Πέμπτη 1 Μάρτη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΤΕΙ
Κλειστό σήμερα το Πανεπιστήμιο Πάτρας

Μέσα στις επόμενες μέρες αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το σχέδιο νόμου για την «ανωτατοποίηση» των ΤΕΙ, ενώ το υπουργείο Παιδείας θα προχωρήσει στο εγχείρημα έχοντας τη στήριξη της Συνόδου των Προέδρων των ΤΕΙ. Στο μεταξύ με απόφαση της Συγκλήτου, κλείνει σήμερα και για μία μέρα το Πανεπιστήμιο Πάτρας, ζητώντας την άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου. Η αναστολή του εκπαιδευτικού έργου του πανεπιστημίου γίνεται προκειμένου να ενημερωθεί η κοινή γνώμη, ενώ αντίστοιχη απόφαση πήρε και η Γενική Συνέλευση της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πάτρας, σύμφωνα με την οποία θα συγκληθούν οι Γενικές Συνελεύσεις των Τμημάτων της Σχολής ενώ στις 12.30 το μεσημέρι θα γίνει συγκέντρωση όλων των μελών και φοιτητών της Σχολής. Παράλληλα, ξεκινά από την ερχόμενη βδομάδα κύκλος γενικών συνελεύσεων σε ΑΕΙ και ΤΕΙ που θα πάρουν θέση για το νομοσχέδιο.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε χτες η έκτακτη σύνοδος προέδρων των ΤΕΙ, σημειώνει ότι «στηρίζει τη νομοθετική πρωτοβουλία του ΥΠΕΠΘ για την Ανωτατοποίηση των ΤΕΙ και αναμένει την άμεση κατάθεση του Νομοσχεδίου στη Βουλή». Ως προς τα επιμέρους σημεία του νομοσχεδίου, η Σύνοδος σημειώνει ότι η αξιολόγηση πρέπει να ενταχθεί σε ενιαίο πλαίσιο μαζί με τα πανεπιστήμια, μετά όμως από τη νομοθετική ολοκλήρωση της ανωτατοποίησής τους. Υπενθυμίζεται ότι η Σύνοδος πρυτάνεων ζητεί η αξιολόγηση των ΤΕΙ να προηγηθεί της ανωτατοποίησης, πρόταση την οποία έχει απορρίψει το υπουργείο Παιδείας. Ειδικά για τη θέση αυτή των πρυτάνεων, οι πρόεδροι των ΤΕΙ εμφανίζονται ως προωθητές των κυβερνητικών σχεδίων, λέγοντας ότι «τα πανεπιστήμια αρνούνται να παρακολουθήσουν την Ευρωπαϊκή Εκπαιδευτική Σύγκλιση». Μία σύγκλiση όμως που βασίζεται στην υπαγωγή της εκπαίδευσης στις ανάγκες της αγοράς και οδηγεί στη συνολική υποβάθμιση τόσο των ΑΕΙ όσο και των ΤΕΙ.

Οι πρόεδροι των ΤΕΙ διαφοροποιούνται στα σημεία του νομοσχεδίου που αναφέρονται στο προσωπικό των ΤΕΙ και τα μεταπτυχιακά. Ειδικότερα διαφωνούν με τον όρο «εντεταλμένο» προσωπικό, μία αλλαγή στην οποία το υπουργείο Παιδείας φάνηκε διατεθειμένο να προχωρήσει, και ζητούν την ένταξη του προσωπικού σε προσωποπαγείς θέσεις και στις τέσσερις βαθμίδες. Σε ό,τι αφορά τα μεταπτυχιακά, ζητούν να δοθεί η δυνατότητα στα ΤΕΙ να διοργανώνουν αυτοδύναμα προγράμματα μεταπτυχιακών σπουδών.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ