Πέμπτη 9 Αυγούστου 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΗΜΑ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΕΚΠΕΜΠΟΥΝ ΠΟΛΛΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ
Καταστροφικές πυρκαγιές σε όλη τη χώρα

Επτά άτομα τραυματίστηκαν, ενώ χτες η μία φωτιά εμφανιζόταν μετά την άλλη. Συνολικά, εκδηλώθηκαν 44 πυρκαγιές. Στην Αρκαδία επιστρατεύτηκαν δυνάμεις του Στρατού για την κατάσβεση

Κρανίου τόπος μεγάλες εκτάσεις στην Αρκαδία

Eurokinissi

Κρανίου τόπος μεγάλες εκτάσεις στην Αρκαδία
Μέχρι και στρατιώτες επιστρατεύτηκαν χτες να συνδράμουν στο έργο της κατάσβεσης της μεγάλης πυρκαγιάς που κατακαίει ό,τι βρει στο πέρασμά της στην Αρκαδία. Εκτός από τις τεράστιες εκτάσεις που έχει αποτεφρώσει, τα σπίτια που έχει καταστρέψει, τα ζώα που έχει θανατώσει, έχει προκαλέσει τον τραυματισμό επτά ατόμων στις δύο μέρες που βρίσκεται σε εξέλιξη. Και ενώ οι πυροσβέστες δίνουν «μάχη» με τις φλόγες, νέες εστίες ξεπηδούσαν τόσο στο νομό όσο και σε άλλες περιοχές της χώρας, οι οποίες απείλησαν κατοικίες και ανθρώπινες ζωές. Χαρακτηριστικό είναι πως μόνο χτες εκδηλώθηκαν 44 νέες πυρκαγιές σε όλη την επικράτεια.

Αρκαδία

Συνολικά, 40 άνδρες της 4ης Μεραρχίας Πεζικού επιστρατεύτηκαν προκειμένου να βοηθήσουν τις ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής στο τεράστιο έργο της κατάσβεσης της πυρκαγιάς που συμπλήρωνε - αργά χτες το βράδυ - 40 ώρες καταστροφής. Στο έργο της κατάσβεσης επιχειρούσαν 135 πυροσβέστες με 55 οχήματα, 58 άτομα πεζοπόρο τμήμα, 25 υδροφόρες της τοπικής διοίκησης. Ρίψεις νερού μπόρεσαν να κάνουν - αφού κόπασε ο αέρας κατά τη χτεσινή μέρα - τρία ελικόπτερα και τρία αεροσκάφη. Κατά τη διάρκεια της χτεσινής ημέρας τραυματίστηκε ακόμα ένας πυροσβέστης και προστέθηκε στους άλλους έξι τραυματίες της προχτεσινής ημέρας.

Χτες υπήρχαν τρία ενεργά μέτωπα πολλών χιλιομέτρων με τα δύο από αυτά να πλησιάζουν τα όρια των Νομών Μεσσηνίας και Λακωνίας. Το ένα μέτωπο πέρασε πάνω από τη γέφυρα Ραψομμάτη και κατευθυνόταν λίγο πριν το βράδυ προς τα χωριά Μαρμαριά και Παλαιόχουνι. Το άλλο βρισκόταν έξω από την Ποταμιά και κινούνταν προς τον οικισμό Τουρκολέκα. Νωρίς το απόγευμα απειλήθηκαν τα χωριά Πάπαρη, Ασέα, Δάφνη, Αθήναιο, Κεραστάρι, ενώ την εμφάνισή του έκανε ένα νέο μέτωπο στο χωριό Σκορτσινού.

Ο αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας, Βαγγέλης Γιαννακούρας, σε δηλώσεις του χαρακτήριζε ως ανεξέλεγκτη την κατάσταση και τόνιζε πως οι φλόγες πέρασαν μέσα από τους οικισμούς Ανεμοδούρι, Βουτσαρά, Ρούτσι και έφτασαν στις παρυφές των χωριών Καμαρίτσα, Αναβρυτό, Γρεκού, Σουλάρι, Λεοντάρι και Ραψομμάτη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εκτεταμένες ζημιές έχουν υποστεί σπίτια στο Ανεμοδούρι, στο Ρούτσι και στον Βουτσαρά. Την ίδια ώρα, χωριά έμεναν χωρίς ρεύμα καθώς πολλές κολόνες της ΔΕΗ καταστράφηκαν, ενώ άλλα παρέμειναν για ώρες χωρίς νερό.

Η Τροχαία, λόγω των πυκνών καπνών, έκλεισε για αρκετές ώρες το νέο αυτοκινητόδρομο Κορίνθου - Τριπόλεως - Καλαμάτας από το 178ο έως και το 198ο χιλιόμετρο.

Αργά χτες το βράδυ, συνελήφθη ένας 45χρονος από άνδρες της Πυροσβεστικής κατηγορούμενος για εμπρησμό από αμέλεια στην περιοχή Ανεμοδούρι Αρκαδίας. Λίγο πριν τα μεσάνυχτα τα μέτωπα είχαν εξαπλωθεί βάζοντας σε άμεσο κίνδυνο τόσο τον Ταύγετο όσο και το Μαίναλο. Ειδικοτερα, η πύρινη λαίλαπα πλησίαζε το Μοναστήρι Μπούρα με κατεύθυνση προς Ταύγετο ενώ το άλλο, άγγιζε την παλαιά Εθνική οδό με κατεύθυνση το Μαίναλο.

Σολωμός Κορινθίας

Το μέτρημα έχουν χάσει οι άνδρες της Πυροσβεστικής από τις πυρκαγιές που έχουν εκδηλωθεί στη συγκεκριμένη περιοχή αυτή την αντιπυρική περίοδο. Αυτό που ξεχωρίζει βέβαια είναι το γεγονός πως οι φωτιές που έχουν ξεσπάσει τους τελευταίους δύο μήνες, ως επί το πλείστον, εκδηλώθηκαν αργά το βράδυ ή τις πρώτες πρωινές ώρες. Το ίδιο συνέβη και με τη φωτιά που ήταν σε εξέλιξη μέχρι αργά χτες το βράδυ.

Οι φλόγες έκαναν την εμφάνισή τους στις 2.30 χθες τα ξημερώματα στο Σολωμό Κορινθίας, καίγοντας πευκοδάσος και μέχρι αργά το απόγευμα είχε φτάσει στα ΣΕΑ Σπαθοβουνίου. Στο έργο της κατάσβεσής της επιχειρούν 36 πυροσβέστες με 17 οχήματα, 21 άτομα πεζοπόρο τμήμα, ένα αεροσκάφος και δύο ελικόπτερα.

Οι άνδρες της Αστυνομίας κατά τη διάρκεια της ημέρας διέκοψαν την κυκλοφορία των οχημάτων επί της Εθνικής οδού Κορίνθου - Τριπόλεως τρεις φορές λόγω των πυκνών καπνών. Η κυκλοφορία διεκόπη και στα δύο ρεύματα από τον κόμβο Αρχαίας Κορίνθου έως τον κόμβο του Αγ. Βασιλείου.

Αλλα μέτωπα

Την ώρα που οι μεγάλες πυρκαγιές σε Αρκαδία και Κορινθία ήταν σε εξέλιξη, νέες εστίες ξεπρόβαλλαν σε Κω, Λέσβο, Αγ. Ορος, Ρόδο και Αττική.

Συγκεκριμένα, στην Κω, λίγο πριν τις 3 το μεσημέρι, πυρκαγιά ξέσπασε έξω από το χωριό Καρδάμαινα. Η φωτιά έκαιγε χαμηλή βλάστηση και κατά τη διάρκειά της εκκενώθηκαν προληπτικά τέσσερα ξενοδοχεία, ενώ τέσσερα άτομα μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο του νησιού με αναπνευστικά προβλήματα. Το έργο της κατάσβεσης είχαν επωμιστεί 14 πυροσβέστες με 4 οχήματα και 2 αεροσκάφη.

Από την άλλη, στη Νάπη Λέσβου οι φλόγες κατάκαιγαν αγροτική περιοχή με θάμνους και ελαιώνες. Στην κατάσβεση έπαιρναν μέρος πεζοπόρα τμήματα, εθελοντές και αεροσκάφη τύπου «Πετζετέλ». Ιδια η κατάσταση και στην περιοχή Μονοξελίτης στο Αγιον Ορος όπου καιγόταν δασική έκταση από τις 4 χτες το μεσημέρι. Στο σημείο επιχειρούσαν 9 πυροσβέστες με τρία οχήματα ενώ ρίψεις νερού έκαναν μέχρι τη δύση του ηλίου δύο αεροσκάφη. Επίσης, σε εξέλιξη βρισκόταν το μέτωπο στα Τέρτσα Ιεράπετρας με 19 οχήματα και 46 άνδρες του Σώματος να προσπαθούν να τη θέσουν υπό έλεγχο και η πυρκαγιά στον Κατέλειο Κεφαλονιάς όπου επιχειρούσαν 15 πυροσβέστες με επτά οχήματα, δύο αεροσκάφη και έξι «Πετζετέλ».

Υπό έλεγχο είχαν τεθεί οι πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν νωρίτερα στη Ρόδο και πιο συγκεκριμένα στην περιοχή Καστελλορίζιοι, στην Αγ. Μαρίνα Κορωπίου (όπου καταστράφηκε ολοσχερώς ένα σπίτι) και στο Πικέρμι Αττικής.

  • Πάνω από 400 στρέμματα δασικής έκτασης (πουρνάρια, δρυς και κέδρα) κατέκαψε η μεγάλη φωτιά που ξέσπασε, προχτές το μεσημέρι, στην Ανάβρα Μαγνησίας και τέθηκε υπό έλεγχο χτες το μεσημέρι. Την ίδια ώρα, είχε ξεσπάσει πυρκαγιά και στην Πιαλεία Τρικάλων καίγοντας χορτολιβαδική και αγροτική έκταση, ενώ με το που έσβησε η φωτιά που είχε εκδηλωθεί προχτές και έκαψε 300 στρέμματα με πουρνάρια, νέα πυρκαγιά ξέσπασε, χτες το μεσημέρι, στο Δαμάσι της Λάρισας.

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ