Πέμπτη 1 Μάρτη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Οξύνονται οι τόνοι και της λεκτικής αντιπαράθεσης

Ο νεαρός Παλαιστίνιος προσπαθεί κάτω από τα ερείπια του σπιτιού που κατέστρεψαν οι ισραηλίτες να πιάσει ένα παιχνίδι του

Associated Press

Ο νεαρός Παλαιστίνιος προσπαθεί κάτω από τα ερείπια του σπιτιού που κατέστρεψαν οι ισραηλίτες να πιάσει ένα παιχνίδι του
ΡΑΦΑ - ΚΑΪΡΟ - ΑΜΜΑΝ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.-

Για υιοθέτηση της «τρομοκρατίας» ως επίσημης πολιτικής κατηγόρησε, για πρώτη φορά ευθέως, την Παλαιστινιακή Αρχή ο επικεφαλής του ισραηλινού ΓΕΣ, συνταγματάρχης Σαούλ Μοφάζ, δίνοντας σαφέστατα ένα νέο τόνο κλιμάκωσης στην ισραηλινο - παλαιστινιακή αντιπαράθεση. Με την εκτίμηση της περαιτέρω όξυνσης της βίας συμφώνησε, αλλά από διαφορετική οπτική γωνία, ο Παλαιστίνιος διαπραγματευτής Σαέμπ Ερακάτ, μην κρύβοντας μια «υπόνοια» δυσαρέσκειας για τα μηδενικά αποτελέσματα της πρόσφατης περιοδείας του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ. Οι, εκατέρωθεν, εκτιμήσεις συμπίπτουν, όμως, και με τα τεκταινόμενα στο έδαφος, καθώς βίαια επεισόδια σημειώνονταν, χτες, τόσο στη Λωρίδα της Γάζας όσο και στη Δυτική Οχθη.

Δριμεία επίθεση εξαπέλυσε, χτες, εναντίον της Παλαιστινιακής Αρχής ο αρχηγός του Ισραηλινού ΓΕΣ. Ο συνταγματάρχης Σαούλ Μοφάζ υπογράμμισε ότι ανώτατα στελέχη της Φατάχ του Γιάσερ Αραφάτ οργανώνουν και συμμετέχουν σε επιθέσεις εναντίον ισραηλινών στόχων, καταλήγοντας ότι «πρόκειται για υιοθέτηση της τρομοκρατίας ως επίσημης πολιτικής πρακτικής από την Παλαιστινιακή Αρχή» και εκτιμώντας ότι θα ακολουθήσει νέα κλιμάκωση της βίας. Είναι η πρώτη φορά από την έναρξη της Ιντιφάντα, που ανώτερος Ισραηλινός αξιωματούχος κατηγορεί την Παλαιστινιακή ηγεσία για άμεση εμπλοκή στα βίαια επεισόδια και όχι απλώς για αδυναμία ή απροθυμία να τα αποτρέψει.

Με την εκτίμηση περί περαιτέρω κλιμάκωσης της βίας φαίνεται ότι συμφωνεί, όμως, και η Παλαιστινιακή Αρχή. Ο Παλαιστίνιος διαπραγματευτής Σαέμπ Ερακάτ, ο οποίος συνόδευσε τον Γιάσερ Αραφάτ στις συνομιλίες που είχε χτες με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Χόσνι Μουμπάρακ, τόνισε ότι «η ανυπαρξία συγκεκριμένης πρότασης από τη νέα αμερικανική ηγεσία προκαλεί κενό στις ισραηλινο -παλαιστινιακές διαπραγματεύσεις που θα συνοδευτεί από περαιτέρω κλιμάκωση της βίας». Ο Παλαιστίνιος αξιωματούχος, επίσης, σχολίασε «διακριτικά» την πρώτη περιοδεία Πάουελ στην περιοχή, δηλώνοντας ότι «ο Αμερικανός υπουργός δεν ανέφερε σε καμία δήλωσή του τη λέξη κατοχή των παλαιστινιακών εδαφών ή την ανάγκη τερματισμού της κατοχής αυτής, κάτι που σημαίνει ότι, προς το παρόν, η αμερικανική ηγεσία δε φαίνεται να έχει αλλάξει πολιτική απέναντι στο θέμα».

Στο μεταξύ, έντονη παραμένει η κινητικότητα στον αραβικό κόσμο, μετά από την ολοκλήρωση της επίσκεψης Πάουελ. Ο Παλαιστίνιος ηγέτης μεταβαίνει, σήμερα, στην Τρίπολη για συνομιλίες με τον Λίβυο ηγέτη Μοαμάρ Καντάφι. Συνομιλίες με τον Ιορδανό ομόλογό του Αλί Αμπού Ραγκχέμπ είχε, χτες, στο Αμμάν, ο Λιβανέζος πρωθυπουργός Ραφίκ Χαρίρι. Στο κοινό ανακοινωθέν τους, οι δύο άνδρες επαναδιατυπώνουν το αίτημα για «δίκαιη και μόνιμη ειρήνη» ενώ, για πρώτη φορά μετά από καιρό, ο Ιορδανός αξιωματούχος τάχθηκε δημόσια υπέρ του συριακού αιτήματος για πλήρη αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων από τα υψώματα του Γκολάν. Τέλος, σήμερα, ο Ιορδανός υπουργός Εξωτερικών Αμπντούλ Ιλλάχ Κχατίμπ αρχίζει περιοδεία στη Βρετανία και στη Γαλλία.

Σταθερή κλιμάκωση

Σφοδρή ανταλλαγή πυρών σημειώθηκε, και χτες, στο μεθοριακό φυλάκιο της Ράφα, ανάμεσα στη Λωρίδα της Γάζας και στην Αίγυπτο, στη δίνη της οποίας, μάλιστα, βρέθηκαν και όλα τα παρακείμενα σπίτια. Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό τα επεισόδια ξεκίνησαν από την εκσφενδόνιση 5 χειροβομβίδων εναντίον του ισραηλινού φυλακίου. Αντίθετα, σύμφωνα με τις παλαιστινιακές αρχές όλα άρχισαν μετά την απόφαση του ισραηλινού στρατού να γκρεμίσει ένα παλαιστινιακό αστυνομικό φυλάκιο και ένα ολόκληρο χωράφι από ελιές. Ανταλλαγή πυρών σημειώθηκε και στην περίμετρο της παλαιστινιακής πόλης Κχαν Γιουνίς, όπου στο μέσον τους βρέθηκαν 50 μικρά παιδιά από γειτονικό νηπιαγωγείο με αποτέλεσμα ένα 5χρονο κορίτσι να τραυματιστεί στο πόδι.

Σε στρατιωτικό αποκλεισμό, δε, βρίσκεται από χτες και η Καλκιλία της Δυτικής Οχθης μετά από πυρά που δέχτηκε ισραηλινό συνεργείο οδοποιίας με αποτέλεσμα να τραυματιστεί ένας εργάτης.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ