Τρίτη 7 Αυγούστου 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΟΠΙΚΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ
Ανάγκη για άμεση χρηματοδότηση κοινωνικών υπηρεσιών

Στην ανέχεια που οδηγεί η κυβερνητική πολιτική τις λαϊκές οικογένειες, με τη φοροληστεία, την ανεργία, το πετσόκομμα του λαϊκού εισοδήματος, έρχεται να προστεθεί και η αδυναμία των δήμων να παρέχουν τις έστω λειψές και υποβαθμισμένες κοινωνικές υπηρεσίες που μέχρι σήμερα προσέφεραν. Η τραγική μείωση της χρηματοδότησής τους, στο όνομα των περικοπών που επιβάλλει η δημοσιονομική πολιτική, σηματοδοτεί ότι αρκετοί δε θα μπορούν, ήδη από τον τρέχοντα μήνα, να καλύψουν τις δαπάνες μισθοδοσίας και οι περισσότεροι να ανταποκριθούν οικονομικά στο όποιο κοινωνικό έργο παρείχαν. Αυτό σημαίνει ότι οι λαϊκές οικογένειες στερούνται βασικών υπηρεσιών, όπως προσχολική αγωγή, δημιουργική απασχόληση, βοήθεια στο σπίτι, μεταφορά μαθητών και άλλα.

Στην κατάσταση αυτή, η Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) απαντά διοργανώνοντας συνέδριο στις 30 Αυγούστου, σε μια προσπάθεια απλώς να «μαζέψει» τις όποιες αντιδράσεις των αιρετών. Αλλωστε, όπως διεφάνη και σε έκτακτη συνεδρίαση που πραγματοποίησε την προηγούμενη βδομάδα, η ΚΕΔΕ συνεχίζει να κατανοεί τις ... ανάγκες για δημοσιονομική προσαρμογή και προσανατολίζεται σε εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης. Αυτές, όπως καλλιεργούνται τα τελευταία χρόνια εντός της ΚΕΔΕ αλλά και στα κατά καιρούς κυβερνητικά επιτελεία, είναι η αύξηση των ανταποδοτικών τελών, το νέο χαράτσωμα, η εμπορευματοποίηση υπηρεσιών, η αξιοποίηση κινητής και ακίνητης περιουσίας. Αλλωστε αυτή ήταν και η κατεύθυνση που έλαβε η ηγεσία της ΚΕΔΕ σε συναντήσεις που είχε με τον υπουργό Εσωτερικών, Ευ. Στυλιανίδη και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Γ. Σταϊκούρα, την προηγούμενη βδομάδα, δηλαδή η επιβολή ανταποδοτικών τελών και η αξιοποίηση των ίδιων πόρων.

Θυμίζουμε ότι ήδη οι δήμοι, την τελευταία τριετία 2009 - 2012 «είδαν» τη χρηματοδότησή τους να μειώνεται κατά 59%, με τη ΣΑΤΑ να πετσοκόβεται κατά 55,16%. Το δε συνολικό ποσό της χρηματοδότησης για το 2012 ανέρχεται, σύμφωνα με τον Χρ. Σταϊκούρα, στα 2,3 δισ. ευρώ, ούτε καν στα 2,7 που θέτει η ΚΕΔΕ ως «κόκκινη γραμμή» για να μπορέσουν οι δήμοι να ανταποκριθούν στοιχειωδώς σε λειτουργικές δαπάνες και μισθοδοσία. Ακόμα κι αυτό το ποσό όμως δεν αρκεί.

Οπως προέκυψε από τις συναντήσεις, η χρηματοδότηση των δήμων τους πέντε τελευταίους μήνες του έτους θα «προσγειωθεί» στα 70 εκατ. ευρώ το μήνα, από 135 εκατ. που ήταν μέχρι τον Ιούνιο και 96 εκατ. ευρώ τον Ιούλιο. Η τελευταία μείωση που αποφάσισε η κυβέρνηση ήταν και η αφορμή ώστε να αποφασίσει η ΚΕΔΕ το έκτακτο συνέδριο. Θυμίζουμε ότι πάνω από ένα δισεκατομμύριο ευρώ πηγαίνει για τη χρηματοδότηση υποχρεώσεων του κράτους, δηλαδή την πληρωμή των προνοιακών επιδομάτων, τη μεταφορά μαθητών, τις μισθώσεις σχολείων. Θυμίζουμε επίσης ότι η πρώτη μείωση κατά 29% - η οποία έκοψε τη χρηματοδότηση στα 96 εκατ. ευρώ το μήνα - έγινε προκειμένου, όπως επικαλέστηκε η κυβέρνηση, να καταβληθούν τα προνοιακά επιδόματα που έπρεπε ήδη να έχουν δοθεί.

Αντί, λοιπόν, η ΚΕΔΕ να διεκδικήσει την άμεση χρηματοδότηση των κοινωνικών δομών από τον κρατικό προϋπολογισμό, ως το ελάχιστο που θα έδινε μια ανάσα στις λαϊκές οικογένειες, δείχνει να ενδιαφέρεται περισσότερο να μη φορτωθεί την ευθύνη για αυτή την κατάσταση. Στο πλαίσιο αυτό ετοιμάζει ενημερωτική καμπάνια για να ενημερωθεί ο κόσμος για το τι προσφέρει η Τοπική Διοίκηση, όχι όμως για τις ευθύνες των οργάνων της.

Τα πρώτα αποτελέσματα αυτής της κατάστασης είναι ορατά στις οικογένειες με παιδιά προσχολικής ηλικίας. Περίπου 53.000 παιδιά δε θα γίνουν δεκτά στους παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς, προκαλώντας πραγματικό αδιέξοδο. Συγκεκριμένα, το 55% των αιτήσεων που έγιναν για τη φιλοξενία παιδιών στο πλαίσιο προγράμματος του υπουργείου Εργασίας που χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ, απορρίφθηκαν. Η δε ζήτηση, λόγω και της οικονομικής κρίσης, για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα, ήταν αυξημένη κατά 43% σε σχέση με πέρσι, κάνοντας το πρόβλημα εντονότερο.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ