύναμη που μαζί με τα εξαιρετικά άκρα της, εντυπωσιάζουν το θεατή. Η Νταϊάνα διακρίνεται από ανεξάντλητη ενέργεια, τέλεια ρυθμικότητα και άψογη θεατρικότητα»... «Φέρνει στους ρόλους της προσωπική χάρη και ομορφιά και έχει πληρότητα στο χορό της όσο καμία άλλη μπαλαρίνα σήμερα. Με τα επαναλαμβανόμενα άλματά της, τα διασταυρούμενα πόδια της και τις κατακόρυφες ανυψώσεις της, το σώμα της κυριολεκτικά ίπταται».

Και είναι μερικοί από τους ενθουσιώδεις χαρακτηρισμούς που έχουν αποδώσει τόσο τα ΜΜΕ όσο και διάσημοι δημιουργοί στο αστείρευτο ταλέντο της μεγάλης χορεύτριας της παγκόσμιας σκηνής, η οποία μετά τον Νουρέγιεφ και τον Μπαρίσνικοφ, έχει καταφέρει να ξεπεράσει τα όρια του μπαλέτου χαρακτηριζόμενη «Θεά του Χορού».

Σπουδάστρια ακόμη στην Ακαδημία Vaganova η Νταϊάνα Βίσνιεβα εμφανιζόταν στο Θέατρο Mariinsky. Εχει χορέψει μπαλέτα των Petipa, Fokine, Balanchine, Neumeier, Aston, McMillan, Alonso, Grigorovich, Bejart, Petit, Preljocaj και Ratmansky ως και χορογραφίες των Nureyev, Makarova, Malakhov και Bart.

Εχει χορέψει όλους τους ρόλους του κλασικού ρεπερτορίου στο Mariinsky, το Bolshoi, τη Metropolitan Opera, το Royal Opera House - Covent Garden, το Κρατικό Μπαλέτο της Βαυαρίας, την Κρατική Οπερα του Βερολίνου, το Θέατρο La Scala του Μιλάνου, την Οπερα του Παρισιού, το ABT και έχει συνεργαστεί με το συγκρότημα της Martha Graham και του Edouard Lock.

Εκτός από τις μεγάλες διεθνείς εμφανίσεις της και συνεργασίες με τα μεγαλύτερα μπαλέτα στον κόσμο, έχει τιμηθεί με πολλά βραβεία και τίτλους.

Το 2010 δημιούργησε το ίδρυμα με το όνομά της που ως σκοπό έχει την προώθηση του μπαλέτου, δημιουργώντας νέες παραγωγές - προγράμματα για τη βοήθεια των ηλικιωμένων χορευτών.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ