Παρασκευή 8 Ιούνη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 43
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Κορυφαία αριστουργήματα του κινηματογράφου

«Ελα να δεις» του Ελεμ Κλίμοφ
«Ελα να δεις» του Ελεμ Κλίμοφ
Δύο αριστουργήματα της 7ης Τέχνης, που πρέπει να δουν όλοι οι εργαζόμενοι, κάθε ηλικίας, προβάλλονται από χτες και μέχρι τις 13 Ιουνίου, δυστυχώς σε δύο μόνο αίθουσες, σε διανομή της «New Star». Πρόκειται για τις ταινίες «Ο μεγάλος δικτάτωρ» του Τσάρλι Τσάπλιν (καθημερινά στο «Ζέφυρο», 20.45) και «Ελα να δεις» του Ελεμ Κλίμοφ («Μικρόκοσμος», 20.30).

Το σοβιετικό αντιπολεμικό κινηματογραφικό έπος «Ελα να δεις» (ΕΣΣΔ, 1985, 142') βασίζεται στην απερίγραπτη φρικαλεότητα των ναζί στη Λευκορωσία το 1943, όπου κατέστρεψαν ολοσχερώς 618 χωριά, καίγοντας ζωντανούς τους κατοίκους τους, κυρίως γυναικόπαιδα και ηλικιωμένους. Ο Κλίμοφ, με συνταρακτικό τρόπο που παραπέμπει στις καλύτερες παραδόσεις του σοβιετικού κινηματογράφου, δημιουργεί ένα έργο - καταδίκη του φασισμού και του ιμπεριαλιστικού πολέμου.

Με διαφορετικό τρόπο, εξίσου αριστουργηματικά, «O μεγάλος δικτάτωρ» (ΗΠΑ, 1940, 125', η πρώτη ομιλούσα ταινία του Τσάπλιν) αποτελεί μια ανελέητη πολιτική σάτιρα για την άνοδο του Χίτλερ και του ναζισμού. Την προβολή της ταινίας στην Ευρώπη απαγόρευσαν οι Χίτλερ, Μουσολίνι και Φράνκο, ενώ ήταν υποψήφια για 5 «Οσκαρ». Η σκηνή που ο Τσάπλιν χορεύει μπαλέτο με την υδρόγειο θεωρείται μια από τις κορυφαίες στιγμές της κινηματογραφικής ιστορίας. Πολύ αργότερα ο Τσάπλιν έλεγε πως αν γνώριζε τότε την αληθινή διάσταση της ναζιστικής θηριωδίας «δε θα μπορούσε να αστειευτεί με τη φονική της παράνοια».


«Ο μεγάλος δικτάτωρ»
«Ο μεγάλος δικτάτωρ»

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ