Σάββατο 16 Ιούνη 2012 - Κυριακή 17 Ιούνη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΙΚΙΛΗΣ ΥΛΗΣ - ΣΚΑΚΙ
Μαθήματα σύνθεσης από τον Νίκο Περγιάλη

(α' μέρος)

Από χρόνια θαυμάζουμε τις ωραίες σκακιστικές συνθέσεις του Νίκου Περγιάλη στον «Ρ». Ο έσχατος ρεμπέτης, όπως αποκαλεί τον εαυτό του ο τραγουδιστής και μουσικοσυνθέτης, μας έκανε πρόσφατα μια αξιόλογη πρόταση. «...Δημήτρη, η Ελλάδα πρέπει να αποκτήσει νέους συνθέτες σκακιστικών προβλημάτων, οι Καπράλος, Ζάππας "έφυγαν"»...

Η κατασκευασμένη από συνθέτη θέση, διαφέρει από τις γνωστές «σκακιστικές σπουδές» που σκοπός τους είναι η νίκη ή ισοπαλία. Στο πρόβλημα - ανεξάρτητα αν το ματ το κάνουν τα λευκά ή τα μαύρα - αναπτύσσεται ένας κυκεώνας θεμάτων και ιδεών και ο τεχνικός χαρακτήρας του το διαφοροποιεί από το κανονικό παιχνίδι, ενώ παράλληλα αναδεικνύεται η αισθητική διάσταση του σκακιού.

Στο διάγραμμα βλέπουμε μια σύνθεση του Νίκου Περγιάλη (1987) με θέμα Novotny Secondary (Τσεχοσλοβάκος συνθέτης Αντον Νοβότνι 1827 - 1871). «Στο Novotny - διευκρινίζει ο συνθέτης - ο λευκός τοποθετεί ένα κομμάτι στη διασταύρωση των γραμμών δύο μαύρων κομματιών (κυρίως ενός πύργου και ενός αξιωματικού). Εάν προκύπτει μια απειλή, είναι novotny secondary (δευτερεύον), εάν προκύπτουν δύο απειλές, είναι novotny primary (πρωτεύον). Κοιτάξτε τον μηχανισμό. Εάν κόψει ο πύργος, κόβει το δρόμο του αξιωματικού και το αντίστροφο, εάν κόψει ο αξιωματικός. Αυτές είναι οι θεματικές βαριάντες. Στόλισα το πρόβλημα και με εξωθεματικές βαριάντες, γιατί θεώρησα ότι είναι πιο συναρπαστικές. Αλλωστε, όλες αποσκοπούν στη ματαίωση του ματ!». Λοιπόν, παίζουν τα λευκά και κάνουν ΜΑΤ σε 2.

Για τους φίλους και τις φίλες που θέλουν να ασχοληθούν με τη σύνθεση σκακιστικών προβλημάτων, μπορούν να επικοινωνήσουν με τον Νίκο Περγιάλη (τηλεφωνικά 210-2826.485), ταχυδρομικά: οδός Βάκχου 50, Τ.Κ. 144 51 Μεταμόρφωση Αττικής.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ