Σάββατο 18 Αυγούστου 2012 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΝΕΟΛΑΙΑ
«ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ» ΣΤΗΝ ΑΝΩΤΑΤΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Μοχλός για το νέο «χάρτη» του πανεπιστημίου ΑΕ

Η έκθεση της ΑΔΙΠ για την καθυστερημένη «εξωτερική αξιολόγηση», η χρηματοδότηση των τμημάτων και τα σχέδια για το νέο «χάρτη» στην Ανώτατη Εκπαίδευση

Δεν προχωρά η «εξωτερική αξιολόγηση» των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ, με αποτέλεσμα να μπαίνει ζήτημα χρηματοδότησης τμημάτων (ιδιαίτερα των μεταπτυχιακών τους), σύμφωνα με το νόμο - πλαίσιο, αναφέρει στην ετήσια έκθεσή της (2011-2012) η Αρχή Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας (ΑΔΙΠ) στην Ανώτατη Εκπαίδευση!

Να θυμίσουμε ότι η διαδικασία της «εσωτερικής» και «εξωτερικής» αξιολόγησης έχει άμεση σχέση με την κατηγοριοποίηση και τον έλεγχο της «απόδοσης» των τμημάτων, με κριτήρια «αγοράς» και «ανταγωνιστικότητας». Η «εξωτερική» αξιολόγηση γίνεται από διεθνείς εμπειρογνώμονες, με τα κριτήρια των επιχειρήσεων, όπου στις διάφορες επιτροπές μπαίνουν άνθρωποι της «αγοράς».

Στην έκθεση της ΑΔΙΠ αναφέρεται: «η διακοπή των αξιολογήσεων(...) οδηγεί σε αδιέξοδο τα τμήματα εκείνα που, αν και έχουν καταθέσει εκθέσεις εσωτερικής αξιολόγησης, δεν έχουν ακόμη αξιολογηθεί, καθώς η έγκριση των ερευνητικών τους πόρων ή/και των μεταπτυχιακών τους προγραμμάτων προϋποθέτει, σύμφωνα με το νέο νόμο 4009/2011 (σ.σ. νόμος - πλαίσιο) ή/και τους κανονισμούς της ΕΕ, την ολοκλήρωση της εξωτερικής τους αξιολόγησης».

Σύμφωνα με τα στοιχεία έχουν υποβληθεί 448 εκθέσεις για εσωτερική αξιολόγηση από το σύνολο των 520 τμημάτων πανεπιστημίων και ΤΕΙ, αλλά οι «εξωτερικές αξιολογήσεις» βρίσκονται μόλις στις 167. Στην έκθεση σημειώνεται πως ακόμα και οι εκθέσεις εσωτερικής αξιολόγησης έχουν «ελλείψεις» και χρειάζονται συμπλήρωση.

Υπενθυμίζουμε ότι το τελευταίο διάστημα η ΑΔΙΠ είναι... «ανενεργή», μετά από παραιτήσεις του προέδρου της και μελών της, αλλά η κυβέρνηση σκοπεύει να αναβαθμίσει ακόμα περισσότερο το ρόλο της, μπροστά στο νέο σχέδιο «Αθηνά» για το νέο «χάρτη» για το πανεπιστήμιο ΑΕ. Πρόκειται για ένα σχέδιο για αναδιάταξη και κλείσιμο τμημάτων πανεπιστημίων και ΤΕΙ, για να γίνει η «προσαρμογή» στο νόμο - πλαίσιο. Το υπουργείο θέλει να έχει ολοκληρωθεί η θέσπιση των κριτηρίων το Σεπτέμβρη.

Στην έκθεση της ΑΔΙΠ ζητά, μεταξύ άλλων, «αναθεώρηση των κριτηρίων εισαγωγής των φοιτητών με ευθύνη των ΑΕΙ» και γενικότερα προώθηση του νόμου - πλαισίου, φυσικά θέλει την «άμεση επανάληψη και κατεπείγουσα ολοκλήρωση των εξωτερικών αξιολογήσεων όλων των ακαδημαϊκών μονάδων» κ.ά..

Η «αξιολόγηση» είναι οργανικό κομμάτι του πανεπιστημίου ΑΕ, που σχεδιάζεται. Δεν έχει καμία σχέση με το θετικό φορτίο της λέξης. Πρόκειται για μηχανισμούς μέσα κι έξω απ' τα πανεπιστήμια που θα κρίνουν και θα συγκρίνουν τα τμήματα και τα αποτελέσματά τους, ώστε να λειτουργούν «ανταγωνιστικά». Φοιτητές και σπουδαστές έχουν σταθεί απέναντι σε αυτή τη διαδικασία, που ήταν και είναι μοχλός για το πανεπιστήμιο της «αγοράς».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ