Σάββατο 4 Αυγούστου 2012 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΚΛΙΝΤΟΝ ΣΤΟ ΝΟΤΙΟ ΣΟΥΔΑΝ
Κύρια έγνοια της ο ενεργειακός πλούτος

Η ΥΠΕΞ των ΗΠΑ με τον πρόεδρο του Νότιου Σουδάν
Η ΥΠΕΞ των ΗΠΑ με τον πρόεδρο του Νότιου Σουδάν
ΤΖΟΥΜΠΑ.-- «Μολονότι Σουδάν και Νότιο Σουδάν έχουν γίνει δύο διαφορετικές χώρες, οι τύχες και το μέλλον τους παραμένει άρρηκτα συνδεδεμένο», σημείωσε χτες το μεσημέρι, φθάνοντας στην πρωτεύουσα του Νότιου Σουδάν, Τζούμπα, η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον σε συνέντευξη Τύπου.

Η Κλίντον- που βρέθηκε στην Τζούμπα στο πλαίσιο της 11ήμερης περιοδείας σε χώρες της Αφρικής, που ξεκίνησε από την περασμένη Τρίτη - κάλεσε τις δύο χώρες να επιλύσουν «σύντομα» τις σοβαρές διμερείς διαφορές τους (π.χ. καθορισμός συνόρων, διαμοιρασμός κερδών από την εκμετάλλευση πετρελαίου, ζητήματα διπλής υπηκοότητας και ελεύθερης διέλευσης των πολιτών αμφοτέρων χωρών). Η περιοδεία που έχει κυρίως στόχο την προώθηση των συμφερόντων των αμερικανικών μονοπωλίων σε σχέση με ανταγωνιστές τους (κυρίως Κίνα) «επενδύεται» και με διακηρύξεις και «μαθήματα δημοκρατίας»... Επίσης είναι γνωστό πως οι ΗΠΑ μαζί με άλλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις ενίσχυσαν την απόσχιση και ανεξαρτητοποίηση του Νότιου Σουδάν από την ενιαία χώρα.

Στη διάρκεια των επαφών που είχε η Κλίντον με τον πρόεδρο του Νοτίου Σουδάν Σάλβα Κιίρ Μαγιαρντίτ και τον υπουργό Εξωτερικών Νίαλ Ντενγκ Νίαλ, εξέφρασε ανησυχία για την έλλειψη κινητικότητας στην επίλυση της κρίσης και επαναβεβαίωσε για την «ισχυρή υποστήριξη» της Ουάσιγκτον στη νέα χώρα, που απέκτησε την ανεξαρτησία της τον περσινό Ιούλη. Στην ίδια συνέντευξη Τύπου η Αμερικανίδα υπουργός ζήτησε από Χαρτούμ (πρωτεύουσα Σουδάν) και Τζούμπα να καταλήξουν άμεσα σε προσωρινή συμφωνία τουλάχιστον για τα πετρέλαια, ώστε να ξαναρχίσουν στο νότο και πάλι οι γεωτρήσεις που έχουν σταματήσει από την αρχή του χρόνου, λέγοντας ότι «ένα ποσοστό ...κάτι είναι καλύτερο από το μηδέν...». Ο Σουδανός ομόλογός της, που ήταν παρών στη συνέντευξη, εξέφρασε την επιθυμία της χώρας του να συνεχίσουν οι ΗΠΑ την υποστήριξη, αλλά και τις πιέσεις στο (Βόρειο) Σουδάν ώστε να γίνουν αποδεκτές οι προτάσεις της νοτιοσουδανικής κυβέρνησης για επίλυση της κρίσης.

Μετά την τρίωρη παραμονή της στην Τζούμπα, η Κλίντον επέστρεψε στην Ουγκάντα όπου θα είχε αργότερα επαφές με μέλη οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων και προστασίας των δικαιωμάτων των ομοφυλοφίλων, που είναι ιδιαίτερα δυσαρεστημένοι από τη σκληρή πολιτική της κυβέρνησης Μουσεβένι σε τέτοια ζητήματα. Από την Καμπάλα, η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών θα συνεχίσει την περιοδεία της σε Κένυα, Μαλάουι, Νότια Αφρική και Γκάνα, που θα είναι και ο τελευταίος σταθμός.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ