Πρόκειται για επέκταση και στην πολιτιστική κληρονομιά του προγράμματος της ΕΕ για την «Ανάπτυξη ανθρώπινου δυναμικού», μέσω του οποίου θα χρηματοδοτούνται, από κοινοτικούς και εθνικούς πόρους, «Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις», δήμοι και πλήθος άλλοι «μη κερδοσκοπικοί» φορείς, για να προσλαμβάνουν ανθρώπους κάθε ειδικότητας για τις ανάγκες της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας. Η σχετική «πρόσκληση» αφορά στη «δημιουργία θέσεων απασχόλησης σε τοπικό επίπεδο, μέσω προγραμμάτων κοινωφελούς χαρακτήρα στον τομέα του πολιτισμού».
Ουσιαστικά αποτελεί στυγνή εμπορευματοποίηση - ιδιωτικοποίηση της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας - συνεπώς και της πολιτιστικής κληρονομιάς - αφού, αντί το κράτος να καλύπτει τα τεράστια κενά της σε προσωπικό, με μόνιμη και σταθερή σχέση εργασίας με πλήρη δικαιώματα, μετατρέπει «ΜΚΟ» και δήμους σε «μαγαζιά» ενοικίασης εργαζομένων, με πεντάμηνες συμβάσεις και μισθούς πείνας, οι οποίοι, μετά θα πετάγονται στο δρόμο.
Στο παραπάνω άθλιο εργασιακό και όχι μόνο πλαίσιο, ήδη «σκάνε μύτη» οι πρώτες προκηρύξεις θέσεων από δήμους και «ΜΚΟ». Χαρακτηριστικό παράδειγμα η «Αλληλεγγύη Κρήτης», μια «σύμπραξη» επιχειρηματικών - κυρίως - φορέων, η οποία εντάχθηκε στο παραπάνω πρόγραμμα και προκήρυξε πάνω από 1.000 θέσεις για ανέργους, στις οποίες περιλαμβάνονται και αρχαιολόγοι. Αλλωστε, στην απόφαση της ένταξης του φορέα όσον αφορά στην περιοχή του Ηρακλείου, περιλαμβάνονται έργα όπως η «συντήρηση και ανάδειξη μνημείων της πόλης (ενετικού οχυρωματικού περιβόλου, αρχαιολογικού χώρου Κνωσσού, κρηνών Βυζαντινής και Οθωμανικής περιόδου)»...
Ακόμη και το... ΙΜΕ/ΓΣΕΒΕΕ (Ινστιτούτο Μικρών Επιχειρήσεων της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας) ανακοινώνει προκηρύξεις θέσεων για εργασία στο Δήμο Λάρισας. Ανάμεσά τους και για τρεις αρχαιολόγους...
Σημειώνουμε ότι η «ανταπόκριση» των Εφορειών Αρχαιοτήτων στο πρόγραμμα κινείται στο επίπεδο του 100% - όπως «θριαμβολογούσε» το ΥΠΠΟ-Τ, τον περασμένο Μάη - αφού οι ελλείψεις σε προσωπικό είναι τεράστιες και προσπαθούν να τις καλύψουν όπως μπορούν.
Θυμίζουμε ότι η Επιτροπή ΠΑΜΕ στο ΥΠΠΟ-Τ χαρακτήρισε ως «"αλμα" προς την κατεύθυνση ξεπουλήματος της πολιτιστικής κληρονομιάς στο κεφάλαιο τη διαδικασία προσλήψεων στην Αρχαιολογική Υπηρεσία από τις "ΜΚΟ"». Το ΠΑΜΕ τονίζει ότι «η συστηματική υποβάθμιση και αποδυνάμωση της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, που δρομολογήθηκε απ' όλες τις κυβερνήσεις, όλα τα προηγούμενα χρόνια, αποσκοπούσε μακροπρόθεσμα στην εξασφάλιση φθηνού εργατικού δυναμικού και στην ενίσχυση ακόμη περισσότερο του νομοθετικού πλαισίου υπέρ του κεφαλαίου, εξασφαλίζοντας την είσοδό του στο αρχαιολογικό έργο (...)». Στο παραπάνω πλαίσιο, «η πολιτική εμπορευματοποίησης του πολιτισμού γίνεται πραγματικότητα, μέσω της "πρόσκλησης" του ΥΠΠΟ-Τ προς τις "ΜΚΟ", "Για υποβολή προτάσεων προώθησης ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης στον πολιτισμό, στο επιχειρησιακό πρόγραμμα "Ανάπτυξη ανθρωπίνου δυναμικού"».