Παρασκευή 20 Ιούλη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Μια βραδιά στους Δελφούς

Το επιβλητικό αρχαίο θέατρο Δελφών, επί τριάντα χρόνια έμεινε αχρησιμοποίητο. Αιτία η επί δεκαετίες εγκατάλειψή του από τις ηγεσίες του δικομματισμού στο ΥΠΠΟ, παρά την επείγουσα ανάγκη αναστηλωτικής αντιμετώπισης των σοβαρότατων φθορών του στο κοίλον, στην ορχήστρα, στα άλλα λείψανα της σκηνής, στο χωμάτινο περιβάλλον του, αλλά και στο δρόμο που, από τα ριζά του βουνού, οδηγεί σ' αυτό.

Μετά από τριάντα χρόνια σιωπής, για μια μόνο βραδιά, αύριο (9.30μμ), στα πλαίσια του Φεστιβάλ Αθηνών, θα ηχήσει πάλι σ' αυτό ο ελληνικός ποιητικός λόγος. Αποσπάσματα αρχαίου δράματος και ποίηση, από γνωστούς ηθοποιούς, αλλά και μουσική. Συμμετέχουν οι ηθοποιοί: Γιάννης Βογιατζής, Νίκος Καραθάνος, Ελένη Κοκκίδου, Λυδία Κονιόρδου, Ολια Λαζαρίδου, Μάγια Λυμπεροπούλου, Βασίλης Παπαβασιλείου, Ρένη Πιττακή, Μαρίσσα Τριανταφυλλίδου. Το «Νέο Ελληνικό Κουαρτέτο» (Γιώργος Δεμερτζής, Δημήτρης Xανδράκης - βιολί, Ντέιβιντ Μπόγκοραντ - βιόλα και Αγγελος Λιακάκης - τσέλο) θα ερμηνεύσει τις «Πέντε Ελληνικές Μελωδίες» του Μορίς Ραβέλ, με συμμετοχή της σοπράνο Λένιας Ζαφειροπούλου, το «Κουιντέτο για κλαρινέτο» του Μότσαρτ, με συμμετοχή του Διονύση Γραμμένου και ορισμένους από τους «36 Ελληνικούς Χορούς» του Νίκου Σκαλκώτα.

Το αρχαίο θέατρο Δελφών (εντός του ιερού του Πυθίου Απόλλωνος) είναι το πρώτο λίθινο θέατρο. Χτίστηκε από ντόπιο ασβεστόλιθο τον 3ο αι. π.Χ. Το 160/159 π.Χ. ο Ευμένης ο Β΄, βασιλιάς της Περγάμου, χρηματοδότησε την επισκευή του θεάτρου. Η σημερινή μορφή του θεάτρου ανάγεται στους πρώιμους ρωμαϊκούς χρόνους (1ος αι. μ.Χ.). Στην αρχαιότητα φιλοξενούσε μουσικούς και δραματικούς αγώνες, στο πλαίσιο των θρησκευτικών εορτών των Πυθίων.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ