Παρασκευή 3 Αυγούστου 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΑΙΔΕΙΑ
Σε ρότα υποβάθμισης η εκπαίδευση

Συνάντηση υπουργού Παιδείας και ΔΣ της ΟΛΜΕ χτες

Με την κυβέρνηση να έχει ήδη ξεκαθαρίσει τις προθέσεις της για εφαρμογή του «νέου σχολείου» της αγοράς και ότι θα συνεχίσει το χτύπημα σε μισθούς και δικαιώματα των εργαζομένων, έγινε χτες η χτεσινή συνάντηση της ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας με το ΔΣ της ΟΛΜΕ.

Ο υπουργός Παιδείας επιφυλάχτηκε να δώσει απαντήσεις για μια σειρά θέματα που τέθηκαν από την ΟΛΜΕ σε νέα συνάντηση στο τέλος Αυγούστου. Αυτό που δηλώθηκε ήταν, σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόθεση του υπουργείου να προχωρήσει σε διορισμούς το πολύ 200 εκπαιδευτικών στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, αριθμός που σε καμία περίπτωση δεν καλύπτει τις ανάγκες που μεγαλώνουν και με τις αποχωρήσεις λόγω συνταξιοδότησης και δεν ανταποκρίνεται καν στην αναλογία ένα προς δέκα για τις προσλήψεις. Παράλληλα, ο υπουργός δήλωσε ότι εξασφαλίστηκαν πιστώσεις για αναπληρωτές σε αριθμό ανάλογο με τον περσινό (περίπου 14.000), κάτι που μαρτυρά από μόνο του το μέγεθος των αναγκών οι οποίες θα καλυφθούν με ελαστικά απασχολούμενους. Δεν απέκλεισε πάντως το υπουργείο ενδεχόμενη αύξηση στο ωράριο των εκπαιδευτικών.

Από τη χτεσινή συνάντηση φάνηκε και η πρόθεση του υπουργείου Παιδείας να αναζητήσει «συμμάχους» ανάμεσα στις εκπαιδευτικές ομοσπονδίες προκειμένου να προχωρήσει η «αξιολόγηση». Αποτελεί άλλωστε προτεραιότητα για την κυβέρνηση όπως έχει δηλώσει, ωστόσο συναντά την αντίδραση των εκπαιδευτικών καθώς πρόκειται για αντιδραστικό θεσμό που στόχο έχει να προσαρμόσει εκπαιδευτικό και σχολείο στα μέτρα της αγοράς. Η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας κάλεσε την Ομοσπονδία των καθηγητών σε διάλογο για το θέμα της αξιολόγησης.

Η πολιτική της συγκυβέρνησης για την Παιδεία είναι, όπως έχει φανεί, η επιτάχυνση των αναδιαρθρώσεων και για τους εργαζόμενους σε αυτή, το χτύπημα του εισοδήματος και των δικαιωμάτων τους. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα σήμερα οι εκπαιδευτικοί να αντιμετωπίζουν ήδη την ...«πρόκληση» του να ζήσουν με πρώτο μισθό στα 629 ευρώ στο νεοδιόριστο. Με αυτό το ποσό ο νεοδιόριστος εκπαιδευτικός και ο αναπληρωτής καλείται να καταφέρει να πληρώσει ενοίκιο, μετακινήσεις, λογαριασμούς, διατροφή. Παράλληλα, οι ελάχιστοι διορισμοί, η υποχρηματοδότηση, η μεταφορά αρμοδιοτήτων στην παραπαίουσα οικονομικά τοπική διοίκηση προμηνύουν άλλη μια δύσκολη σχολική χρονιά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ