Δευτέρα 7 Μάη 2012 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ - ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΟ ΣΛΕΣΒΙΧ - ΧΟΛΣΤΑΪΝ
Στο νήμα θα κριθεί ο νικητής

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Αμφίρροπο ήταν το αποτέλεσμα εκλογών που πραγματοποιήθηκαν χτες στο μικρό γερμανικό κρατίδιο του Σλέσβιχ - Χολστάιν μεταξύ του κυβερνώντος Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) και του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD). Το κυριότερο στοιχείο ωστόσο των χτεσινών εκλογών στο Σλέσβιχ - Χολστάιν, ένα φτωχό, αγροτικό και αραιοκατοικημένο κρατίδιο στα σύνορα με τη Δανία, ήταν η εξαιρετικά χαμηλή συμμετοχή, που μέχρι το μεσημέρι είχε αγγίξει μόλις το 37%.

Παρότι αποτελέσματα δεν υπάρχουν, βάσει των έξιτ πολ που μετέδωσε το πρώτο πρόγραμμα της γερμανικής κρατικής τηλεόρασης ARD, οι Χριστιανοδημοκράτες λαμβάνουν 30,5%, οι Σοσιαλδημοκράτες 29,5%, τρίτη δύναμη οι Πράσινοι με 14%, οι «λαβωμένοι» στις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις Φιλελεύθεροι (FDP) συγκεντρώνουν 8,5%, ενώ για πρώτη φορά στο τοπικό κοινοβούλιο θα εκπροσωπείται και το κόμμα των Πειρατών με 8%. Εκτός κοινοβουλίου το κόμμα της Αριστεράς που λαμβάνει μόλις 2,5%. Στην τελευταία εκλογική αναμέτρηση το 2009, το CDU συγκέντρωσε 31,5%, το SPD 25,4%, οι Πράσινοι 12,4%, «Η Αριστερά» (Die Linke) 6% και οι Πειρατές 1,8%.

Εάν επιβεβαιωθούν τα προγνωστικά, το κόμμα των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP), εταίρων της κυβέρνησης Μέρκελ, θα λάβει το φιλί της ζωής, καθώς σύμφωνα με τις εκλογές σε άλλα κρατίδια, αλλά και τις δημοσκοπήσεις στο Σλέσβιχ - Χολστάιν το έφερναν ότι δε θα ξεπερνούσε το πλαφόν του 5% για να εισέλθει στην τοπική Βουλή. Εξέλιξη που θα σήμανε ίσως και την παραίτηση Ρέσλερ από την ηγεσία του FDP.

Συνεπώς παραμένει ανοικτό το ενδεχόμενο επανάληψης σχηματισμού κυβέρνησης εκ νέου μεταξύ FDP και CDU, καρμπόν του κυβερνητικού συνασπισμού σε ομοσπονδιακό επίπεδο. Επίσης και οι άλλες επιλογές παραμένουν στο τραπέζι, όπως ένας μεγάλος συνασπισμός μεταξύ του CDU και του SPD, προπομπός για ορισμένους αναλυτές των όσων μπορεί να ακολουθήσουν μετά τις ομοσπονδιακές εκλογές στη Γερμανία το 2013. Ισως και ένας συνασπισμός μεταξύ του SPD και των Πρασίνων.

Η χτεσινή εκλογική διαδικασία αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία ενόψει των πρόωρων εκλογών της ερχόμενης εβδομάδας στο πολυπληθέστερο κρατίδιο της Γερμανίας, τη Βόρεια Ρηνανία - Βεστφαλία, μετά την κατάρρευση της τοπικής κυβέρνησης SPD - Πρασίνων ύστερα από την καταψήφιση του προϋπολογισμού του κρατιδίου.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ