Ο Κ. Καραμανλής, επιδιώκοντας να εξυπηρετήσει ταυτόχρονα πολλούς στόχους, υψώνει και πάλι τη σημαία «κατά της διαπλοκής»
Με ανοιχτά σημαντικά ζητήματα (η συσπείρωση της κεντροδεξιάς, αλλά και της ΝΔ, η αντιμετώπιση του κόμματος Αβραμόπουλου, η μοιρασιά πόστων και ρόλων κυρίως μεταξύ των «καραμανλικών» στελεχών κ.ά.), ο πρόεδρος της ΝΔ προσφεύγει άλλη μια φορά στο θέμα της διαπλοκής, σηκώνοντας τους τόνους και αναδεικνύοντάς το σε μείζον ζήτημα της πολιτική παρέμβασής του. Με την επαναφορά της διαπλοκής στην «ημερήσια διάταξη», ο Κ. Καραμανλής φαίνεται να θέλει να στείλει ένα μήνυμα προς τα διαπλεκόμενα να μην του δημιουργήσουν προβλήματα στην «πορεία προς την εξουσία» και να τύχει «ίσης μεταχείρισης» με το κυβερνών κόμμα. «Η ΝΔ είναι στο δρόμο του να είναι η επόμενη κυβέρνηση», υποστήριξε σε ομιλία του το περασμένο Σάββατο στην Κάρπαθο και πρόσθεσε: «Ξέρω ότι θα επιχειρηθούν να μπουν εμπόδια. Το βλέπουμε κάθε μέρα αυτό από διάφορες πλευρές και δεν εννοώ τόσο ένα άλλο κόμμα». «Φωτογραφίζοντας» τις δυνάμεις που ορθώνουν εμπόδια στο κόμμα του, έκανε λόγο για «πέντε έξι μεγάλους νεοφεουδάρχες», αλλά φρόντισε αμέσως να χαμηλώσει τους τόνους, λέγοντας ότι «δεν έχει προσωπικά με κανέναν» και το μόνο που πιστεύει είναι ότι «πρέπει να μπουν κανόνες στο παιχνίδι». Πιο συγκεκριμένος ήταν σε άρθρο του στην κυριακάτικη «Καθημερινή», στο οποίο επισήμαινε ότι «οι πάσης φύσεως νεοεπιχειρηματίες έγιναν εκδότες και καναλάρχες με την εύνοια της κυβέρνησης. Σε ανταπόδοση, τα Μέσα τους στρατεύτηκαν στην υπηρεσία της, έγιναν προπαγανδιστές της και φίμωσαν κάθε άλλη φωνή».
Την ίδια στιγμή, οι εσωκομματικοί αντίπαλοι του Κ. Καραμανλή δε φαίνονται διατεθειμένοι, τουλάχιστον προς το παρόν, να δημιουργήσουν σοβαρά προβλήματα στην πορεία προς το συνέδριο. Ενδεικτική μπορεί να θεωρηθεί η δήλωση του Κ. Μητσοτάκη, ο οποίος είπε (στην «Απογευματινή») ότι «η κεντροδεξιά στην Ελλάδα εκφράζεται από ένα και μόνο μεγάλο κόμμα» και «γι' αυτό ακριβώς μάχομαι η ΝΔ να παραμείνει ενωμένη». Παράλληλα, επανέλαβε την εκτίμησή του ότι η ΝΔ «όπως εξελίσσονται τα πράγματα, θα κερδίσει με άνεση τις προσεχείς εκλογές».
Παράλληλα, ο Κ. Καραμανλής, εκτός των άλλων, επιδιώκει, με όχημα τη διαπλοκή, να φανεί περισσότερο «αξιόπιστος» στα λαϊκά στρώματα, καλλιεργώντας την εικόνα του ηγέτη, που «δεν έχει εξαρτήσεις» από τα διαπλεκόμενα οικονομικά συμφέροντα και δε φοβάται να τα βάλει μαζί τους. Ετσι, στην ομιλία του στην Κάρπαθο, δε δίστασε, δημαγωγώντας ασύστολα, να εμφανιστεί ότι είναι υπέρμαχος των «λιγότερο ευνοημένων πολιτών»! Στο δίλημμα που ο ίδιος έθεσε «με ποιον είσαι; Με τους τραπεζίτες ή με τους πολίτες;», υποστήριξε ότι «εμείς είμαστε με τους πολίτες και κυρίως με τους λιγότερο ευνοημένους πολίτες». Ταυτόχρονα όμως, οι θέσεις που εξέφρασε για όλα τα θέματα που αναφέρθηκε (ακτοπλοΐα, απομόνωση νησιών, Τοπική Αυτοδιοίκηση, κ.ά.) ήταν νεοφιλελεύθερες και βαθιά αντιλαϊκές.
Οσον αφορά την επιστροφή του Γ. Σουφλιά, ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Θ. Ρουσόπουλος άφησε σαφώς να εννοηθεί ότι το «μπαλάκι» βρίσκεται στην πλευρά του Λαρισαίου πολιτικού. «Μπορεί να δηλώσει δημόσια αν τον ενδιαφέρει (σ.σ. να επιστρέψει), όπως ακριβώς έκανε και ο πρόεδρος της ΝΔ», δήλωσε στην «Απογευματινή».
Από την πλευρά του, ο Δ. Αβραμόπουλος δείχνει να μη βιάζεται για τη δημιουργία του κόμματός του. Σε δηλώσεις του από το Λόφο του Φιλοπάππου την Καθαρή Δευτέρα, όταν ρωτήθηκε για το σύμβολο του κόμματος, συνέστησε στους δημοσιογράφους να μη βιάζονται, γιατί «εμείς δουλεύουμε με προσοχή, μεθοδικότητα, συστηματικά, γιατί η ευθύνη που έχουμε αναλάβει είναι πολύ μεγάλη απέναντι στον τόπο μας και την κοινωνία μας». Εμφανίστηκε, όμως, βέβαιος ότι «δε θα αργήσει η ημέρα, που η νέα αυτή πολιτική πρόταση θα ανοίξει τα φτερά της».
Στο μεταξύ, πονοκέφαλο δημιουργεί στη Ρηγίλλης η άσχημη κατάσταση που υπάρχει στην ΟΝΝΕΔ, ενόψει του συνεδρίου της την Παρασκευή στην Καλαμάτα. Μεταξύ των υποψήφιων προέδρων (Χ. Κουρούσης, Ν. Κωστόπουλου), έχει ξεσπάσει άγρια φαγωμάρα, που συνοδεύεται από καταγγελίες για νοθεία στην ανάδειξη των συνέδρων, γεγονός που οδηγεί την ηγεσία της ΝΔ στην αναζήτηση «τρίτου προσώπου» (ακούγεται το όνομα του Λιακόπουλου), προκειμένου να προλάβει τυχόν ανεξέλεγκτες και ανεπιθύμητες καταστάσεις, ενόψει του τακτικού συνεδρίου της ΝΔ.