Πέμπτη 31 Μάη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΔΕΗ
Ζημιές ... εφαλτήριο για κέρδη

Οι ανατιμήσεις στα τιμολόγια θα χρηματοδοτήσουν τα κέρδη των μετόχων

Την εκτιμώμενη ανάκαμψη των οικονομικών μεγεθών της ΔΕΗ για το 2012, ως αποτέλεσμα των ανατιμήσεων στα τιμολόγια στις αρχές του χρόνου, προδικάζουν τα ποιοτικά στοιχεία των οικονομικών αποτελεσμάτων της επιχείρησης κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους, παρά τη μείωση των κερδών και την καταγραφή ζημιών που εμφανίζουν. Πρόκειται για αποτέλεσμα που οφείλεται, επιπρόσθετα, σε πολλούς υποκειμενικούς παράγοντες σχετικούς με την προσπάθεια να λειτουργήσει η αγορά υπέρ των ιδιωτών της ηλεκτρικής ενέργειας, εξυπηρετώντας πολλά διαφορετικά επιχειρηματικά συμφέροντα. Σε αυτές τις συνθήκες, η ΔΕΗ κατέγραψε κέρδη EBITDA 232 εκατ. ευρώ και κέρδη προ φόρων 15 εκατ. ευρώ, πριν καταλήξει σε ένα καθαρό ζημιογόνο αποτέλεσμα 1,4 εκατ. ευρώ, που αποτελεί αμελητέο ποσό για τα μεγέθη της. Το μεγαλύτερο πρόβλημα της ΔΕΗ αυτή τη στιγμή είναι η σχετική έλλειψη ρευστότητας και κυρίως η χρηματοδοτική εμπλοκή που σχετίζεται με τη γενικότερη οικονομική κατάσταση της χώρας. Είναι επίσης δεδομένο ότι τα νούμερα για το πρώτο τρίμηνο, όσο και αυτά που θα ακολουθήσουν, καλλιεργούν και την «αναγκαιότητα», όπως τη θέτουν κυβερνήσεις, κόμματα και αρχές που στηρίζουν το μεγάλο ενεργειακό κεφάλαιο και τους μεγαλομετόχους της ΔΕΗ, για τα νέα «απελευθερωμένα» και βάναυσα για το λαό τιμολόγια που «μαγειρεύονται» για το 2013, χωρίς να αποκλείονται και έκτακτες αυξήσεις πιο νωρίς.

Το πρώτο τρίμηνο του 2012 η ΔΕΗ εμφάνισε αύξηση του κύκλου εργασιών κατά 12,8%, στα 1.549,8 εκατ. ευρώ από 1.374,4 εκατ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2011. Τα κέρδη EBITDA μειώθηκαν κατά 29,2%, στα 232 εκατ. ευρώ από 327,6 εκατ. ευρώ. Τα κέρδη προ φόρων διαμορφώθηκαν στα 15 εκατ. ευρώ από 121,3 εκατ. ευρώ. Οι καθαρές ζημιές στο 1,4 εκατ. ευρώ, από κέρδη 93,3 εκατ. ευρώ.

Τα μεγέθη αυτά προέκυψαν παρά την αύξηση της ζήτησης (6,8%) και των πωλήσεων (17,4% ή 215 εκατ. ευρώ) ηλεκτρικής ενέργειας στο εσωτερικό. Ωστόσο, η δαπάνη της ΔΕΗ για υγρά καύσιμα, φυσικό αέριο και αγορές ηλεκτρικής ενέργειας (εισαγωγές και από το Σύστημα) αυξήθηκε κατά 83,4%, που σημαίνει 373,1 εκατ. ευρώ περισσότερα από το πρώτο τρίμηνο του 2011! Κι αυτό έγινε, σύμφωνα με την ίδια τη ΔΕΗ, λόγω της υψηλής φορολόγησης στα καύσιμα, αλλά και της μείωσης της υδροηλεκτρικής και λιγνιτικής παραγωγής. Ειδικά η χρήση των υδάτων αντιμετώπισε τη λυσσαλέα επίθεση των άλλων επιχειρηματιών της ενέργειας, ενώ η ΡΑΕ πρόσφατα έθεσε ακόμη μεγαλύτερους περιορισμούς, παρότι η φτηνότερη παραγωγή ρίχνει τα κόστη. Ως συνέπεια, η ΔΕΗ κάλυψε με την παραγωγή της μόνο το 67,5% της συνολικής ζήτησης από 72,8% το αντίστοιχο τρίμηνο του 2011, αυξάνοντας κατά 10,7% τις ακριβές εισαγωγές.

Το έδαφος για τις αντιλαϊκές ανατροπές στρώνεται όλο και περισσότερο. Με τις τελευταίες αυξήσεις η ΔΕΗ αναμένεται να επανακάμψει, ενώ η υπερκερδοφορία θα εξαρτηθεί από τα νέα τιμολόγια. Ο επικεφαλής της, Α. Ζερβός, δήλωσε χαρακτηριστικά: «Tα έσοδα από πωλήσεις ηλεκτρικής ενέργειας, μετά από μια πτωτική πορεία για 3 συνεχή έτη, ήταν αυξημένα κατά 17,4% το πρώτο τρίμηνο, λόγω τιμολογιακών αυξήσεων στους πελάτες Χαμηλής και Μέσης Τάσης, της ανάκτησης μεριδίου αγοράς και της αύξησης της ζήτησης εξαιτίας των καιρικών συνθηκών. Σε σύγκριση με το τέταρτο τρίμηνο του 2011, τα αντίστοιχα έσοδα ήταν αυξημένα κατά 29,4%».

Κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων σε χρηματιστηριακούς αναλυτές, χτες, εμφανίστηκαν και στοιχεία για τους ληξιπρόθεσμους λογαριασμούς της ΔΕΗ, όπως και τις διακοπές ηλεκτροδότησης τους τελευταίους μήνες. Σύμφωνα με αυτά, η ΔΕΗ βύθισε στο σκοτάδι 60.000 νοικοκυριά, με τα 45.000 μόνο μέσα στο Μάρτη και τον Απρίλη. Αύξηση παρουσίασαν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές (εξαιρούνται οι υπό διακανονισμό). Το Δεκέμβρη του 2011 ήταν 441 εκατ. ευρώ, το Γενάρη του 2012 έφτασαν τα 507 εκατ. ευρώ, το Φλεβάρη στα 641 εκατ. ευρώ, το Μάρτη στα 763 εκατ. ευρώ. Τον Απρίλη, υπήρξε για πρώτη φορά μείωση του χρέους, στα 629 εκατ. ευρώ. Βασική αιτία για τα χρέη εντοπίζεται από τη ΔΕΗ στο χαράτσι, που οδήγησε στη συνολική μη πληρωμή λογαριασμών.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ