Σάββατο 28 Απρίλη 2012 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ - ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ - ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ
Η κλοπή των αποθεματικών θα είναι διαρκής

Ακόμα και μέσα στο Γενάρη μεταφέρονταν τα διαθέσιμα των ασφαλιστικών ταμείων και άλλων φορέων στην Τράπεζα Ελλάδας, προκειμένου να «κουρευτούν»

Τεράστιες αποδεικνύονται οι ευθύνες που έχουν οι διοικήσεις ασφαλιστικών ταμείων, νοσοκομείων, ΑΕΙ και άλλων ΝΠΔΔ, καθώς μέχρι και τις παραμονές του «κουρέματος» των κρατικών ομολόγων, μετέφεραν από τα διαθέσιμά τους εκατοντάδες εκατομμύρια στην Τράπεζα της Ελλάδας, με αποτέλεσμα δεκάδες ταμεία, φορείς και οργανισμοί να χάσουν, τα ξημερώματα της 8ης του Μάρτη, το 70% των καταθέσεών τους, αφού στο μεταξύ είχαν μετατραπεί σε ομόλογα του ελληνικού δημοσίου!

Σύμφωνα με εξακριβωμένες πληροφορίες του «Ρ», ακόμα και μέσα στο Γενάρη υπήρχαν ...παροτρύνσεις προς διάφορα ασφαλιστικά ταμεία και άλλους φορείς, να προσαρμοστούν στην «υποχρέωση να μεταφέρουν ανά 15μερο στο λογαριασμό διαθεσίμων τους στην Τράπεζα της Ελλάδος, το τυχόν πλεόνασμα των λογαριασμών Ταμειακής Διαχείρισης που τηρούν σε πιστωτικά ιδρύματα».

Λόγος γίνεται για καταθέσεις που διατηρούν οι διάφοροι φορείς σε εμπορικές τράπεζες, από όπου ανάλογα με τις ανάγκες τους καταθέτουν ή κάνουν αναλήψεις χρημάτων. Οπως εξηγείται σε σχετικές επιστολές που στάλθηκαν μαζικά προς τους φορείς «ως πλεόνασμα νοείται κάθε ποσό πέραν του αναγκαίου για την πληρωμή των τακτικών δαπανών του επόμενου δεκαπενθημέρου, λαμβανομένων υπόψη και των προβλεπόμενων εσόδων».

Οι διοικήσεις των περισσοτέρων φορέων ανταποκρίθηκαν σε αυτές τις οδηγίες υλοποιώντας τις κυβερνητικές κατευθύνσεις, με αποτέλεσμα να μεταφέρουν προς την Τράπεζα Ελλάδας αρκετές εκατοντάδες εκατομμύρια, ίσως και δισεκατομμύρια, τα οποία τελικά «κουρεύτηκαν» προκαλώντας αλυσιδωτές επιπτώσεις στη λειτουργία ασφαλιστικών ταμείων, νοσοκομείων κ.ο.κ.

Να σημειώσουμε ότι παρόμοιες επιστολές σε διάφορους φορείς έστειλαν και τα αρμόδια τμήματα εμπορικών τραπεζών. Οι τράπεζες, δηλαδή, που είχαν κάθε συμφέρον να διατηρήσουν τις καταθέσεις των φορέων στα ταμεία τους, τους ενημέρωναν ότι μπορούν να μεταφέρουν τα διαθέσιμά τους στην Τράπεζα της Ελλάδας, κάτι που αποδείχθηκε καταστροφικό για την παραπέρα λειτουργία τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι όπως αποκάλυψε ο «Ρ» στις 23 του περασμένου Μάρτη, το νοσοκομείο των «Αγίων Αναργύρων», μετέφερε στις 17 του Γενάρη 700.000 ευρώ στο λογαριασμό των διαθεσίμων κεφαλαίων της Τράπεζας Ελλάδας και στα μέσα του Μάρτη δεν υπήρχαν στο λογαριασμό χρήματα για να πληρώσει παραγγελίες που είχαν κάνει.

Οι κομμουνιστές, όπως έγκαιρα είχαν προειδοποιήσει για τα κυβερνητικά σχέδια και το ΚΚΕ είχε καταθέσει πρόταση για την εξαίρεση των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων από κάθε λογής «κούρεμα» κρατικών τίτλων, προειδοποιούμε και σήμερα: Κάθε πόρος που και σήμερα βρίσκεται στη διάθεση των ασφαλιστικών ταμείων, αλλά και των άλλων φορέων των οποίων τα αποθεματικά και τα διαθέσιμα «κουρεύτηκαν τον προηγούμενο Μάρτη, βρίσκονται και σήμερα σε άμεσο κίνδυνο. Σύμφωνα με το δεύτερο μνημόνιο που ψήφισε η συγκυβέρνηση του μαύρου μετώπου του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Κι αυτό επειδή όπως αναφέρεται στο μνημόνιο «η κυβέρνηση θα διασφαλίσει ότι τα περιουσιακά στοιχεία της κοινωνικής ασφάλισης, συμπεριλαμβανόμενης και της ρευστότητας που προκύπτει από τη συνεχιζόμενη ανταλλαγή χρέους, θα επενδύονται σε έντοκα γραμμάτια του Δημοσίου, καταθέσεις στο υπουργείο Οικονομικών, ή οποιοδήποτε άλλο μέσο περιορίζει το δημόσιο χρέος».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ