Παρασκευή 8 Ιούνη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 44
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΕΡΒΙΑ - ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Απορρίπτουν τη διχοτόμηση οι Αλβανοί

BEΛΙΓΡΑΔΙ - ΠΡΙΣΤΙΝΑ - ΖΑΓΚΡΕΜΠ.--

Η πρόεδρος των Κοσσοβάρων Αλβανών Ατιφέτα Γιαχγιάγκα απέρριψε χτες για μία ακόμη φορά την πιθανότητα διχοτόμησης του Κοσσυφοπεδίου ή ανταλλαγής εδαφών ανάμεσα σε Βελιγράδι και Πρίστινα, στη διάρκεια επίσκεψης που πραγματοποίησε στην Κροατία.

Οπως είπε μετά τη συνάντησή της με τον Κροάτη ομόλογό της, Ιβο Γιοσίποβιτς, η κυβέρνησή της επιθυμεί «καλές σχέσεις» με το Βελιγράδι και ...«αμοιβαίο σεβασμό της κυριαρχίας», καλώντας απ' την άλλη τα ηγετικά στελέχη της σερβικής κοινότητας του Βορείου Κοσσυφοπεδίου να αποκηρύξουν τις «παράνομες ομάδες» που δρουν στο έδαφος του προτεκτοράτου, προκαλώντας, όπως είπε, «αναταραχές αφού εργάζονται κατά του Κοσσόβου και της διεθνούς κοινότητας».

Η Γιαχγιάγκα ισχυρίστηκε ότι το ΝΑΤΟικό προτεκτοράτο είναι ισχυρό λόγω της υποστήριξης που απολαμβάνει από ιμπεριαλιστικές δυνάμεις όπως οι ΗΠΑ και η ΕΕ, ενώ απ' την άλλη είπε ότι η Πρίστινα δεν έχει «καμία» (νέα...) «εδαφική αξίωση» από τους γείτονές της και κατέληξε με το γνωστό «τροπάριο» ότι το μέλλον της ευρύτερης περιοχής βρίσκεται στην ενσωμάτωσή της στους ευρωατλαντικούς θεσμούς (ΝΑΤΟ, ΕΕ)...

Κληθείσα να σχολιάσει την εκλογή του νέου προέδρου της Σερβίας, Τόμισλαβ Νίκολιτς, η πρόεδρος των Κοσσοβάρων Αλβανών αρκέστηκε να δηλώσει ότι ο διάλογος Πρίστινας - Βελιγραδίου υφίσταται και ότι το μέλλον του θα εξαρτηθεί από τους πρωταγωνιστές του.

Οσον αφορά τις σχέσεις με την Κροατία τις χαρακτήρισε αμοιβαία καλές, εξαιρετικές, τονίζοντας ότι το Ζάγκρεμπ στηρίζει την πορεία του Κοσσόβου προς τις ευρωατλαντικές δομές.

Το ίδιο 24ωρο στο Βελιγράδι, ο Σέρβος πρόεδρος Τόμισλαβ Νίκολιτς ανακοίνωνε ότι θα παραδώσει στους Σέρβους του Κοσσυφοπεδίου όλα τα κρατικά έγγραφα που αφορούν στο διάλογο Βελιγραδίου - Πρίστινας, σημειώνοντας ότι μολονότι δεν είναι χαρακτηρισμένα ως απόρρητα δεν έχουν δοθεί ποτέ στη σερβική βουλή, ούτε στους εκπροσώπους των Σέρβων του Βορείου Κοσσυφοπεδίου. Οπως είπε χαρακτηριστικά: «Οι Σέρβοι από το Κόσσοβο πρέπει να ενημερωθούν για όλες τις συμφωνίες και τις αποφάσεις που λαμβάνει το κράτος της Σερβίας και οι οποίες αφορούν άμεσα τις ζωές τους... Εκείνοι απειλούνται και τα παιδιά τους πρέπει να ζήσουν υπό διαφορετικές συνθήκες».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ